Σύλλογος Δασκάλων Χίου: Η αθώωση της νηπιαγωγού καταδεικνύει τις ευθύνες του Υπουργείου

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Τετ, 23/11/2022 - 11:12

«Αθωώθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης στο δεύτερο βαθμό, η νηπιαγωγός που είχε διωχθεί για αμέλεια λόγω ατυχήματος σε μαθητή της τάξης της, την ώρα τη σίτισης στο ολοήμερο τμήμα« αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου σημειώνοντας:

«Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου,, που στήριξε στο δικαστήριο το μέλος του, η απόφαση αυτή στέλνει μήνυμα στο υπουργείο παιδείας που έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει ένα ασφαλές περιβάλλον στα σχολεία, μιας και όπως σημειώνει, την ώρα που έγινε το ατύχημα, η νηπιαγωγός ήταν παρούσα και εκτελούσε κανονικά τα καθήκοντά της, βοηθώντας έναν άλλον μαθητή.

Η ανακοίνωση του συλλόγου σημειώνει τα ακόλουθα:

"Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στις ηγεσίες του ΥΠΑΙΘ και διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις που έχουν την αποκλειστική ευθύνη να εξασφαλίσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, όπως διεκδικούσαμε τόσα χρόνια, για να εφαρμοστεί ουσιαστικά η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση παρέχοντας στους μαθητές και τις μαθήτριες μας ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον και στοχεύοντας στην ουσιαστική αναβάθμιση του παιδαγωγικού έργου των Νηπιαγωγών.

Η απόφαση αυτή φέρνει μπροστά στα μάτια των γονιών των παιδιών μας τις επισφαλείς για μαθητές και εκπαιδευτικούς συνθήκες που επικρατούν στα νηπιαγωγεία, λόγω της τεράστιας αύξησης των μαθητών σε 25 ανά τμήμα, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε κτιριακές υποδομές, σε τραπεζοκόμους (δεν ορίζεται στα καθήκοντα των εκπαιδευτικών το ζέσταμα και το σερβίρισμα του φαγητού), σε βοηθητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, σε μόνιμο προσωπικό καθαριότητας πλήρους ωραρίου.

Το εκπαιδευτικό κίνημα έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις (υπομνήματα της ΔΟΕ από το 2013, απόφαση ΓΣ ΔΟΕ για την προσχολική αγωγή 2015, Ανακοινώσεις του συλλόγου μας για όλες τις ελλείψεις στα νηπιαγωγεία το 2017 και 2019, κάλεσμα – ενημέρωση σε γονείς για την δίχρονη προσχολική αγωγή από τον σύλλογό μας το 2018, επιστολή στο Δήμο για τα κτιριακά των νηπιαγωγείων και τους τραπεζοκόμους το 2022) που αν υλοποιούνταν θα συνέβαλλαν στην πρόληψη και αντιμετώπιση δυσάρεστων καταστάσεων. Αυτές οι διεκδικήσεις αντιμετωπίζονται διαχρονικά με απαξίωση από τις κυβερνήσεις και το ΥΠΑΙΘ.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία φάνηκε ο αναντικατάστατος ρόλος του Σωματείου των εκπαιδευτικών, ως ασπίδα στην προστασία των συναδέλφων, αλλά και των μαθητών μας, καθώς τα αιτήματά μας για τις συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο αφορούν πρώτα και κύρια αυτούς και τις οικογένειές τους. Το Σωματείο ανέδειξε το κύριο, ότι με όλους τους γονείς που βιώνουν και οι ίδιοι τις δικές τους αγωνίες, είμαστε στο ίδιο μετερίζι. Βιώνουμε τη συνειδητή υποβάθμιση και υποστελέχωση της παιδείας που χρόνια τώρα αντιμετωπίζεται σαν κόστος.

Οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα, όταν δεν ευθύνονται για την κατάσταση και τις ελλείψεις στα σχολεία. Γι αυτό στο στόχαστρο πρέπει να είναι το ΥΠΑΙΘ και οι κυβερνήσεις που αφήνουν ηθελημένα αστελέχωτα τα σχολεία. Γονείς και εκπαιδευτικοί, όλος ο λαός έχουμε κοινό συμφέρον να παλέψουμε για ένα σχολείο ασφαλές, στο ύψος των αναγκών των μαθητών μας και των δικών μας».

        

Σχετικά Άρθρα