Χίος, Τρίτη 26 Μαρτίου

Μπορούν να συνυπάρξουν όλα τα παιδιά κάτω από την ίδια στέγη

Η θέση του Συλλόγου Ψυχολόγων Χίου για την εκπαίδευση προσφύγων
Τετ, 17/10/2018 - 10:32
Καλό μάθημα

Ο Σύλλογος Ψυχολόγων Χίου τάσσεται υπέρ της ένταξης των προσφύγων στο πρόγραμμα ΔΥΕΠ, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του τα παρακάτω:

«Παρακολουθούμε όλοι καθημερινά τον αγώνα των προσφύγων να ενταχθούν σε ένα νέο κοινωνικό πλαίσιο μετά από όλες αυτές τις κακουχίες που έχουν υποστεί και που συνεπάγεται η προσφυγιά, κατάσταση από την οποία έχει πληγεί στο παρελθόν και η χώρα μας. Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι όλο αυτό το ρεύμα προσφύγων προκαλεί φόβο για την τοπική κοινωνία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μας καταβάλλει ο φόβος και να απαγορεύεται στα ΠΑΙΔΙΑ το βασικό αυτό ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ που δεν είναι άλλο από την εκπαίδευση. Μέσα από όλη αυτή την αναστάτωση και τις συζητήσεις προέκυψε ότι τελικά οι περισσότεροι γονείς είναι υπέρ της ένταξης των παιδιών αυτών και συμπονούν τα προσφυγόπουλα. Η μεγαλύτερη αρνητική αντίδραση προήλθε από κακή ενημέρωση και καθυστερημένη υπεύθυνη ενημέρωση. Όλοι οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους και κάποιοι αντέδρασαν μόνο από τον φόβο που τους γέμισαν οι λανθασμένες πληροφορίες.

Ένας από τους στόχους της χιλιετίας για τα Ηνωμένα Έθνη είναι να μην υπάρχει κανένα παιδί που να εγκαταλείπει την εκπαίδευση (το λεγόμενο drop out). Στόχος δύσκολος μα και συνάμα βαρυσήμαντος. Η εκπαίδευση για όλα τα παιδιά είναι υπόθεση και ΕΥΘΥΝΗ όλων μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για θεραπεία, αν δε βάλουμε τις βάσεις για μία σωστή πρόληψη. Δε μπορεί παιδιά που σώθηκαν από τον πόλεμο και τη βάρκα να ζουν δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και να αποκλείονται από την εκπαίδευση. Δε μπορεί να μιλάμε για θεραπεία του τραύματος, όταν αυτά τα παιδιά συνεχίζουν να βιώνουν τη βία και την κακοποίηση.

Τα παιδιά μέσα από την εκπαίδευση εντάσσονται σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, ξεχνιούνται, παίζουν, μαθαίνουν έστω και για λίγο. Ή εκπαίδευση είναι αυτή που θα προφυλάξει από πολλά δεινά, διαταραχές, απόπειρες αυτοκτονίας και τόσα ακόμη. Το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν μας αφήνει να κλείσουμε τα μάτια απέναντι σε αυτήν την αδικία. Ας δείξουμε το άλλο μας πρόσωπο, εκείνο που είχαμε δείξει στην αρχή. Με ορθές παρεμβάσεις και σωστό προγραμματισμό μπορούν να συνυπάρξουν όλα τα παιδιά κάτω από την ίδια στέγη, γιατί αυτά είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα για μία καλύτερη κοινωνία, για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος μας σαν επαγγελματίες ψυχικής υγείας, να συμπαρασταθούμε και να συνδράμουμε σε αυτή το δύσκολο έργο έχοντας ως προτεραιότητα την ομαλή ένταξη των προσφύγων και την συνύπαρξή τους με σεβασμό και αξιοκρατία ως προς την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Ας γίνει ένα μάθημα σε όλους μας πόσο σημαντική είναι η αποτελεσματική επικοινωνία και το να ακούμε πραγματικά ο ένας τον άλλον. Η αγάπη και η ενότητα είναι η λύση.»

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 25/03/2019 - 14:53

Οπως ενημερώνει η ιστοσελίδα της Μητροπόλεως Χίου "Με τήν συμμετοχή δεκάδων παιδιῶν ἀπό τά Κατηχητικά Σχολεῖα τῆς Ἱεράς Μητροπόλεως Χίου ἔγινε τήν 23η Μαρτίου ἡ διπλή γιορτή νεότητος τῆς τοπικῆς Ἐκκλησίας γιά τόν ἑορτασμό τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου καί τῆς Ἐπαναστάσεως τοῦ 1821, ἡ ὁποία φιλοξενήθηκε στήν ἀσφυκτικά γεμάτη αἴθουσα τοῦ «Φάρου Βαρβασίου».

Στήν ἐκδήλωση συμμετεῖχαν τά Κατηχητικά Σχολεῖα: Ἁγίου Ἰακώβου, Ἁγίου Κηρύκου Βροντάδου, Ἁγίου Γεωργίου Νενήτων, Ἁγίου Γεωργίου Φρουρίου, Κοιμήσεως Θεοτόκου Καρυῶν, Μεταμορφώσεως Σωτῆρος Χριστοῦ Βαρβασίου, Παναγίας Ἐρειθιανῆς Βροντάδου, Παναγίας Εὐαγγελιστρίας, Ἁγίου Χαραλάμπους Βαρβασίου, Τιμίου Σταυροῦ Καρδαμύλων καθώς καί παιδιά τῆς ΓΕΧΑ καί ἀπό «Τό Σπίτι της Μαρίας» τοῦ ἱδρύματος ΜΑΡΙΑ ΤΣΆΚΟΣ.

Ἡ ἐκδήλωση καί ἡ συμμετοχή τῶν παιδιῶν ἀπέδειξαν ὅτι ἡ νέα γενιά βρίσκεται κοντά στήν Ἐκκλησία, ἀποκτᾶ πλούσια πνευματική ἀγωγή καί συνεχίζει γνωρίζοντας ὅτι ἡ Ἑλλάδα καί ἡ Ὀρθοδοξία εἶναι ἔννοιες συνυφασμένες.

«Τά παιδιά μᾶς δίδαξαν σήμερα, ἐμεῖς εἴμασταν οἱ μαθητές και ἐσεῖς οἱ δάσκαλοι» ἀνέφερε χαρακτηριστικά στόν λόγο τοῦ ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μᾶρκος.

Στό τέλος τῆς ἑορτῆς τά παιδιά ἔλαβαν δῶρα πού προσέφερε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου κ. Μᾶρκος.