Μια αγκαλιά αγάπης για τις καρδιές της Αιγνούσας

ΔΩΡΕΑΝ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ 61 ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΩΝ
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 13/09/2023 - 09:49

Λίγες ώρες πριν χτυπήσει το πρώτο σχολικό κουδούνι στις Οινούσσες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, τηρώντας την υπόσχεσή της, επέστρεψε στο νησί  για να ελέγξει κι επικυρώσει την καλή υγεία των παιδιών από 3 μηνών μέχρι 17 ετών.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. δρ. Κωνσταντίνος Νταλούκας, ο παιδίατρος δρ. Σπυρίδων Ζαμάνης και η παιδοκαρδιολόγος δρ. Λητώ Μαντάγου, ακολουθώντας ένα πυκνό τριήμερο πρόγραμμα ιατρικών εξετάσεων είχαν την ευκαιρία να δουν -εντελώς αφιλοκερδώς- 61 νήπια, παιδιά κι εφήβους στο Περιφερειακό Ιατρείο Οινουσσών.

Στο πολύτιμο έργο τους, όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Δήμος Οινουσσών, βοηθήθηκαν αποτελεσματικά από το προσωπικό του Ιατρείου, αλλά παράλληλα φρόντισαν να έχουν μαζί τους τον κατάλληλο εξοπλισμό για την εξέταση triplex και ΗΚΓ. Εκτός από τον ενδελεχή παιδιατρικό και πλήρη καρδιολογικό έλεγχο, οι γιατροί εξέδωσαν για όλα τα παιδιά, τα οποία εξετάστηκαν την αναγκαία για το μάθημα της γυμναστικής βεβαίωση. 

Συγκεκριμένα έλεγξαν φυσική κατάσταση (π.χ. για αρχές σκολίωσης, λόρδωσης, κύφωσης κ.α.), ύψος και βάρος συγκριτικά κι ακολούθησε έλεγχος στοματοφάρυγγα, οδοντιατρικός έλεγχος, έλεγχος για πιθανή έλλειψη εμβολίων κι εμβολιασμός, έλεγχος ακουστικής οξύτητας, αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας, δερματολογικός έλεγχος κ.α.

Επίσης έγινε πλήρες καρδιολογικό check-up με έλεγχο αρτηριακής πίεσης και σφίξεων, έλεγχο μηριαίων αρτηριών, περιλαμβανομένου υπερηχογραφήματος καρδίας (triplex) .

Καταγράφησαν στο ιστορικό των παιδιών όλες οι πληροφορίες για την άμεση και μελλοντική χρήση τους κι από το Ιατρείο των Οινουσσών, ενώ δόθηκαν οδηγίες στους γονείς, στις περιπτώσεις εκείνες, που απαιτείτο κι έχρηζαν περαιτέρω ιατρική κάλυψη.

"Η δράση αυτή ήταν μια πολύ σημαντική βοήθεια για την νησιωτική οικογένεια, που απέφυγε μετακινήσεις κι έξοδα, για τον έλεγχο της υγείας των παιδιών τους", επισημαίνει ο Δήμος Οινουσσών και καταλήγει:

"Ο Δήμος Οινουσσών και η τοπική κοινωνία μ’ ευγνωμοσύνη αποδέχτηκαν ως δώρο της επιστήμης αυτή την εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων. Ευχαριστούμε από καρδίας για την προσφορά τους, ενώ συγχαίρουμε και το προσωπικό του Πολυδύναμου Ιατρείου Οινουσσών κι ιδιαίτερα την κυρία Ελένη Γιακαλή, με την προσωπική φροντίδα της οποίας οργανώθηκε άριστα το πρόγραμμα και η προσέλευση του συνόλου του παιδικού πληθυσμού των Οινουσσών.

Μετά την ολοκλήρωση της δράσης, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Οινουσσών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων για τη διοργάνωση παρεμφερών ιατρικών και ενημερωτικών δράσεων προς τα παιδιά του νησιού και τους γονείς τους, με στόχο να επιτύχουμε σταδιακά την παροχή στις Οινούσσες αντίστοιχων ιατρικών υπηρεσιών, που απολαμβάνουν τα παιδιά των πόλεων".

Σχετικά Άρθρα