Χίος, Δευτέρα 6 Ιουλίου

Στο Μαιευτήριο Χίου την δεκαετία του 1970

Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή Νο 2 ... Ιατρικά Γεγονότα της Χίου 1963--1980
Παρ, 21/02/2020 - 21:48

Στο Μαιευτήριο Χίου την δεκαετία του 1970 αντιμετωπίσαμε πολλά σπάνια περιστατικά που παρουσιάζονται παγκοσμίως ένα σε κάθε δέκα εκατομμύρια. Ένα από τα πολύ σπάνια ήταν όταν σε μια καισαρική μόλις βγήκε το μωράκι... το θέαμα που αντικρίσαμε ήταν εκθαμβωτικό και συνάμα προκαλούσε δέος. Η καρδούλα του μωρού ήταν έξω από το στήθος μέσα σε μία πολύ λεπτή μεμβράνη. Αυτό στην ιατρική ορολογία λέγεται Εκτοπία καρδιάς και παρουσιάζεται μία ανά οκτώ εκατομμύρια γεννήσεις. Πρόσφατα είχα διαβάσει ότι στο Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας στις ΗΠΑ μία μικρούλα ονομάζεται Ontrina Kardenas υποβλήθηκε τον Ιανουάριο του 2013 σε λεπτή επέμβαση από ομάδα καρδιοχειρουργών, που διήρκεσε 16 ώρες αμέσως λίγο μετά την γέννηση ...κατάφερε να επιβιώσει και οι ειδικοί την θεωρούν ιδιαίτερα τυχερή, καθώς το 90% των βρεφών που γεννιούνται με αυτή τη ιδιαιτερότητα πεθαίνουν σε μερικές ημέρες από την γέννηση τους. Θα χρειαστεί ακόμη να  προβεί σε μερικές επεμβάσεις ώστε να διορθωθούν και άλλα λειτουργικά ελαττώματα που έχει η καρδούλα της . Υπάρχουν σχετικές φωτογραφίες από το διαδίκτυο του συγκεκριμένου παιδιού είναι δημόσιες επειδή είναι από τις δύο  σπάνιες περιπτώσεις που έχουν επιβιώσει στον κόσμο!.... Από τηλεφωνική συνομιλία με γυναίκα που είχε γεννλησει το πρώτο της παιδί και θυμάται την περίπτωση ήταν 13 Ιανουαρίου 1973 καθώς επίσης και την ίδια ημέρα γεννήθηκε και ένα υδροκέφαλο νεκρό. Εμείς τότε αφού το προστατεύσαμε με υγρά αποστειρωμένα επιθέματα με φυσιολογικό ορό και γάζες το στείλαμε σε μεγάλη Παιδιατρική κλινική των Αθηνών...αλλά μάθαμε ότι μετά από λίγες μέρες πέθανε. Δεν θυμάμαι αλλά ούτε πιστεύω ότι τη δεκαετία του 1970 εάν γινόταν στην Ελλάδα τέτοιου είδους καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις...

 Ένα άλλο σπάνιο περιστατικό και πάλι στο Μαιευτήριο μας έτυχε δύο φορές, ήταν με καισαρική τομή αλλά αναγκάστηκε ο Ζαφείρης μαζί με τον Τσαμπλάκο να επεκτείνουν την τομή γιατί τελικά τα βρέφη είχαν τεράστιο κεφάλι.. .ήταν υδροκέφαλα και ευτυχώς νεκρά, γιατί όσα βλέπω που έχουν επιζήσει μετά από πολλές χειρουργικές επεμβάσεις που έχουν υποβληθεί αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα και ταλαιπωρούνται και τα ίδια αλλά και ολόκληρη η οικογένεια τους .

Πολλά άλλα περιστατικά μαιευτικά γυναικολογικά που αντιμετωπίσαμε ήταν τεράστιες κύστεις ωοθηκών ακόμη και με 30 λίτρα υγρό... πού έπρεπε να γίνει οπή και να αφαιρεθεί το υγρό με το μηχάνημα αναρρόφησης και εν συνεχεία ακολουθούσε η αφαίρεση της κύστεως. Υπήρξαν πάρα πολλά μαιευτικά γυναικολογικά περιστατικά που αντιμετωπίσαμε στο Μαιευτήριο Χίου γιατί πάντα χειρουργούσε ο Ζαφείρης μαζί με τον Τσαμπλάκο.

Πολλές καισαρικές με εκλαμψία που σε αυτές τις περιπτώσεις εάν δεν επεμβαίναμε άμεσα, ταχύτατα και να βγάλουμε πολύ γρήγορα το παιδί από την μήτρα θα κινδύνευε και η μάνα και το παιδί θα πνιγόταν από την τοξιναιμία και το λεύκωμα ! Σε γυναίκες άνω των πενήντα ετών με μεγάλα ινομυώματα αφαιρούσαμε την μήτρα... όπως και σε πολλές με συχνές μητρορραγίες μετά την κλιμακτήριο γινόταν το ίδιο για να μην έχουν προβλήματα υγείας στο μέλλον. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχε υπερηχογράφημα για την διάγνωση εσωτερικών προβλημάτων !

Μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός που αντίκρισα μέσα στην τεράστια αίθουσα τοκετού και χειρουργείου. Είχαν πιάσει οι πόνοι γέννας γυναίκας γνωστού χωροφύλακα, που είχαν στο παρελθόν προηγηθεί δύο καισαρικές με αντίστοιχα παιδιά.  Πάντοτε τουλάχιστον τα χρόνια εκείνα όταν υπήρχε προηγηθείσα καισαρική και η επόμενη γέννα γινόταν πάλι με καισαρική τομή συνήθως προγραμματισμένα . Το γεγονός ότι είχαν πιάσει πόνοι γέννας ενωρίτερα από τον προγραμματισμό είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε σε καισαρική... ακούω τον Ζαφείρη να λέει του Τσαμπλάκου... Δημητράκη, έτσι τον αποκαλούσε σε κλειστό κύκλο... εάν ήθελες τώρα δεν θα μπορούσες να κάνεις μεταστροφή στο παιδί ; Ερχόταν εγκάρσια και η διαστολή ήταν προχωρημένη. Ο Λευτέρης είναι εδώ το μηχάνημα ναρκώσεως στημένο και έτοιμο το χειρουργείο είναι όλα έτοιμα.. δεν τολμάς να κάνεις μια προσπάθεια αφού η διαστολή είναι προχωρημένη ;

Αυτό που είδα η εμπειρία αυτού του Μαιευτήρα-Γυναικολόγου, που είχε ξεγεννήσει 36.000 παιδιά της Χίου, μου έχει μείνει αξέχαστη ! Με μεγάλη μαεστρία αφού ήταν αποστειρωμένος ... ρούχα και γάντια βάζει το χέρι του μέσα στο κόλπο μπαίνει μέσα στην μήτρα πιάνει το κεφαλάκι του βρέφους κάνει μεταστροφή και το βγάζει υγιέστατο ! Αυτό ειλικρινά που με εντυπωσίασε ήταν ότι το χέρι του έφθασε μέχρι το μπράτσο του . Και έτσι γλύτωσε η γυναίκα την εγχείρηση ! Άλλωστε σε τέτοιου είδους περιστατικά συνήθως δεν πληρωνόμαστε ούτε εγώ ούτε ο Ζαφείρης γιατί τα χρόνια εκείνα η κατηγορία ορισμένων δημοσίων υπαλλήλων ήταν μισθολογικά πολύ χαμηλά και ειδικότερα όταν είχαν πολλά παιδιά .

Οπότε ο Τσαμπλάκος για να μας πειράξει λέει το αμίμητο ! Είναι γυναίκα χωροφύλακα ! Εδώ θα συμπληρώσω ότι πάρα πολλά χειρουργεία και ιατρικές πράξεις τις αντιμετωπίζαμε με αλτρουισμό και αλληλεγγύη και δεν πληρωνόμαστε ακόμη ούτε τα έξοδα φαρμάκων και αερίων ναρκώσεως . Αυτά για σήμερα έπεται συνέχεια...

Χιος 21 Φεβρουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικά Άρθρα

Συζητώντας με τον Κυριάκο Ζοάνο, Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χίου
Κυρ, 05/07/2020 - 09:35

Έχουμε πάρει μόνο στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» 436 συνεντεύξεις, χώρια τις αμέτρητες άλλες σε διάφορα ρεπορτάζ.

Ε, πρώτη φορά, ακούσαμε αιρετό, να του εκθέτεις ένα σοβαρό πρόβλημα στο χώρο του και να λέει, αμέσως και κοφτά, «Φταίω εγώ».

Αναφερόμαστε στον Κυριάκο Ζοάνο, Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, που έδωσε συνέντευξη στον Γιάννη Τζούμα, στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» και θα μεταδοθεί την προσεχή Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ.

Ο Κυριάκος δεν είναι… επαγγελματίας της πολιτικής, απλά του αρέσει να προσφέρει, όχι παντού, εκεί που ξέρει ή μπορεί να μάθει, δεν τον πτοούν οι δυσκολίες, δεν απογοητεύεται εύκολα, πιστεύει ότι ο κόσμος απεχθάνεται τα ψέματα και πιστεύει σε ανθρώπους.

Ένας απ’ αυτούς, που τον εμπιστεύεται με κλειστά μάτια είναι ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης.

Γιατί; Η απάντηση του απλή.

_ Τον εκτιμώ γιατί ξέρει τι θέλει, ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει και κάνει αυτό που λέει. Εμένα αυτά μου φτάνουν.

Ο Κυριάκος Ζοάνος γεννήθηκε στην Λίμνη αλλά μεγάλωσε στο Βαρβάσι, τελείωσε Τεχνικό Λύκειο και μπαρκάρισε Μηχανικός στα πλοία με θαλάσσια υπηρεσία 9 μήνες και 15 μέρες.

Στην… 16 τον χτύπησε το βέλος του έρωτα και έριξε άγκυρα στα μαγαζιά του πεθερού του, Ομογενή του Καναδά, μέχρι που έμεινε δικό του το κατάστημα, που δουλεύει οικογενειακά 25 χρόνια, το Μπόουλιγκ της Προκυμαίας.

Μαμούνι στην δουλειά, δεν φοβάται να ανεβεί στο σκάφος του Λιμενικού Ταμείου, όταν του το ζήτησε ο Δήμαρχος, εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του, γιατί ακόμα και αν δεν ήξερε, θα μάθαινε.

_Αν μου έλεγε να πάω στο Ομήρειο, θα του έλεγα, όχι, δεν ξέρω και δεν θα μάθω, στο Λιμάνι είναι διαφορετικά.

Και τι γίνεται με το Λιμάνι ή τα Λιμάνια; Ο Κυριάκος Ζοάνος απαντά σε όλα, από το κυκλοφοριακό αγκάθι της Προκυμαίας, από τα μικρά Λιμανάκια, που σε λίγο δεν θα έχουν, κατά την άποψη του, κανένα πρόβλημα, από το Λιμάνι των Μεστών, που θεωρεί ιδανικό προορισμό Κρουαζιέρας, μέχρι το Λιμάνι των Καρδαμύλων, που ονειρεύεται να δεί σε δύο χρόνια δρομολόγιο πλοίου στην γραμμή Καρδαμύλων – Πλωμαρίου σε 1,5 ώρα.

Το ίδιο απαντά και στο αγκάθι της αμαρτωλής ράμπας στο REX.

_ Για το τι έγινε πρίν δεν έχω ευθύνη, αλλά επί θητείας μου η καθυστέρηση οφείλεται σε μένα. Δεν είχα εμπειρία, έκανα λάθος, εγώ φταίω, θα ξεκινήσει άμεσα.

Ο Κυριάκος Ζοάνος με μια κόρη Φιλόλογο, μια δεύτερη να σπουδάζει Γεωπονία και ένα γιό στην Γ’ Λυκείου, δεν έχει απέραντο χρόνο, για την ακρίβεια δεν έχει καθόλου γι’ αυτό… βρίσκει. Μιλάει για τα πεζοδρόμια στην Φτωχειά Προκυμαία, για το μπάζωμα στον Χανδρής, για το Λιμάνι Μαρίνα, για τις δοκιμές κυκλοφοριακής αποφόρτισης της Προκυμαίας, μιλάει και για το χόμπι του, που ομολογουμένως και αυτό όπως το «Εγώ φταίω» το ακούσαμε πρώτη φορά.

_Μου αρέσει να βγάζω κοτοπουλάκια και κοκόρια. Δεν υπάρχει για μένα ωραιότερο πράγμα από ένα αυγουλάκι να γεννιέται μια ζωή και να μεγαλώνει.

Και τι τα κάνει τα πουλάκια;

_ Α, τα μοιράζω σε φίλους ή κάνουμε κανένα κοκοράκι σούπα.

Και που τα έχει όλα αυτά;

_Στο σπίτι μου στον Κάμπο και στο Θολόποταμι, που έχω κήπο με ζαρζαβατικά. Όλα δικά μου, τα ποτίζω μόνο νεράκι, τα βγάζω γαι να τρώμε κάτι αγνό, τρώνε και οι ποντικοί, τρώνε και οι λαγοί, μου αφήνουν και μένα τόσα που μοιράζω σε φίλους. Να μετά την εκπομπή στον κήπο μου θα πάω.

Λίγες ώρες μετά, περνάει από την ΑΛΗΘΕΙΑ και αφήνει δυό τσάντες ασήκωτες ντοματάκια, κολοκύθια, μελιτζάνες και παντζάρια.

Πήρα να τον ευχαριστήσω.

_Για να μην νομίζετε κύριε Γιάννη ότι υπερβάλλω.

Ούτε μια στιγμή δεν μας πέρασε από το μυαλό. Ο Κυριάκος είναι αυτό που φαίνεται, απλός και αυθεντικός. Το είδος… σπανίζει.