Τα εμβολιαστικά κέντρα επιβαρύνουν τη λειτουργία του Νοσοκομείου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΕΣΝΟΧ
Δευ, 27/12/2021 - 16:13

Την ενίσχυση του Νοσοκομείου Χίου και την αναβάθμιση και στελέχωση των Κέντρων Υγείας για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και στους εμβολιασμούς παιδιών ζητά το ΣΕΣΝΟΧ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ και η Διοίκηση του Νοσοκομείου «περπατούν» μία ακόμα δράση, για την εφαρμογή του εμβολίου, τώρα  στα παιδιά, χωρίς «να σκύβουν» πάνω στα σοβαρά και οξυμένα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοί του.

Η Δευτεροβάθμια περίθαλψη (βλ. Νοσοκομείο Χίου) καλείται να στηρίξει τις ανεπάρκειες και την εγκατάλειψη που παρουσιάζει η Πρωτοβάθμια περίθαλψη (βλ. Κέντρα Υγείας Πυργιού και Χίου, Περιφερειακά ιατρεία Καρδαμύλων και Βολισσού).

Μία εγκατάλειψη, που την οδηγεί στη αδυναμία να αντιμετωπίσει την περίθαλψη των κατοίκων των αστικών και αγροτικών περιοχών, πολύ περισσότερο τη στήριξη του εμβολιαστικού προγράμματος στην παιδική ηλικία.

Στο Νοσοκομείο του νησιού, από τη Τετάρτη 22 Δεκέμβρη, εξελίσσονται ταυτόχρονα τα εμβολιαστικά προγράμματα των ενηλίκων και παιδιών, με την εντατικοποίηση της εργασίας του ήδη υπάρχοντος προσωπικού, που εδώ και πολλά χρόνια στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ!

Η διενέργεια εμβολιασμών στα δημόσια νοσοκομεία τα επιβαρύνει περαιτέρω με πράξεις που αποτελούν ευθύνη των υποβαθμισμένων κέντρων υγείας και περιφερειακών ιατρείων τα οποία εξακολουθούν να αδυνατούν να αναλάβουν εξολοκλήρου τον εμβολιασμό, λόγω χρόνιων σοβαρών ελλείψεων σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, οι οποίες προϋπήρχαν και δεν καλύφθηκαν ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων δεν συνοδεύεται από τις αναγκαίες νέες μόνιμες προσλήψεις, αλλά στηρίζεται στις μετακινήσεις και την αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς των υπηρετούντων εργαζομένων, προκαλώντας δυσλειτουργία  σε διοικητικά και νοσηλευτικά τμήματα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την «ασφάλεια» ασθενών και εργαζομένων.

Με τον ίδιο τρόπο άλλωστε στελεχώνονται και οι μονάδες και οι κλινικές COVID, αφού εδώ και δύο χρόνια οι πολυδιαφημιζόμενες 4.000 προσλήψεις υγειονομικών από την κυβέρνηση της ΝΔ παραμένουν στις εξαγγελίες, όταν  μάλιστα  2000 υγειονομικοί έχουν συνταξιοδοτηθεί.  

Η λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων όπως και τα υπόλοιπα μέτρα διαχείρισης της πανδημίας είναι εναρμονισμένα με την πολιτική κρατικής υποχρηματοδότησης της υγείας.

Αυτή η πολιτική επιβάλλει τις χιλιάδες κενές θέσεις, τα εξαντλητικά ωράρια και τις συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού, καθώς και την υποβάθμιση όλων των υπόλοιπων λειτουργιών των δημόσιων δομών υγείας, προκειμένου αυτές να ανταπεξέλθουν στην περίθαλψη κρουσμάτων και στον εμβολιασμό.

Δεν μπορούν τα πιεσμένα νοσοκομεία να επωμιστούν μόνα τους και όλο το βάρος του εμβολιασμού ενάντια στην COVID-19, ο οποίος είναι μια διαδικασία που θα διαρκέσει καιρό.

Εμείς οι υγειονομικοί λέμε ένα μεγάλο «ναι» στον μαζικό εμβολιασμό και ένα μεγάλο «όχι» στην πολιτική που θέλει να παρουσιάσει το εμβόλιο ως άλλοθι για την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης.

Ο εμβολιασμός ούτε πανάκεια είναι ούτε η μόνη λύση της πανδημίας.

Μοναδική λύση είναι η ενίσχυση  του  δημόσιου συστήματος υγείας στο νομό,  της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμο προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, η επάρκεια Υγειονομικού Υλικού και μέσων ατομικής προστασίας, η λήψη μέτρων προστασίας στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και ένα δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του Λαού». 

Σχετικά Άρθρα