Χίος, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου

Συνοικία... Όνειρο. Περιδιαβαίνοντας τον παράδρομο του Παρθένη.

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 26/01/2020 - 19:48

Ποιός θα το πίστευε πριν από δέκα χρόνια όταν ξεχείλιζε ο Παρθένης και πλημμύριζε όλη η περιοχή από το Βαρβάσι μέχρι την Φάρκαινα θα υλοποιούνταν το τεράστιο αυτό έργο που στην αρχή πολλοί το κατηγορούσαν ότι γίνεται οικολογική καταστροφή και θα χαθεί ο υδροβιότοπος της βρωμιάς και των λυμάτων με το σκέπασμα του ποταμού.

Το παρακολουθώ από την αρχή αυτό το έργο και επειδή έχω κάποιες εμπειρίες και γνώσεις γύρω από τις τσιμεντοκατασκεύες και την θεμελίωση οικοδομών είδα το πόσο σωστή και στέρεα δουλειά έχει γίνει.

Και φυσικά αυτό οφείλεται στα Χιώτικα εργολαβικά συνεργία και μηχανικούς πού τελείωσαν αυτό το δύσκολο καί τεράστιο έργο. Ας το δουν οι υπεύθυνοι Άρχοντες του τόπου μας ασχέτως τι λένε οι νόμοι για την δημοπράτηση δημοσίων έργων ότι όποιος θέλει έρχεται και δίνει ξεφτιλισμένη προσφορά και παίρνει την εργολαβία και στο τέλος βλέπουμε όλα τα έργα που ανέλαβαν εκτός Χίου εταιρείες έχουν μείνει στην μέση και δεν υπάρχει φώς πότε θα τελειώσουν!

Τώρα θα σας ξεναγήσω στην συνοικία... Όνειρο που ανακάλυψα περιδιαβαίνοντας το νέο παράδρομο του Παρθένη, που ξεκίνησε από τα συνεργεία αυτοκινήτων μοτοσικλετών και λοιπών επαγγελματιών εκατό μέτρα από τα φανάρια του Βαρβασίου, δηλαδή ηλεκτρολογικό συνεργείο Παπαμιχαλάκη εξατμίσεις Ξύδα και επιχειρήσεις όλων των μηχανακιών παντός κυβισμού και συνεχίζει μέσα από το Περιβόλι που γκρέμισαν το παλιό σπίτι, που ήταν πάνω στην όχθη του ποταμού και τα τείχη του ήταν όχθη του Παρθένη

. Στο περιβόλι έγινε νέος δρόμος και ενώθηκε με τον παλιό, που ήδη έχει γίνει από την αρχή με τα τεράστια τείχη και είναι τσιμεντοστρωμένος όπως δείχνουν οι φωτογραφίες και συνεχίζει με τόν εσωτερικό παράλληλο της λεωφόρου Ενώσεως ή Σταυρού Λιβανού ή Καρτάλη και βγαίνει πίσω από την Παναγία Φάρκαινα ή στην παραλία δίπλα στου Κωτσόβολου.

Ευχαριστήθηκα να βγάζω φωτογραφίες τα ωραιότατα κτίρια μονοκατοικίες ή μεζονέτες που είναι πανέμορφα και στολίζουν την συνοικία Όνειρο πραγματικά.

Αυτή την στιγμή τόσο το έργο του ποταμού αλλά το τελείωμα του παράδρομου έδωσαν την ευκαιρία και την δυνατότητα στην υπέροχη συνοικία Όνειρο να απεγκλωβιστεί και να το έχει τώρα δίπορτο με πρόσβαση και στον παραλιακό αλλά και στον περιφερειακό δρόμο προς την πόλη και παντού στην Χίο !

Ένα Μεγάλο ΜΠΡΆΒΟ και πάλι στα Χιώτικα εργολαβικά συνεργία που υλοποίησαν αυτό το τεράστιο έργο πού είναι από τα καλύτερα και τα μεγαλύτερα ! Τα έργα μόνο σε Χιώτικα Χέρια για να τελειώνουν ! Εύχομαι Καλή Εβδομάδα ! Χίος 26 Ιανουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικά Άρθρα

Προδημοσίευση του βιβλίου του Λευτέρη Πυκνή
Πέμ, 20/02/2020 - 17:39

Αρχή το ήμισυ... του παντός !

Εδώ και αρκετό καιρό συναρμολωγώ, μαζεύω στοιχεία, φωτογραφικό και επιστημονικό υλικό που έχω στην διάθεση μου προσπαθώντας να σκελετοποιήσω το βιωματικό, επαγγελματικό, επιστημονικό και συνάμα οικογενειακό βιοχρονολόγιο και συγκεκριμένα από το 1963 έως το 1980 δεκαεπτά χρόνων εργασίας στο χώρο της Υγείας, στίγμα Ζωής.

Πρωτίστως θέλω να αναφερθώ σε δύο μεγάλους μου δασκάλους που με εμπιστεύτηκαν και μου προσέφεραν τις γνώσεις που απέκτησα στον τομέα της υγείας αποτίοντας φόρο τιμής:  Στον Γιάννη Αυγουστή καθηγητή παθολογίας καί ιστορίας της ιατρικής και στον Γιώργο Κατσουράκη από τους δεκατρείς πρώτους αναισθησιολόγους της Ελλάδας Διευθυντή του Νοσοκομείου της Νέας Ιωνίας Αγία Όλγα. Θα αναφερθώ αναλυτικά σε άλλο κεφάλαιο ! Με όλους τους άλλους γιατρούς είχα επαγγελματική συνεργασία. Είχα σκοπό να ξεκινήσω τις δημοσιεύσεις μου από την τελευταία μου ιατρική πράξη που πραγματοποίησα στις 15 Ιουνίου 1996 στην Ιουλία μου στο γαμήλιο γλέντι της κόρης μας! Αλλά θα το αφήσω για αργότερα! 

Αρχίζω την καταγραφή πραγματικών γεγονότων από το Μαιευτήριο Χίου και τον γιατρό που ξεγέννησε την μισή Χίο 36.000 γέννες από το 1935 έως το 1980 τον Μαιευτήρα γυναικολόγο Δημήτριο Τσαμπλάκο  Δήμαρχο Χίου ...και το περιστατικό που ήταν η αιτία να μου έχει απόλυτη εμπιστοσύνη.

Πρέπει να ήταν 1972 ή 1973 ένα χειμωνιάτικο πρωινό με γεμάτη χειρουργημένους η κλινική Ζαφείρη, όπου ήταν και η μόνιμη έδρα μου και κτυπά το τηλέφων,ο το πιάνει ο Ζαφείρης και μου λέει γρήγορα το μηχάνημα και φύγαμε.

 Κατάλαβα αμέσως ότι κάτι σοβαρό και επείγον θα αντιμετωπίσουμε . Δεν ήταν η απόσταση μεγάλη αλλά ήταν το περιστατικό επείγον και σε δραματική κατάσταση μεταξύ ζωής και θανάτου. Το κατάλαβα μόλις φθάσαμε στο Μαιευτήριο και μας περίμεναν δύο νοσοκόμες και ο οδηγός του Τσαμπλάκου ο Παναγιώτης για να με βοηθήσουν να ανεβάσω όλα μου τα εξαρτήματα π.χ. το μηχάνημα ναρκώσεως την φιάλη με το πρωτοξείδιο, την τσάντα με τα φάρμακα και τα εργαλεία ναρκώσεως.... αυτό γινόταν για πρώτη φορά γιατί σχεδόν πάντοτε τα ανέβαζα όλα μόνος μου σε δύο δρομολόγια στον επάνω όροφο που ήταν το χειρουργείο και οι αίθουσες τοκετού .

Ακούω τον Τσαμπλάκο να λέει στον Ζαφείρη: Γιάννη είναι Placenta Accreta . Ήδη η γυναίκα ήταν πάνω στο χειρουργικό κρεβάτι με ένα σεντόνι μέσα στα σκέλια της και το πίεζε μια νοσοκόμα για να σταματήσει η ακατάσχετη μητρορραγία, ενώ η μία μαία η Ελένη Πιπερίδου ντυνόταν ως βοηθός και η άλλη μαία η προϊσταμένη η Πόπη Παπαλιώδη βοηθούσε να ντυθούν με αποστειρωμένα ρούχα και γάντια τον Ζαφείρη και τον Τσαμπλάκο. Αμέσως της έδωσα νάρκωση και φρόντισα μαζί με τον ορό να της βάλω και πλάσμα αίματος, στην πραγματικότητα MACRODEX  πού ήταν υποκατάστατο για τον όγκο του αίματος.

Καθώς άρχισε το χειρουργείο επειδή περίμεναν τον μικροβιολόγο τον Λεόντιο Χριστοφορίδη για να βρούν εκτάκτως αίμα, ρώτησα τι ομάδα αίματος και ρέζους έχει ; και μου είπαν Β τρίτη και θετικό ρέζους. Η κατάσταση ήταν δραματική...

'Έξαιμος.. σχεδόν είχε χάσει περισσότερο από το μισό της αίμα... λέω στην Πόπη, φέρε αμέσως φιάλη αφαιμάξεως (δηλαδή λήψεως αίματος γυάλινη και χωρούσε 600 cc ) κάνε της είπα με τον ασκό οξυγόνου τεχνική αναπνοή μέσω μηχανήματος... Δένω με το λάστιχο το αριστερό μου μπράτσο και κάνω μόνος μου την φλεβοκέντηση και γεμίζω την φιάλη από το δικό μου αίμα !

Ο Τσαμπλάκος και οι υπόλοιποι ξαφνιάστηκαν και με κοίταζαν με απορία... Αμέσως δίχως διασταύρωση της χορήγησα   το αίμα μου υπό πίεση γιατί την χάναμε . Εν τω μεταξύ ο Ζαφείρης με την κυρτή λαβίδα είχε πιάσει την βάση της μήτρας και σταμάτησε η μεγάλη αιμορραγία . Μου λέει ο Ζαφείρης κόψε το μανίκι μου και πάρε και από μένα αίμα, είχαμε την ίδια ομάδα αίματος και ρέζους. Αυτό και έγινε πήρα και του Ζαφείρη 600 cc και συνεχίσαμε την επέμβαση .

Η κοπέλα σώθηκε αλλά χρειάστηκαν ακόμη άλλες επτά φιάλες αίματος μέχρι το απόγευμα για να συνέλθει... Εάν δεν ενεργούσα με αυτόν τον τρόπο η κοπέλα τότε 24 χρονών και είχε ήδη ένα κοριτσάκι δεν θα ζούσε, έμαθα ότι πέθανε πρίν δύο χρόνια 74 χρονών από καρκίνο πνεύμονα .

Μόλις τελείωσε το χειρουργείο ο Τσαμπλάκος με αγκάλιασε και με φίλησε και μου λέει πρώτη φορά στην ζωή μου και την σταδιοδρομία μου βλέπω αυτό που έκανες . Ένα μεγάλο μπράβο και συγχαρητήρια ! Θα το θυμάμαι για όλη μου την ζωή. Μου είχε πλέον απόλυτη εμπιστοσύνη και γι'αυτό μου έγραψε και την επιστολή που υπάρχει στο βιβλίο μου Λευτέρης Ιουλία Έρωτας Δημιουργία .

Τι είναι η Placenta Accreta... είναι μετά από αποβολή εμβρύου άνω των τεσσάρων μηνών ίσως μέχρι επτά αυτόματος αποκόλληση ολοκλήρου του ενδομητρίου μαζί με τον πλακούντα με ακατάσχετη αιμορραγία και η μόνη λύση είναι η αφαίρεση της μήτρας για να προλάβει να σωθεί η γυναίκα . Αυτό είναι ένα από τα πολλά δύσκολα και πολύ σπάνια περιστατικά που αντιμετώπισα στα χειρουργεία όλων των κλινικών της Χίου !

Έπεται συνέχεια με άλλα επεισόδια... Στις φωτογραφίες είναι οι δάσκαλος μου Γιάννης Αυγουστής και και το Μαιευτήριο στις δόξες του! 

Χίος 20 Φεβρουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης