Στα πανηγύρια των Βορειοχώρων

Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 15/08/2019 - 19:42

Άνθρωποι ψημένοι με την δουλειά πριν αρχίζει η μεγάλη μετανάστευση που άδειασε τα χωριά και η προτελευταία που τα αποτέλειωσε, οι κάτοικοι των Βορειοχώρων μοναδική τους διασκέδαση είχαν τα πανηγύρια ή τις χαρές.

Σε πρώτη ευκαιρία στήνονταν χορός με αυτοσχέδια πολλές φορές όργανα και εμπειρικούς καλλιτέχνες, με πολύ κέφι, αρκετή ζωηράδα, μερικές φορές μέχρι… παρεξηγήσεως, με κυρίαρχο συναίσθημα την ανάγκη φυγής από την καθημερινότητα και την λιτότητα, αφού το γλέντι στήνονταν σε λίγα ξερά σύκα, στραγάλια και μπόλικη σούμα.

Εντελώς διαφορετικό είναι το κλίμα στις μεγάλε γιορτές, που συνδέονται με θρησκευτικά γεγονότα, με ξακουστά τα πανηγύρια της Παναγίας.

Εκεί το γλέντι δεν στήνεται μόνο βράδυ αλλά και πρωϊ μετά την Εκκλησία προς το μεσημέρι με κοινή τράπεζα για όλους με πολύ κέφι, συντροφικότητα και πρωταγωνιστή το… κατσικοπίλαφο.

Ένα τέτοιο πανηγύρι είχαμε σήμερα στην ξακουστή Παναγιά Παγούσαινα στην Παρπαριά, όπου όχι μόνο Παρπαρούσοι αλλά αρκετοί κάτοικοι και κυρίως επισκέπτες των Βορειοχώρων τίμησαν με την παρουσία τους.

Οι φωτογραφίες είναι της Βιβής Ποταμούση από την περσινή εκδήλωση.

Σχετικά Άρθρα