Πινακίδες ονοματοθεσίας στη Χίο: Ώρα για ανανέωση;

Άρθρο του Χρήστου Παπαχρήστου
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 17/11/2021 - 06:32

Αφορμή για το σημερινό σημείωμα αποτελεί η αξιόλογη εκπομπή της Αλήθειας ''Φτου και βγαίνω''  η οποία παρουσιάζει κάθε εβδομάδα κρυμμένες γωνιές της πόλης προσκαλώντας μας να τις ανακαλύψουμε.

Η εκπομπή ξεκινά συνήθως με ένα πλάνο στην πινακίδα της οδού η οποία θα παρουσιασθεί στη συνέχεια. Ωστόσο αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως σε μεγάλο ποσοστό οι εν λόγω πινακίδες είναι σε ιδιαίτερα κακή κατάσταση ενώ το ίδιο θα διαπιστώσει κι οποιοσδήποτε περπατήσει στην πόλη: πινακίδες οδών ξεβαμμένες, σκουριασμένες, με ορθογραφικά λάθη, ορισμένες με λατινικούς χαρακτήρες και μετάφραση ό,τι να’ναι, κρυμμένες πίσω από κολώνες ή τελείως απούσες, δηλαδή σε γενικές γραμμές μια ασχήμια...

Αναζητώντας πληροφορίες στο διαδίκτυο ανακάλυψα πως η ιδέα είναι κάθε άλλο παρά καινούρια. Τουλάχιστον από το 2010 υπάρχουν οι ιδιαίτερα εμπεριστατωμένες και με καυστικότητα τοποθετήσεις του Βασίλη Αγιαννίδη ενώ με το θέμα έχουν επίσης ασχοληθεί ο Βασίλης Σαρμουσάκης, ο Γιώργος Παπαδόπουλος και άλλοι συμπολίτες μας.

Τι θα μπορούσε να γίνει;

Είναι προφανές πως θα ήταν ανούσιο απλά και μόνο το να αλλάξουμε τις παλιές πινακίδες με νέες χωρίς να διορθωθούν τα λάθη και οι αβλεψίες.

Η επιτροπή ονοματοδοσίας του Δήμου, σε συνεργασία με ιδιώτες που κατέχουν το αντικείμενο, δεν θα μπορούσαν να αναλάβουν τη δημιουργία ενός ψηφιακού αρχείου με όλες τις οδούς της πόλης, διορθώνοντας παράλληλα τα λάθη και τις παραλείψεις; Και μάλιστα το εν λόγω αρχείο να είναι ελεύθερα προσβάσιμο μέσω διαδικτύου εμπεριέχοντας ιστορικά στοιχεία για την εκάστοτε οδό.

Το όλο εγχείρημα δεν θα μπορούσε να αγκαλιαστεί και από τη σχολική κοινότητα, για παράδειγμα με τη συμμετοχή των μαθητών στην αναζήτηση των ιστορικών στοιχείων για τα ονόματα των οδών πέριξ της κατοικίας ή των σχολικών μονάδων τους;

Στη συνέχεια, οι πινακίδες ονοματοθεσίας να αντικατασταθούν από καινούριες, καλαίσθητες και ομοιόμορφες. Επιπλέον στα πρότυπα πολλών ευρωπαϊκών πόλεων (π.χ. Παρίσι, Γενεύη) αλλά και ελληνικών (π.χ. Ηράκλειο Κρήτης) θα άξιζε να προστεθεί μια λιτή επεξήγηση του τιμώμενου προσώπου ή γεγονότος (η φωτογραφία είναι από τη Γενεύη).

Λοιπόν, πόσο πιο όμορφη θα μπορούσε να γίνει η πόλη με κάτι τόσο απλό…;

 

Χρήστος Παπαχρήστου

Ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής

Γενεύη, 16.11.2021

Υ.Γ.: Οι πινακίδες δεν κινδυνεύουν μόνο από τη φθορά του χρόνου και την εγκατάλειψη αλλά κι από την ανθρώπινη ανοησία (αυτοκόλλητα, γκράφιτι-μουτζούρες κλπ.) η οποία μέχρι στιγμής αποδεικνύεται ανίκητη.

Σχετικά Άρθρα