Χίος, Παρασκευή 10 Απριλίου

Ο μαστογράφος ...της Φάρκαινας

Σώζουν ζωές αντικαρκινική Εtαιρεία και AIVON
Δείτε τις Φωτογραφίες
Δευ, 16/06/2014 - 16:28
Μαστογραφίες, Φάρκαινα, οιλιτιστικός Σύλλογος Νεοχωρίου, AIVON

Aρχισαν σήμερα οι δωρεάν μαστογραφίες στην περιοχή της Φάρκαινας, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Νεοχωρίου, της Αντικαρκινικής Εταιρείας, αλλά και της εταιρείας καλυντικών AIVON, που χορηγεί τους φορητούς μαστογράφους,  ένας απ’ τους οποίους βρίσκεται στο νησί μας.

Η Πόπη Μαράτσου, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρίου, δήλωσε ευχαριστημένη απ’ τη συμμετοχή, ελπίζοντας  ότι θα φτάσει το νούμερο της προηγούμενης πρωτοβουλίας.

Το ίδιο αισιόδοξη ήταν και η Αγγελική Τόπακα  αντιπρόσωπος στη Χίο της AIVON, που χορηγεί όλη αυτή την πρωτοβουλία. Πριν ενάμιση χρόνο μας είπε, είχαν κάνει μαστογραφία 270 γυναίκες, βρήκαμε 5 θετικές στον καρκίνο, που ζουν σήμερα υγιέστατες, ελπίζομε να πιάσομε αυτό τον αριθμό συμμετοχής.

Τη λειτουργία του μηχανήματος μας εξήγησε η Χαρά Ρίτσα, που μαζί με τη συνάδελφο της Δωροθέα Κακάβα, πραγματοποιούν μαστογραφίες ανά την Ελλάδα. Από την ημέρα που ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία Αντικαρκινικής Εταιρείας και AIVON, πραγματοποιήθηκαν 30.000 μαστογραφίες, πολλές πάρα πολλές γυναίκες ζουν γιατί υποβλήθηκαν σ’ αυτό τον  10’ έλεγχο, που είναι απλούστατος, με μια μικρή πίεση μόνο του μαστού.

 

Πέμ, 09/04/2020 - 20:48

“Όχι” στη χρήση μάσκας και γαντιών μιας χρήσης λέει η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Δήλωσε μάλιστα ότι ο παραπάνω εξοπλισμός μπορεί να αποβεί περισσότερο βλαπτικός παρά ωφέλιμος για τους πολίτες, ενώ για τις μάσκες με βαλβίδα ανέφερε απερίφραστα ότι μπορεί να είναι επικίνδυνες. 

“Η Επιτροπή συζήτησε το θέμα της χρήσης μάσκας από το γενικό κοινό, ενημερώθηκε αναλυτικά για τις οδηγίες του ΠΟΥ και συμφώνησε με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) πως ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε ειδικές συνθήκες συγχρωτισμού θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη από τη χρήση μάσκας και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή παρόμοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία επιδημίας και σε συγκεκριμένους χώρους όπως αυτοί προτείνονται από το ECDC, κυρίως για την αποφυγή διασποράς από ασυμπτωματικούς ή ασθενείς με ήπια συμπτώματα. Επίσης συζητήθηκε και η πιθανή αύξηση κίνδυνου από λανθασμένη χρήση της μάσκας από υγιείς, καθώς και η ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων όπως η διατήρηση της απόστασης και της υγιεινής των χεριών”. 

Με δεδομένη την τρέχουσα πορεία της επιδημίας στη χωρά μας, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας στην παρούσα φάση δεν συνιστά γενικευμένη χρήση μάσκας. Θα επανατοποθετηθούμε και για τη χρήση μάσκας για το γενικό πληθυσμό αν κριθεί απαραίτητο σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία και τα επιστημονικά  στοιχεία που διαθέτουμε, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Οι ιατρικές μάσκες με βαλβίδα δεν συστήνονται και είναι και επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους που ανήκουν στο γενικό κοινό, καθώς μπορούν να μεταδώσουν τη νόσο. Είναι χρήσιμες για τους γιατρούς εντατικής θεραπείας, τους αναισθησιολόγους και από τους ανθρώπους που εκτίθενται περισσότερο στον ιό. 

Για τα γάντια είπε “είναι λίγες οι ενδείξεις ότι προστατεύουν από τον ιό... Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει περισσότερο σε βλάβη παρά καλό”. “Τα γάντια μιας χρήσης δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση, μπορεί εύκολα να σκιστούν ή να έχουν μικρές οπές που μπορεί εύκολα να παραβλεφθούν θέτοντας έτσι σε κίνδυνο το άτομο που φορά τα γάντια. Προσφέρουν ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας ενώ η υπερβολική εξάρτηση από τα γάντια μπορεί να οδηγήσει σε εφησυχασμό και όχι στο συχνό πλύσιμο των χεριών. Ο ιός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που επιμολύνει τα χέρια. Έρευνες έχουν δείξει ότι αγγίζουμε το πρόσωπο μας τρεις έως 23 φόρες ανά ώρα. Ακόμα κι όταν βγάζουμε τα γάντια μπορεί να μολυνθούμε όποτε το πλύσιμο των χεριών μας αμέσως μετά είναι απαραίτητο. Ο ΠΟΥ δεν συστήνει τη χρήση γαντιών ως μέσο πρόληψης από το νέο κορωνοϊό”. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιόδρας συνέστησε στον κόσμο να πλένει τα χέρια με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό εάν έχει μόλις γυρίσει από σούπερ μάρκετ, φαρμακεία ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 
 

Πηγή: skai.gr