Κ.Υ. Πυργίου: Συνεχίζονται οι εμβολιασμοί αλλά με μεγάλη αποχή

Τρί, 16/03/2021 - 15:25

Οι αμφιβολίες που δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα για το εμβόλιο της AstraZeneca και έχουν οδηγήσει αρκετές χώρες της Ευρώπης στην αναστολή των εμβολιασμών, έχουν τις επιπτώσεις τους και στην προσέλευση συμπολιτών μας στα προγραμματισμένα ραντεβού. Σήμερα στο Κέντρο Υγείας Πυργίου, σύμφωνα με πληροφορίες του alithia.gr προσήλθαν σχεδόν οι μισοί εγγεγραμμένοι στην λίστα των ραντεβού, παρόλο που  η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τη συνέχιση των εμβολιασμών στη χώρα μας με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας AstraZeneca.

Θυμίζουμε ότι στο Κ.Υ. Πυργίου εμβολιάζονται τα άτομα ηλικίας 60 - 64 ετών στα οποία χορηγείται το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας και μέχρι τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της 1ης δόσης (η επαναληπτική γίνεται σε 3 περίπου μήνες).

Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών για το εμβόλιο της AstraZeneca

"Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της (16-3-2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες. Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021.

Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει".

Συνεδριάζουν ΠΟΥ - ΕΜΑ

Για το θέμα συνεδριάζει εκτάκτως εντός της ημέρας και η Επιτροπή Ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Για το ίδιο θέμα αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος ωστόσο επισημαίνει ότι τα οφέλη του εν λόγω εμβολίου, υπερτερούν των κινδύνων για παρενέργειες.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα