Χίος, Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου

Πόσο θέλουν για να τον… τρελάνουν;

ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΩΝ ΣΕ ΑμΕΑ
Τρί, 02/07/2019 - 10:24

To κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε χθες πρωτοσέλιδα στην εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ. Υπογράφεται από τον κο Παναγιώτη Ζαφείρη, άτομο με αναπηρία, που έκανε το... λάθος να ζει στην Ελλάδα, να θέλει να έρχεται στον τόπο του στη Χίο και επειδή λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει πρέπει να έχει πρόσβαση στο σπίτι του, έφτιαξε – εννοείται μετά από τη λήψη άδειας- ράμπα.

Τα όσα ακολούθησαν τα περιγράφει ο ίδιος.

Διαβάστε την επιστολή που ακολουθεί.

Μετά με ευχαρίστηση θα δεχτούμε οποιαδήποτε άλλη πρόταση.

 

 

«ΠΕΙΡΑΙΑΣ, 27/06/2019

 

ΠΡΟΣ: ΡΑΔΙΟ ΑΛΗΘΕΙΑ & ΑΛΗΘΕΙΑ TV

ΥΠ’ ΟΨΙΝ: κ. ΤΖΟΥΜΑ ΙΩΑΝΝΗ

 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗΣ

 

Κατόπιν της τηλεφωνικής μου συνομιλίας σήμερα το πρωί με το σταθμό σας, σας γράφω αυτή την επιστολή για να σας εκφράσω την αγανάκτηση, τη δυσαρέσκεια και οργή που νιώθω για το Δήμο Χίου και συγκεκριμένα για το Τμήμα Αυθαιρέτων της υπηρεσίας Δόμησης, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. που εξαιτίας της μεταξύ τους ασυνεννοησίας και ανευθυνότητάς τους με διασύρουν εμένα και την οικογένειά μου τους τελευταίους μήνες στην αέναη ζούγκλα της γραφειοκρατίας!

Εγώ ο ίδιος λέγομαι Ζαφείρης Παναγιώτης και είμαι παραπληγικός με πιστοποίηση αναπηρίας 85% από τα ΚΕΠΑ, ύστερα από τροχαίο ατύχημα στον Πειραιά τον Νοέμβρη του 2002. Από τότε λόγω της αναπηρίας μου κινούμαι με αναπηρικό αμαξίδιο και έχω προσαρμόσει τη ζωή μου και το περιβάλλον μου πάνω σ’ αυτό το νέο τρόπο ζωής.

Η ιστορία και το μπλέξιμο με το Δήμο Χίου ξεκινάει από τη στιγμή που θέλησα να φτιάξω μια ράμπα για να μπαινοβγαίνω με ασφάλεια στο πατρικό μου σπίτι κατά τη διάρκεια της παρουσίας μου στον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα μέχρι τα 25 μου χρόνια και αγαπάω… στη Χίο, και που στο εγγύς μέλλον πρόκειται να γίνει και μόνιμη κατοικία μου.

Πέρυσι το καλοκαίρι αποταμίευσα κάποια χρήματα για την κατασκευή ράμπας στην κύρια είσοδο του σπιτιού μου στη Χίο και έτσι ανάθεσα σε ένα πολιτικό μηχανικό που ονομάζεται Αντωνίου Στέλιος να μεριμνήσει αντί εμού για έκδοση σχετικής άδειας.

Ο κ. Αντωνίου απευθύνθηκε στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου καταθέτοντας 3 σχέδια για την εν λόγω ράμπα. Στη συνέχεια ήρθε στον τόπο κατασκευής της ράμπας τεχνικός από το Δήμο που μέτρησε και μελέτησε το χώρο και στη συνέχεια η Τεχνική Υπηρεσία μας υπέδειξε με ποιο από τα 3 σχέδια θα προχωρήσουμε στην κατασκευή της ράμπας με βάση την από 19-9-2018 Έγκριση κατασκευής ράμπας σε κοινόχρηστο χώρο πεζοδρομίου με ΑΔΑ: ΨΛΙΜΩΗΝ-ΨΣΘ.

Με βάση τη νομοθεσία το παραπάνω έγγραφο επέχει θέση άδειας σε κατασκευές σε κοινόχρηστους χώρους και βασισμένος σε αυτό προχώρησα στην κατασκευή της ράμπας το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου 2019 δηλαδή 5 μήνες μετά την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου.

Την ημέρα που ξεκίνησε η κατασκευή της ράμπας η ‘’καλή’’ μου γειτόνισσα της διπλανής κατοικίας, που λέγεται Πρίνου Αικατερίνη, έφερε την αστυνομία και έναν δικηγόρο και κατήγγειλε την κατασκευή της ράμπας μου με αποτέλεσμα να διακοπεί για λίγο η κατασκευή της, μέχρι τη στιγμή που επιδείξαμε στην αστυνομία και τον δικηγόρο της την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Χίου. Στη συνέχεια συνεχίστηκε η κατασκευή μέχρι και την αποπεράτωσή της, που έγινε εντός λίγων ημερών.

Από τότε ξεκίνησε ο Γολγοθάς εμένα και των οικείων μου προσώπων με τις παρακάτω υπηρεσίες:

  1. Υπηρεσία Αυθαιρέτων χαρακτήρισε αυθαίρετη τη ράμπα επιβάλλοντάς μου πρόστιμο 888,49 € εφάπαξ και 444,23 € / έτος με τη διατήρηση της ράμπας.
  2. Πολεοδομία για την αυθαίρετη ράμπα ΑΜΕΑ.
  3. Η Εισαγγελία με κάλεσε για τη ράμπα.
  4. Η αστυνομία της Χίου και στη συνέχεια των Καμινίων -γιατί μένω και εργάζομαι στον Πειραιά- για να καταθέσω για την, κατά αυτούς, αυθαίρετη ράμπα μου.
  5. Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής γιατί δεν πήρε έγκριση το δημοτικό συμβούλιο από αυτούς.
  6. ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.: Το συμβούλιο, και συγκεκριμένα ο δικηγόρος του συμβουλίου κ. Βάκας χωρίς να έχει μελετήσει τους σχετικούς νόμους, απάντησε αρνητικά στην αίτησή μου για διαγραφή του προστίμου.
  7. Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για δεύτερη φορά δεν ενέκρινε τη ράμπα που υπέδειξε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου σύμφωνα με το χώρο και το νόμο που διέπει την κατασκευή της. Τα μέλη του επίσης κατά παράβαση καθήκοντος αναφέρονται σε θέματα που δεν αφορούν την αρμοδιότητά του!
  8. Αρχαιολογική Υπηρεσία.
  9. Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Βορείου Αιγαίου λες και η υπέργεια, μεταλλικής κατασκευής, ράμπα μου, κατέστρεψε τα αρχαία του πεζοδρομίου…
  10. ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. συνεδρίασε ξανά πριν από 3 ημέρες για την αυθαίρετη ράμπα μου με δεύτερο αρνητικό αποτέλεσμα χωρίς να έχουν μελετήσει τους σχετικούς νόμους που εμείς μάθαμε με μια απλή ερώτηση στην πολεοδομία (σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα η απόφαση δημοτικού συμβουλίου επέχει θέση άδειας κατασκευής σε κοινόχρηστους χώρους).

Αυτά μέχρι στιγμής γιατί μου είπαν ότι πρέπει να απευθυνθώ και σε δικηγόρο για να γίνει ‘’θεραπεία’’ ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. και όπως ενημερώθηκα στην καλύτερη των περιπτώσεων θα πληρώσω πρόστιμο για τη νόμιμη ράμπα μου και στη χειρότερη δεν θα είμαι ποτέ νόμιμος μέχρι να την ξηλώσω, ενώ θα χρειαστεί να ξανακάνω εξ αρχής όλη τη διαδικασία και να απευθυνθώ σε όλες αυτές τις υπηρεσίες.

Όπως καταλαβαίνετε η ταλαιπωρία και ο νευρικός κλονισμός που έχω υποστεί κι εγώ και η οικογένειά μου από τα παραπάνω είναι τεράστια καθώς καλούμαι να αποδείξω σε αυτό το θέατρο του παραλόγου τα αυτονόητα: Ότι όντως είμαι ανάπηρος και ότι η ράμπα είναι αναγκαία για την ασφαλή είσοδο και έξοδο από το σπίτι μου!

Λες και τη σημερινή εποχή είναι εύκολο να ξοδεύεις ήδη από την τσέπη σου 2000 € για την ως τώρα κατασκευή της ράμπας!

Και τώρα με καλούν να υποστώ και τα έξοδα δικηγόρου και όλα αυτά γιατί θα έπρεπε το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει πάρει την άδεια από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής προτού εκδώσουν την «Έγκριση κατασκευής ράμπας σε κοινόχρηστο χώρο πεζοδρομίου», θέμα που δεν γνώριζε ούτε ο πολιτικός μηχανικός μου, ούτε εγώ, αφού δεν μας ενημέρωσε κανείς από την Τεχνική Υπηρεσία.

Σημειωτέον ότι δεν βιαζόμουν, αφού τη ράμπα την έφτιαξα 5 μήνες μετά και δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να καταθέσει ο μηχανικός μου όλα τα απαραίτητα έγγραφα για έγκριση σε όλες τις υπηρεσίες που με ενόχλησαν και ενοχλούν εκ των υστέρων!

Δυστυχώς στην Ελλάδα του 21ου αιώνα για άλλη μια φορά αντιλαμβάνομαι την ανεπάρκεια και την ανευθυνότητα των δημόσιων υπηρεσιών μας, που ενώ μπροστά στα ΜΜΕ δείχνουν ευαισθητοποιημένοι για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πίσω από τις κάμερες και προκειμένου να διατηρήσουν τις καρέκλες τους πασάρουν το μπαλάκι στους νομοταγείς πολίτες για να καλύψουν τα λάθη τους!

Στη διάθεσή σας έχω τα σχετικά έγγραφα καθώς και τα ονόματα των αρμόδιων υπαλλήλων του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. για να τα δημοσιεύσετε και να προσπαθήσετε κι εσείς από τη μεριά σας να βρείτε λύση στο πρόβλημά μου και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι - ανεύθυνοι μέσα από το Γολγοθά μου!

 

Σας ευχαριστώ

Ζαφείρης Παναγιώτης

 

 

Σ.Σ.: Εννοείται ότι ο άνθρωπος πράγματι μάς κοινοποίησε όλα τα σχετικά έγγραφα. Η ψυχική ανωμαλία του Δημοσίου τον μόνο που αγνόησε για… γνωμάτευση είναι τον… Ιερέα της Ενορίας του δημότη.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 10/12/2019 - 16:52

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο παπά Σταύρος Τσίκιλης, ιερέας από το 1982 έως το 2016 της Εκκλησίας της Παναγίας Ευρετής.

Σήμερα στις 12.00 μ. τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του στην γενέτειρα του Καβάλα, όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια μετά την συνταξιοδότηση του.

Την ίδια ώρα τελέστηκε δέηση στην μνήμη του στον Ιερό Ναό, που υπηρέτησε για 34 χρόνια στην Συνοικία της Ευρετής, ενώ παράλληλα ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος ετέλεσε τρισάγιο στο Μητροπολιτικό παρεκκλήσιο.