Χίος, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου

Με την αγάπη στο Χριστό όλα τα αγκάθια μαραίνονται.

Αφιέρωμα στον Άγιο Πορφύριο από την ''Ενωμένη Ρωμιοσύνη'' στο Ομήρειο, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών.
Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 01/12/2019 - 06:55

Να πληθύνει το καλό με καλό τρόπο για να εξαφανισθεί το κακό. Να επικεντρωνόμαστε κυρίως κι ως επί το πλείστον στη θεμελίωση, την επικράτηση και την επικοινωνία των καλών πραγμάτων, πράξεων και συνηθειών στη ζωή μας και πολύ δευτερευόντως στην πολεμική του κακού...γιατί η συντριβή και η εξαφάνισή του από την καθημερινότητά μας και την κοινωνία γίνεται αυτομάτως με την εγκατάσταση, τη διάδοση και τη γενίκευση του καλού, αφού ο Λόγος του Θεού και η Κατά Χριστόν Ζωή και Σκέψη, είναι μια πανοπλία αδιαπέραστη για τον καλό Χριστιανό που κάνει συνειδητά το Σταυρό του και θέλει να είναι άνθρωπος με άλφα κεφαλαίο για το καλό όλων των συνανθρώπων του.

 Αυτό είναι το βασικό και πολύ χρήσιμο κεντρικό μήνυμα που αποκομίσαμε από την εκδήλωση με θέμα '' Άγιος Πορφύριος: ιατρός ψυχών και σωμάτων '' με ομιλητή τον Πατέρα Λάμπρο Φωτόπουλο (συγγραφέα, Θεολόγο, Νομικό MSc Κανονικού Δικαίου και τέως Δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω) ο οποίος γνώρισε τον Άγιο Πορφύριο προσωπικά και μίλησε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου την Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2019, στις 7μ.μ. για τη ζωή και το έργο του, ως ασκητής και Ιερωμένος...Αναφέρθηκε στο προορατικό του χάρισμα και στην Αγιοσύνη που κατέκτησε με τη χάρη του Θεού και την αγάπη του για το Χριστό και τους ανθρώπους...Μίλησε για τις πολύτιμες συμβουλές του, που έβγαιναν αβίαστα σαν την αναπνοή...και για την αντίθεση του σε κάθε μορφή πειθαναγκασμού. 

 Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου Ψαρών και Οινουσσών και πραγματοποιήθηκε στη Χίο από την ''Ενωμένη Ρωμιοσύνη''-Κέντρον ενότητος και μελέτης-προβολής των αξιών μας. Τον ομιλητή, το περιεχόμενο, τα μηνύματα και τις ''δονήσεις'' της διάλεξης που είχε θέμα τη φωτεινή Ασκητική μορφή του Αγίου Πορφυρίου προλόγισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.Μάρκος που τόνισε συν τοις άλλοις το πολύ σημαντικό και Θεάρεστο έργο της ''Ενωμένης Ρωμιοσύνης'' που διοργάνωσε την εκδήλωση.

 Η ''Ενωμένη Ρωμιοσύνη'' είναι ένα Σωματείο με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αλλά και με πανελλήνια εμβέλεια ακόμα και στον απόδημο Ελληνισμό. Έχει στόχο τη μελέτη, την ανάδειξη και την προβολή των αξιών του γένους μας ''διότι στα κρίσιμα χρόνια που περνάει το Έθνος, έχουμε αντιληφθεί ότι για την επιβίωσή μας ως Έθνος, πρέπει να στραφούμε στις αξίες και και στις ρίζες μας γιατί από εκεί ακριβώς το Γένος μας έχει δείξει ότι αντλεί δύναμη και αντέχει σε οποιαδήποτε δυσκολία'', όπως αναφέρουν τα μέλη του Σωματείου στην έντυπη πρόσκληση της εκδήλωσης. Η ''Ε.ΡΩ.'' προσπαθεί μέσα από την ιστοσελίδα της www.enromiosini.gr, την έκδοση περιοδικών και βιβλίων, αλλά κυρίως μέσα από εκδηλώσεις, όπως και η παρούσα στη Χίο για τον Άγιο Πορφύριο, να φέρει τους Έλληνες κοντά, εστιάζοντας στη μακραίωνη και εξόχως διδακτική Ιστορία μας, στο θεσμό της οικογένειας που αποτελεί το κύτταρο του κοινωνικού σώματος και την ''κατ' οίκον Έκκλησίαν'', στην απαράμιλη Ελληνική γλώσσα, στην οποία κατά Θεία Πρόνοια, γράφτηκε το Ευαγγέλιο της αποκαλυφθείσας Αλήθειας και η ελληνοχριστιανική παιδεία...και στην ελληνορθόδοξη παράδοσή μας που αποτελεί τη μνήμη του λαού.

 Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στις ερωταπαντήσεις του κοινού που ακολούθησαν την ομιλία, ο Παύλος Καλογεράκης Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου και ο Δημήτρης Μάντικας Πρόεδρος του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου.

 Θα μπορούσαμε να πούμε και να σχολιάσουμε πολλά για την Ασκητική μορφή του Αγίου Πορφυρίου που πρόσφερε στην κοινωνία με πρακτικό και πνευματικό έργο, όχι μόνο από το Άγιο Όρος, αλλά και μέσα στην Πολυκλινική Αθηνών όπου ανέλαβε καθήκοντα Εφημέριου και Πνευματικού τις παραμονές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το 1940. Όπως ο ίδιος έλεγε ''έζησε εκεί τριαντατρία χρόνια σαν μια μέρα'' ασκώντας ακαταπόνητα το πνευματικό έργο και ανακουφίζοντας τον πόνο και την ασθένεια των ανθρώπων. Επειδή όμως τα δικά μας σχόλια μπορεί και να είναι ανεπαρκή, καλύτερα να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εμπνευσμένη ομιλία του Πατέρα Λάμπρου Φωτόπουλου στην ΑΛΗΘΕΙΑ TV. Εδώ θα αρκεστούμε να αναφέρουμε ορισμένα βιογραφικά στοιχεία σταθμούς στη ζωή του Αγίου Πορφυρίου και κάποια δικά του λόγια που έχουν πολλά να μας πουν.

 Ο Όσιος Γέρων Πορφύριος, κατά κόσμον Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης, γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1906 μ.Χ. στην Εύβοια, στο χωριό Άγιος Ιωάννης Καρυστίας. Ο πατέρας του, που έφυγε μετανάστης στην Αμερική, ήταν αγρότης και ψάλτης και είχε γνωρίσει προσωπικά τον Άγιο Νεκτάριο. Ο μικρός Ευάγγελος ήταν το τέταρτο παιδί της φτωχής αγροτικής οικογένειας, φύλαγε πρόβατα στο βουνό και είχε παρακολουθήσει μόνο την πρώτη τάξη Δημοτικού όταν αναγκάστηκε να πάει και αυτός στη Χαλκίδα για να δουλέψει και αργότερα στον Πειραιά σε ένα Παντοπωλείο. Τότε ήταν μόλις 7 χρονών. Στα δώδεκά του χρόνια έφυγε κρυφά για το Άγιον Όρος, με τον πόθο να μιμηθεί τον Άγιο Ιωάννη τον Καλυβίτη, τον οποίο είχε ιδιαίτερα αγαπήσει όταν παλαιότερα είχε διαβάσει το βίο του. Έγινε Μοναχός σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών και πήρε το όνομα Νικήτας. Μετά από δυο χρόνια έγινε Μεγαλόσχημος. Λίγο αργότερα ο Θεός του χάρισε το διοράτικο χάρισμα που συν τοις άλλοις βοήθησε πολλούς πιστούς, που τον άκουσαν, να προλάβουν την εμφάνιση ασθενειών (και πολλά άλλα) με την επίσκεψή τους σε Ιατρούς. Το 1926 μ.Χ. σε ηλικία 20 ετών χειροτονήθηκε Ιερέας στον Άγιο Χαράλαμπο Κύμης, από τον Πορφύριο Γ' Αρχιεπίσκοπο Σινά, ο οποίος του έδωσε το όνομα Πορφύριος. Στα εικοσιδύο του έγινε Πνευματικός Εξομολόγος. Το καλοκαίρι του 1979 μ.Χ. εγκαταστάθηκε στο Μήλεσι με το όνειρο να χτίσει Μοναστήρι. Με τη θεμελίωση του Καθολικού της Μονής Μεταμορφώσεως στις 26 Φεβρουαρίου του 1990 μ.Χ. αξιώθηκε να δει το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα. Στις 4.31 το πρω'ί' της 2ας Δεκεμβρίου του 1991 μ.Χ. παρέδωσε το πνεύμα στον Κύριο, που τόσο αγάπησε στη ζωή του. Στην αγιοκατάταξη του Γέροντος Πορφυρίου προχώρησε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά τη συνεδρίαση της 27ης Νοεμβρίου 2013 μ.Χ. υπό τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

 Ο ίδιος γράφει μεταξύ άλλων στην επιστολή του προς τα πνευματικά του παιδιά λίγο πριν φύγει απ' τη ζωή. ''...και ενώ από μικρό παιδί είχα κάνει πολλές αμαρτίες...οι οποίες μέχρι και σήμερα έγιναν πάρα πολλές...ο κόσμος όμως με πήρε από καλό και όλοι φωνάζουν ότι είμαι Άγιος. Εγώ όμως αισθάνομαι ότι είμαι ο πιο αμαρτωλός άνθρωπος του κόσμου. Όσα ενθυμόμουνα βεβαίως τα εξομολογήθηκα...παρακαλώ όσοι με έχετε γνωρίσει να κάνετε προσευχή για μένα, διότι και εγώ όταν ζούσα πολύ ταπεινά έκανα προσευχή για εσάς, αλλά τώρα όμως που θα πάω για τον ουρανό έχω το συναίσθημα ότι ο Θεός θα μου πει: Τι θέλεις εσύ εδώ; Εγώ ένα έχω να του πω. Δεν είμαι άξιος Κύριε για εδώ, αλλά ότι θέλει η αγάπη σου ας κάμει για μένα. Από εκεί και πέρα δεν ξέρω τι θα γίνει...''

   Θεωρούσε πολύ σημαντικό ο κόσμος να προσέρχεται στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας...και για λόγους ουσιαστικούς (για να λάβει ο πιστός Σώμα και Αίμα Χριστού και Κοινωνία) παρέκαμπτε μερικές φορές, όταν πίστευε ότι η Θεία Οικονομία το καλεί, κάποιους κανόνες του τυπικού χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν τους υπολόγιζε, το αντίθετο μάλιστα...και μεταλάβαινε τους πιστους για να βρουν αγαλίαση και γιατρειά.

   Μια ωραία μεθόδευση του πνευματικού αγώνα του Χριστιανού, την οποία συχνά-πυκνά ανέπτυσσε με πολλά παραδείγματα ο Άγιος Πορφύριος, είναι η ακόλουθη: '' Όταν ο κήπος της ψυχής σου είναι γεμάτος αγκάθια(πάθη), μην προσπαθείς να τα ξεριζώσεις και βρίσκεσαι διαρκώς τραυματισμένος και μολυσμένος από την ασχολία σου μαζί τους. Δώσε όλη τη δύναμή σου στα λουλούδια της ψυχής σου, πότισε τα, και τότε τ' αγκάθια θα ξεραθούν από μόνα τους. Και το καλύτερο λουλούδι είναι η αγάπη σου στον Χριστό. Αν ποτίσεις αυτήν και αναπτυχθεί, όλα τα αγκάθια μαραίνονται''.

  Δ. Ζαφείρης

   

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 24/01/2020 - 06:33

Συναισθηματικά φορτισμένος αυτές τις μέρες όταν πλησιάζουν ημερομηνίες γραμμένες βαθειά μέσα στο μυαλό την σκέψη και την Ψυχή μου .

Πάντοτε για όλη μου τη την ζωή οι ημερομηνίες μονίμως είναι χαραγμένες μέσα μου και καθορίζουν την μοίρα μου ! Ήταν 25 Ιανουαρίου 2015 όταν έφυγε για το μεγάλο ταξίδι δίχως γυρισμό ο Χιώτης Παγκόσμιος ευπατρίδης Ντέμης Ρούσσος ή Αρτέμιος Βεντούρης καθώς επίσης και 25 Οκτωβρίου 2019 όταν έφυγε στα 96 της χρόνια η μάνα του όπως την φώναζε την Όλγα Μιλαήτη Παπαμιχαλάκη-Ρούσσου-ή Βεντούρη ! 

Πέντε χρόνια για τον Ντέμη και τρεις μήνες για την Όλγα . ΑΙΩΝΙΑ η Μνήμη τους στον παράδεισο παρέα με την φίλη τους Ιουλία ! Έχουν γραφεί πολλά για τον παγκοσμίου φήμης μεγάλο Έλληνα και Χιώτη Ντέμη Ρούσσο φίλο μου από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980 . Δύο λόγια για το βιογραφικό τους . Γεννήθηκε 15 Ιουνίου 1946 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου .

Η ιστορία του Βεντούρη ξεκίνησε στα Χανιά Κρήτης γύρω στο 1900 από τον παππού του Ντέμη. Τρελά ερωτευμένος ο νεαρός τότε παππούς του Ντέμη με μια μικρή καλλονή Κρητικοπούλα προσπάθησε να την κλέψει επειδή ήταν ανήλικη, αλλά τον κυνήγησαν τα αδέλφια της να τον σκοτώσουν. Έτσι απ'τα Χανιά βρέθηκε τρομοκρατημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου άλλαξε το επίθετο του σε Ρούσσος για να μην τον ανακαλύψουν τα αδέλφια της κοπελιάς επειδή τους είχε προσβάλει. Στην Αλεξάνδρεια αργότερα παντρεύτηκε και γεννήθηκε ο Γιώργος ο πατέρας του Ντέμη . Τα χρόνια εκείνα μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1922 έφθασαν απ'την Χίο στην Αλεξάνδρεια και οι γονείς της Όλγας που λίγους μήνες νωρίτερα είχαν παντρευτεί !

Η οικογένεια Μιλαήτη-Παπαμιχαλάκη- απέκτησε τρία παιδιά την Όλγα στις 4 Δεκεμβρίου 1923 την Δέσποινα και τον Μιχάλη έχουν φύγει όλοι για το μεγάλο ταξίδι δίχως γυρισμό . Ο Γιώργος Ρούσσος με την Όλγα Μιλαήτη Παπαμιχαλάκη- γνωρίστηκαν και ερωτεύτηκαν στην Αλεξάνδρεια σε ερασιτεχνικό θίασο στον πολιτιστικό σύλλογο της Ελληνικής παροικίας, όπου γίνονταν θεατρικές παραστάσεις και διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Τα χρόνια εκείνα ο Ελληνισμός ανθούσε στην Αίγυπτο. Ο Γιώργος Ρούσσος ήθελε να γίνει ηθοποιός αλλά αντιδρούσαν οι γονείς του . Η Όλγα τραγουδούσε και χόρευε ερασιτεχνικά με πολύ ωραία φωνή

 Ο Ντέμης πήρε τα γονίδια και απ'τούς δύο γονείς του. Στη μεγάλη κρίση της Αιγύπτου το 1961 αναγκάστηκε όλη η οικογένεια να φύγει κυνηγημένη όπως και χιλιάδες άλλοι Έλληνες της παροικίας και έφθασαν στην Αθήνα . Από το 1963 ξεκίνησε ο Ντέμης την καριέρα του με τα συγκροτήματα Aidol's και συνέχισε στη Γαλλία με τα" Παιδιά της Αφροδίτης" όπου συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και αργότερα με την Νανά Μούσχουρη και πολλούς κορυφαίους ξένους διεθνείς καλλιτέχνες όπου έγινε και ο Παγκόσμιος Ντέμης όπως τον αποκαλούν διεθνώς. Έχουν κυκλοφορήσει παγκοσμίως πάνω από εξήντα εκατομμύρια δίσκοι του . Το 1969 σχεδόν μαζί όπως και εγώ παντρεύτηκε την πρώτη του γυναίκα σε ηλικία 23 χρονών την Γαλλίδα Monic ( Μόνικα) και αποκτούν δύο παιδιά την Emily το 1970 και τον Κύριλλο το 1975 ! Η Έμιλυ ζεί στο Παρίσι παντρεμένη με δύο παιδιά την Λούνα 24 χρονών και τον Βάσκο 20 χρονών σήμερα . Με την δεύτερη γυναίκα του την Αμερικανίδα Πάμελα η οποία έχει έρθει και στην Χίο το 1989 και 1990 έζησε οκτώ χρόνια!  Τα τελευταία χρόνια ζούσε στην Βούλα με την Γαλλίδα Μαρί .

Όλες βρέθηκαν στο τελευταίο ταξίδι του καθώς παιδιά και εγγόνια . Ο μικρότερος αδερφός του Ντέμη ο Κώστας (Κόκος) ζεί στην Χαλκίδα πάρα πολλά χρόνια όπου ζούσε κοντά του και η Όλγα από το 2007 μετά τον θάνατο του συντρόφου της καλού μας φίλου Κώστα Μπαρμπαγιάννη . Μετά τον θάνατο του πατέρα του ο Ντέμης επανέφερε και πρόσθεσε στο επίθετο του το γνήσιο που ήταν Βεντούρης ! Θυμάμαι όταν πρωτογνωριστήκαμε στην Βούλα στο σπίτι της Όλγας και του συντρόφου της Κώστα Μπαρμπαγιάννη λίγες στιγμές της συζήτησης και μου λέει είσαι Δίδυμος ; Εγώ απόρησα και του λέω όχι , αλλά ο Ντέμης εννοούσε τα ζώδια γιατί αμέσως με ρώτησε ποιόν μήνα γεννήθηκες και όταν του είπα 7 Ιουνίου 1947 χαμογέλασε και με ρώτησε ποια ώρα αν θυμάμαι ! Και όταν του είπα γύρω στις 10 το πρωί κάτι κοίταξε σε ένα μικρό βιβλίο του και μου λέει έξαλλος εσύ είσαι Δίδυμος στο τετράγωνο ! Δηλαδή με ωροσκόπο δίδυμο οπότε καταλαβαίνετε τι χαρακτήρα έχω έξω καρδιά και όλα στην δημοσιότητα ! Ήταν και ο Ντέμης Δίδυμος !

 Για να καταλάβετε πόσο καλοί μας φίλοι ήταν όταν πρωτοήρθαν στην Χίο η Όλγα με τον Κώστα είναι οι μοναδικοί που τους φιλοξενήσαμε και τους παραχωρήσαμε την κραβατοκάμαρα μας . Γι'αυτό αυτές τις μέρες είμαι συναισθηματικά φορτισμένος για τις γλυκές και χαρούμενες στιγμές της ζωής μας και ζωντανεύουν οι αναμνήσεις ! Από το 2015 ευτυχώς στην Χίο υπηρετεί στην Εθνική τράπεζα ο ανηψιός του Δημήτρης Ρούσσος που είναι ο ίδιος με τον θείο του και κάθε μήνα που τον βλέπω παρηγοριέμαι ! Σήμερα πήγα επίτηδες και τον είδα για να πάρω το ερέθισμα για να γράψω !

Και πάλι αντίο αγαπημένοι μας φίλοι ! ΑΙΩΝΙΑ η Μνήμη όλων σας στον παράδεισο πιστεύω γιατί είσαστε αγνοί άνθρωποι με καρδιά μικρού παιδιού και πάντοτε απλοί και προσιτοί όσο και εάν είσαστε διεθνούς φήμης και παγκόσμιας προβολής ποτέ δεν καβαλήσατε το καλάμι της αυταρέσκιας και του εγωισμού ! Πάντοτε στην καρδιά καί τήν ψυχή μου ! Χίος 24 Ιανουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιωτης