Με... ημερομηνία λήξης η επαναλειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου;

Για αλλαγές στο υπάρχον σύστημα κάνει λόγο ο Αντιδήμαρχος Πρόνοιας, Γ. Παπαδόπουλος
Πέμ, 02/10/2014 - 15:22

Τέλος του μήνα αναμένεται να επαναλειτουργήσει το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου, όμως από την επόμενη χρονιά θα υπάρξουν αλλαγές.

Τουλάχιστον σε επίπεδο προθέσεων, τέτοιες προαναγγέλλει ο Αντιδήμαρχος, υπεύθυνος και για θέματα πρόνοιας, Γιώργος Παπαδόπουλος, που εξετάζει ακόμη και το κλείσιμο της δομής και τη χορήγηση τροφίμων στους δικαιούχους από σούπερ μάρκετ, που θα επιλεγεί μετά από διαγωνισμό.

Συγκεκριμένα και επί του παρόντος εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι μετά τη δημοπράτηση της προμήθειας τροφίμων που έγινε από το Δήμο, υπολογίζεται ότι τέλος του μήνα θα μπορούν οι 1000 (!) δικαιούχοι (πέρσι ήταν περίπου 600) να λάβουν τη σακούλα με τα απαραίτητα τρόφιμα από τα ράφια του κοινωνικού παντοπωλείου, ενώ το ίδιο θα κάνουν και το Δεκέμβρη.

Από τις αρχές του νέου χρόνου, όπως τόνισε ο Γ. Παπαδόπουλος σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α», θα επανεξεταστούν οι δικαιούχοι.

Δεν είναι δυνατόν – είπε – κάποιοι που λαμβάνουν συσσίτια από τη Μητρόπολη να είναι και δικαιούχοι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, είναι πλεονασμός, μιας και οι ανάγκες σίτισης τους καλύπτονται από την εκκλησία.

Παράλληλα – όπως προαναφέραμε-  είναι υπό διερεύνηση ο τρόπος συνδρομής του δήμου με τη δωρεάν χορήγηση τροφίμων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι αν υπολογίσει κανείς ότι περίπου η ετήσια δαπάνη για τα τρόφιμα είναι 90.000 ευρώ (15 ευρώ η κάθε σακούλα χ 6 μήνες το χρόνο χ 1.000 άτομα) συν 60.000 ευρώ για μισθοδοσία προσωπικού αλλά και για ενοίκιο του χώρου που στεγάζει το παντοπωλείο, είναι μια σημαντική δαπάνη – κατ’εκτίμησή του- που θα μπορούσε με διαφορετική διαχείριση να έχει πολλαπλάσια οφέλη. Προς αυτήν την κατεύθυνση παρουσίασε ως εναλλακτική τη διάθεση καρτών σε δικαιούχους ώστε μετά από διαγωνισμό να προμηθεύονται δωρεάν συγκεκριμένη γκάμα τροφίμων (μπορεί και περισσότερα από αυτά που παίρνουν τώρα από το κοινωνικό παντοπωλείο) από το σούπερ μάρκετ που θα επιλεγεί.

Πρόκειται για ένα σύστημα, το οποίο σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, είχε δοκιμαστεί και σε άλλους δήμους, και για να μπορέσει να τρέξει τοπικά θα χρειαστεί ένα διάστημα 4 – 6 μηνών.

Σχετικά Άρθρα