Ο Cédric Villani για το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου

Τρί, 21/09/2021 - 20:52

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μέσω ανακοίνωσης του ανακοινώνει ένα σημαντικό για τη χώρα και καθοριστικό για το ίδιο γεγονός καθώς σε κοινό άρθρο με τον ελληνογάλλο μαέστρο Διονύση Δερβή - Μπουρνιά (ΤΑ ΝΕΑ 1/9) ο κορυφαίος Γάλλος μαθηματικός Cédric Villani (Fields Medal 2010), που είναι θεσμικά επικεφαλής των επιστημονικών και τεχνολογικών επιλογών του Γαλλικού κοινοβουλίου, υπογραμμίζει την συνεχή ελληνικότητα του Αιγαίου από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας και υποστηρίζει την δημιουργία ενός Ελληνογαλλικού Κέντρου Πυθαγόρειας Έμπνευσης (Μουσική και Μαθηματικά) με βάση τη Σχολή Θετικών Επιστημών του πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο.

Ο καθηγητής Villani υπήρξε η κινητήριος δύναμη της έναρξης μιας μόνιμης συνεργασίας του Πανεπιστημίου Paris-Saclay, πρώτου παγκοσμίως στην κατάταξη της Shanghai list στα μαθηματικά, με το πανεπιστήμιο μας. Προσδοκούμε ότι η συνεργασία αυτή που προωθεί το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην πρώτη γραμμή παγκοσμίως στον τομέα των Μαθηματικών γίνεται στα πλαίσια του «Πυθαγόρειου Project” του Διονύση Δερβή - Μπουρνιά.

H έναρξη της συνεργασίας αυτής εγκαινιάστηκε με την έλευση στη Σάμο του γνωστού μαθηματικού Καθηγητή Bertrand Maury που είχε συνάντηση εργασίας με τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας Κοσμήτορα κ. Ξανθόπουλου, επισπεύδοντα τ. Κοσμήτορα κ. Μεταφτσή, Πρόεδρο του Τμήματος Μαθηματικών κ. Χουσιάδα και άλλα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού, παρουσία και του Αντιπρύτανη κ. Δημήτρη Παπαγεωργίου.

Ο Καθηγητής Maury έδωσε επίσης ανοιχτή διάλεξη με θέμα την Μαθηματική έρευνα για την μετάδοση του κορονοϊού η οποία και προβλήθηκε διαδικτυακά.

Ο καθηγητής Cédric Villani και ο ελληνογάλλος μαέστρος συνεργάζονται στο εγχείρημα της δημιουργίας ενός Ελληνογαλλικού κέντρου Πυθαγορείων ερευνών στη Σάμο που να περιλαμβάνει ένα ετήσιο φεστιβάλ μουσικής και με χαρά προσβλέπουμε την ευόδωση όλων των οραματικών ήδη από τον Πυθαγόρα συνεργιών Επιστήμης και Τέχνης στο νησί του Πυθαγόρα.

 

Σχετικά Άρθρα