Χίος, Κυριακή 7 Ιουνίου

Πριμοδοτούν την έλξη ροών

Σάβ, 04/04/2020 - 19:39

 

Όλοι θυμόμαστε την πρόσφατη επιτυχία στον Έβρο με την απάντηση που έδωσε η Ελλάδα προς την Τουρκία, στον υβριδικό πόλεμο που εξαπέλυσε χρησιμοποιώντας τους μετανάστες, σαν μοχλό πολιορκίας.
Στις 3-3-2020 υποδέχθηκε την ηγεσία της ΕΕ στον Έβρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ίσως ήταν η πρώτη φορά που αναγνωρίστηκαν de facto τα Ελληνικά σύνορα σαν Ευρωπαϊκά. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί οικονομική υποστήριξη ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα.

Όλοι τότε υπέθεσαν ότι θα διατεθούν για την καλύτερη φύλαξη των Ευρωπαϊκών (πλέον) συνόρων, μέτρα τα οποία θα αφαιρούσαν πλήρως τον γκανγκστερικού τύπου εκβιασμό της Τουρκίας, αλλά και μία σειρά αντικινήτρων, που δεν θα έκανε την Ελλάδα πλέον ελκυστικό προορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Τα αντιφατικά μηνύματα για το που θα διατεθούν τα χρήματα ήρθαν λίγο αργότερα.

Η αρχή έγινε από την επέκταση του ESTIA II με τον κ. Μηταράκη να βγάζει διθυραμβικές ανακοινώσεις για την συνέχιση ενός προγράμματος, που πριμοδοτεί την έλξη των ροών!

Όμως δεν έμεινε μόνο σε αυτό! Το οριστικό χτύπημα το έδωσε πάλι ο κ. Μηταράκης Επανέφερε το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου με ότι το συνοδεύει (παροχή κάρτες μετρητών, δωρεάν στέγη, ΑΦΜ κλπ)!
Θέλει να στήσει νέες δομές - καραντίνες στα ήδη επιβαρυμένα νησιά, ενώ η Υπηρεσία που εξετάζει το Άσυλο έχει κλείσει εξαιτίας κορωνοϊού!!

Ένα μήνα ακριβώς μετά, ανακοινώνεται αναλυτικά που θα κατευθυνθούν τα 700εκατ. € :
https://gr.euronews.com/…/kaneis-den-mporei-na-ekviazei-kai…

Αναλύοντας την κατανομή των σχετικών κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα η Επίτροπος επεσήμανε ότι από τα άμεσα διαθέσιμα 350εκ ευρώ:

100 εκ. προορίζονται για δυνατότητες υποδοχής στην ενδοχώρα, ενοικίαση διαμερισμάτων, στέγασης γενικότερα, επίδομα στους μετανάστες και πρόσφυγες.

100 εκ. για υποστήριξη καταυλισμών στην ενδοχώρα.

25 εκ. για τη συνέχεια στοχευμένης στήριξης για οικογένειες και παιδιά στο Καρά Τεπέ (διαχείριση: Ύπατη Αρμοστεία)

35 εκ. για υποστήριξη προσωρινής στέγασης για ευάλωτους.

Επιπλέον 350 εκ. ευρώ προορίζονται για:

Ολοκλήρωση 5 νέων χώρων υποδοχής και ταυτοποίησης σε νησιά εντός του έτους με κατάλληλες δυνατότητες υποδοχής βάσει προτύπων

10 εκ. για επιστροφές και επανένταξη

50 εκ. για έξοδα όπως μεταφορές, τρόφιμα κ.λπ.

50 εκ. για σύνορα και θεωρήσεις διαβατηρίων

10 εκ. για αναβάθμιση FRONTEX

10 εκ. ευρώ στην EASO για αποστολή εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα.

Δηλαδή ελάχιστο μέρος των χρημάτων προορίζεται για την φύλαξη των συνόρων, επιστροφές και επανένταξη των μεταναστών στις χώρες τους, αποσυμφόρηση Ελλάδας και νησιών. Το μεγάλο μέρος πηγαίνει προς την συνέχιση της ίδιας πολιτικής, προς έλξη των μεταναστευτικών ροών και μετατροπή της Ελλάδας από χώρα-κράτος, σε χώρο αποθήκευσης ανθρώπων.

Όσο και αν φαίνεται παρανοϊκό, η επιτυχία του Έβρου που προήλθε από την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και την ομοψυχία που επέδειξε ο Ελληνικός λαός, πριμοδότησε απο την πλευρά της Ε.Ε. , κίνητρα προσέλκυσης μεταναστών και δημιουργίας νέων κέντρων στα νησιά και την ενδοχώρα!!

Πραγματικά η Ελληνική κυβέρνηση καταλαβαίνει τι υπογράφει ή δεν έχει καθόλου την δυνατότητα να αρθρώσει την παραμικρή λέξη για να διαμορφώσει πολιτικές εξελίξεις, προς όφελος της χώρας;
Νομίζει ότι η προσέλκυση κεφαλαίων είναι επιτυχία από μόνη της! Δεν την ενδιαφέρει που θα κατευθυνθούν αυτά και ότι μπορεί να ακρωτηριάζουν την χώρα ?

Όταν δίνονται μόνο στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ 25εκατ € - όσο η επέκταση του αεροδρομίου Χίου - και στην φύλαξη συνόρων μόνο 50εκατ, τι σημαίνει?
Μεγαλώνεις τους καταυλισμούς στα νησιά, εξαγοράζεις συνειδήσεις, απεμπολείς τα σύνορα και τα μόνα ...αναπτυξιακά έργα που θα γίνουν, θα είναι η δημιουργία καταυλισμών.

Αλήθεια κ. Μηταράκη πόσους ακόμα περιμένετε να έρθουν με την ακολουθούμενη πολιτική και προετοιμάζεστε πυρετωδώς ?

Παγχιακή Επιτροπή ΑΓΩΝΑ για το προσφυγικό

Συνέντευξη με την Γραμματέα του Συλλόγου πασχόντων από Σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου, Αικατερίνη Χούλη
Κυρ, 07/06/2020 - 10:19

Πως αντιμετωπίζεις μια ωραία κυρία, μόλις 38 χρόνων, μητέρα ενός κοριτσιού 4 χρόνων, ζωηρή, χαμογελαστή, γεμάτη όρεξη και ζωή, όταν σου λέει ότι ευτυχώς και είναι σε… καλή μέρα, γιατί αλλιώς για να δώσει συνέντευξη, θα χρησιμοποιούσε το αναπηρικό αναβατόριο ΑμΕΑ, που υπάρχει στη σκάλα των γραφείων της Αλήθειας;

Πώς να αντιμετωπίσεις έναν άνθρωπο, που λέει ότι δεν ξέρει πως θα είναι αύριο, ότι θέλει να δουλέψει και δεν μπορεί, που δεν λέει στο παιδί της ότι η «μαμά είναι άρρωστη» αλλά ότι δεν έχει καλή διάθεση, που θεωρεί φίλη την… κορτιζόνη, που παίρνει στην…πλάκα, μια από τις πιο σοβαρές σήμερα ασθένειες, την Σκλήρυνση κατά πλάκας;

Και πώς να κάνεις ερωτήσεις, όταν κατ’ αρχήν ανιχνεύσεις μέχρι ποίου σημείου μπορείς να φτάσεις, για να μην θίξεις ευαίσθητα προσωπικά ζητήματα και ο άλλος σου λέει με το πλατύτερο χαμόγελο του κόσμου, «Ρώτα ότι θέλεις, αν δεν πάρουμε και λίγο στην… πλάκα την κυρία Πλάκα θα μας τρελάνει»;

Η Κατερίνα Χούλη, που γεννήθηκε στη Χίο και σπούδασε τουριστικά επαγγέλματα στην Αθήνα, ήταν μια ορεξάτη, ανέμελη έφηβος, όταν η ατυχία το 2000 της χτύπησε την πόρτα.

Θύμα ενός σοβαρού τροχαίου με Ι.Χ. υποβάλλεται σε σοβαρές εγχειρήσεις στα άκρα και κουβαλά από τότε τα παρελκόμενα των επεμβάσεων, που πρέπει να συνεχιστούν, σήμερα κάτω από δυσκολότερες συνθήκες.

Σε αυτό ακριβώς το τροχαίο, αποδίδει διάφορα παράξενα στην υγεία της, που έρχονταν και έφευγαν από το 2009 και μετά, ώσπου ένα πρωί του 2016 ξυπνάει και βλέπει… θολά.

Αρχίζει τότε το ψάξιμο και οι γιατροί της ανακοινώνουν ότι, τι να της κάνει το… τροχαίο, έπιασε τζόκερ από την… ανάποδη.

Διαγνώστηκα, μας λέει, με Σκλήρυνση κατά πλάκας και ευτυχώς το πήρα στην… πλάκα, χαμογέλασα στην αρρώστια και είπα θα ζήσουμε μαζί, οι οικογένεια μου, η Μαρκελίτσα μου και εσύ.

Από εκεί και πέρα η Κατερίνα Χούλη, που αφηγείται την περιπέτεια της στον Γιάννη Τζούμα, την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» αρχίζει να γίνεται… γιατρός, αναλύοντας κατ’ αρχήν την ασθένεια της με τον απλούστερο των τρόπων.

Η Σκλήρυνση είναι αυτοάνοσο. Εσύ δηλαδή κάνεις επίθεση στον εαυτό σου. Φανταστείτε τους νευρώνες του εγκεφάλου σαν καλώδια ρεύματος, που τα περιβάλλει μόνωση. Ε, εσύ αρχίζεις να τα… τρώς, τα απογυμνώνεις και αυτά αρχίζουν να σχηματίζουν πάνω… πλάκες και από εκεί και πέρα αρχίζουν οι ζημιές. Μια αρρώστια, που περιορίζεται, ελέγχεται με θεραπευτική αγωγή, αλλά πρώτον δεν θεραπεύεται, την παίρνεις μαζί σου φεύγοντας από την ζωή και δεν ξέρεις που θα χτυπήσει σήμερα και πού αύριο.

Τότε ο άνθρωπος δυό επιλογές έχει. Ή να πάει στον Ψυχίατρο ή να παλέψει.

Η Κατερίνα, που ζεί πλέον ως εν δυνάμει ανάπηρος, αφού η πολυμορφική αυτή αρρώστια προκαλεί βλάβες διαφόρων μορφών, όχι μόνο παλεύει αλλά χαμογελά και σχεδιάζει.

Γραμματέας σήμερα του Συλλόγου πασχόντων από Σκλήρυνση κατά πλάκας Χίου, με 40 ενεργά μέλη, οι πάσχοντες υπολογίζονται σε πάνω από 120, και 100 περίπου αρωγά, εξηγεί ότι δεν υπάρχει πιο απάνεμο λιμάνι απ’ αυτόν ακριβώς τον Σύλλογο.

Στην αρχή και εγώ το είχα υποτιμήσει μας λέει, είδα όμως πόσο ανακουφιστικό είναι να μοιράζεσαι το πρόβλημα σου, να συζητάς, να δραστηριοποιείσαι, να βοηθάς και να σε βοηθούν. Συνιστώ, προτρέπω, παρακαλώ και άλλους συνασθενείς να βγούν από το σπίτι τους και να μας βρούν, θα αλλάξει η ζωή τους.

Η Κατερίνα μιλάει πολύ και χαμογελάει περισσότερο, απαντά σε ερωτήματα, που σοκάρουν, δεν κρύβει τίποτα, δεν εξωραϊζει τίποτα, δεν υποτιμά τίποτα, αλλά και δεν φοβάται τίποτα. Για όλα έχει ένα τιτάνιο όπλο, την αισιοδοξία και το χαμόγελο της.

Μ’ αυτό αντιμετωπίζει την πιο απίστευτη και ανέλπιστη… Πλάκα, που της σκάρωσε η ζωή.

Δείτε την συνέντευξη, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα δύναμης.