Χίος, Τετάρτη 17 Οκτωβρίου

Σεμινάριο των ψυχολόγων

Παρ, 21/09/2018 - 10:55

Ο Σύλλογος Ψυχολόγων Χίου ανακοινώνει τη διοργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου, που θα πραγματοποιηθεί Σάββατο και Κυριακή 6 και 7 Οκτωβρίου 2018 στο ξενοδοχείο Χανδρής Χίου και ώρες 10.00- 18.00. Το σεμινάριο απευθύνεται σε επαγγελματίες που εργάζονται σε δομές ψυχικής υγείας ( ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, νοσηλευτές, ιατροί).

Θέμα του σεμιναρίου: Πολυπολιτισμικές προσεγγίσεις στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και Εισηγήτρια η κα Αντωνία Παπαστυλιανού, PhD, BACP, EAP, καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ.

Στόχος του σεμιναρίου είναι η κάλυψη των βασικών γνώσεων γύρω από θέματα πολιτισμικής ενημερότητας και ευαισθητοποίησης του επαγγελματία ψυχικής υγείας, ώστε να αναπτύξει πολιτισμική επάρκεια για αποτελεσματικότερη δράση.

Το κόστος συμμετοχής ανά άτομο είναι 40 ευρώ. Για τη συμμετοχή στο σεμινάριο θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Παρακαλούμε όσοι ενδιαφέρεστε να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο, όπως ενημερώσετε ηλεκτρονικά στο email του Συλλόγου chios.psychologists@gmail.com έως την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018.
 

Σχετικά Άρθρα

Η θέση του Συλλόγου Ψυχολόγων Χίου για την εκπαίδευση προσφύγων
Τετ, 17/10/2018 - 10:39
Καλό μάθημα

Ο Σύλλογος Ψυχολόγων Χίου τάσσεται υπέρ της ένταξης των προσφύγων στο πρόγραμμα ΔΥΕΠ, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του τα παρακάτω:

«Παρακολουθούμε όλοι καθημερινά τον αγώνα των προσφύγων να ενταχθούν σε ένα νέο κοινωνικό πλαίσιο μετά από όλες αυτές τις κακουχίες που έχουν υποστεί και που συνεπάγεται η προσφυγιά, κατάσταση από την οποία έχει πληγεί στο παρελθόν και η χώρα μας. Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι όλο αυτό το ρεύμα προσφύγων προκαλεί φόβο για την τοπική κοινωνία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μας καταβάλλει ο φόβος και να απαγορεύεται στα ΠΑΙΔΙΑ το βασικό αυτό ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ που δεν είναι άλλο από την εκπαίδευση. Μέσα από όλη αυτή την αναστάτωση και τις συζητήσεις προέκυψε ότι τελικά οι περισσότεροι γονείς είναι υπέρ της ένταξης των παιδιών αυτών και συμπονούν τα προσφυγόπουλα. Η μεγαλύτερη αρνητική αντίδραση προήλθε από κακή ενημέρωση και καθυστερημένη υπεύθυνη ενημέρωση. Όλοι οι γονείς αγαπούν τα παιδιά τους και κάποιοι αντέδρασαν μόνο από τον φόβο που τους γέμισαν οι λανθασμένες πληροφορίες.

Ένας από τους στόχους της χιλιετίας για τα Ηνωμένα Έθνη είναι να μην υπάρχει κανένα παιδί που να εγκαταλείπει την εκπαίδευση (το λεγόμενο drop out). Στόχος δύσκολος μα και συνάμα βαρυσήμαντος. Η εκπαίδευση για όλα τα παιδιά είναι υπόθεση και ΕΥΘΥΝΗ όλων μας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για θεραπεία, αν δε βάλουμε τις βάσεις για μία σωστή πρόληψη. Δε μπορεί παιδιά που σώθηκαν από τον πόλεμο και τη βάρκα να ζουν δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και να αποκλείονται από την εκπαίδευση. Δε μπορεί να μιλάμε για θεραπεία του τραύματος, όταν αυτά τα παιδιά συνεχίζουν να βιώνουν τη βία και την κακοποίηση.

Τα παιδιά μέσα από την εκπαίδευση εντάσσονται σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, ξεχνιούνται, παίζουν, μαθαίνουν έστω και για λίγο. Ή εκπαίδευση είναι αυτή που θα προφυλάξει από πολλά δεινά, διαταραχές, απόπειρες αυτοκτονίας και τόσα ακόμη. Το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης δεν μας αφήνει να κλείσουμε τα μάτια απέναντι σε αυτήν την αδικία. Ας δείξουμε το άλλο μας πρόσωπο, εκείνο που είχαμε δείξει στην αρχή. Με ορθές παρεμβάσεις και σωστό προγραμματισμό μπορούν να συνυπάρξουν όλα τα παιδιά κάτω από την ίδια στέγη, γιατί αυτά είναι το ελπιδοφόρο μήνυμα για μία καλύτερη κοινωνία, για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτός άλλωστε είναι και ο ρόλος μας σαν επαγγελματίες ψυχικής υγείας, να συμπαρασταθούμε και να συνδράμουμε σε αυτή το δύσκολο έργο έχοντας ως προτεραιότητα την ομαλή ένταξη των προσφύγων και την συνύπαρξή τους με σεβασμό και αξιοκρατία ως προς την προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών.

Ας γίνει ένα μάθημα σε όλους μας πόσο σημαντική είναι η αποτελεσματική επικοινωνία και το να ακούμε πραγματικά ο ένας τον άλλον. Η αγάπη και η ενότητα είναι η λύση.»