Χίος, Δευτέρα 15 Οκτωβρίου

Τσίκνισε… η αγορά και όχι μόνο

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 08/02/2018 - 14:58
Υπαίθριες ψησταριές παντού

Το όχι μόνο κολλάει στο ότι πρόχειρες ψησταριές στήθηκαν φέτος όχι μόνο έξω από τα κρεοπωλεία και τα σουβλατζίδικα αλλά και σε πολλά μαγαζιά, όπου παρέες τίμησαν δεόντως τόσο τα ψητά κρεατικά, που επιβάλλει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης αλλά και τον οίνο σε όλες τις εκδοχές του. Παρόμοιο κλίμα υπήρχε και σε Σχολεία, όπου η μέρα είχε την σχετική… τσίκνα της, ενώ την πανηγυρική της είχε η αγορά, πολλά από τα υπαίθρια τσιμπούσια της τίμησε δεόντως και ο Δήμαρχος Χίου.

Η Τσικνοπέμπτη ως γνωστόν είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης και γιορτάζεται τη δεύτερη εβδομάδας των Αποκριών. Είναι γνωστή και ως «

Κρεατινή», λόγω της μεγάλης κατανάλωσης κρέατος που χαρακτηρίζει τη μέρα.

Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Παλαιότερα το θέμα δεν ήταν η κατανάλωση του κρέατος αλλά το να μυρίσει το σπίτι τσίκνα και καμένο βούτυρο και έτσι οι νοικοκυρές έψηναν μπακλαβάδες και γαλακτομπούρεκα.

Η προέλευση του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου,ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Τα κρέατα συνδυάζονται – όπως γίνεται σε κάθε γιορτή που σέβεται τον εαυτό της – και με κατανάλωση ποτού. Και τα δύο σχετίζονται με την ευφορία της γης και συνδέονται με τη χριστιανική παράδοση.

tsiknise_ap_akri_s_akri_i_hiotiki_agora

Υπαίθριες ψησταριές παντού
Υπαίθριες ψησταριές παντού
Επί ποδός... πολέμου και οι επαγγελματίες
Δοκιμή δωρεάν στα λουκάνικα Πουλάκη
Από το τσίκνισμα δεν ξεφύγαμε και εμείς με τη... χορηγία του Φώτη Καλιαρόπουλου. Λεπτόμερια, Ολοι κοιτάνε τον φακό και η Ηρα μας το σουβλάκι στο χέρι του Φώτη

Σχετικά Άρθρα

Δελτίο Τύπου του Chios Nature
Δευ, 15/10/2018 - 10:50

Το Chios Nature θα φιλοξενήσει στην Χίο τον Βιολόγο – Ερπετολόγο Ηλία Στραχίνη, για μια σειρά δράσεων και έρευνας πεδίου με καταγραφή ειδών της Χιακής πανίδας, από τις 21/10/18 – 28/10/18. Υποστηρικτές των δράσεων είναι η Φωτογραφική Λέσχη Χίου και η Βιβλιοθήκη Κοραή.

Μια από τις δράσεις που διοργανώνονται είναι η Παρουσίαση Ερπετών & Αμφίβιων της Χίου στο κοινό. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 22/10/18 στις 19:30, στο κτήριο β’ της Βιβλιοθήκης Κοραή με ελεύθερη είσοδο.

Την Τετάρτη 24/10/18 στις 19.30 στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί Σεμινάριο Αναγνώρισης & Χειρισμού Ερπετών στους Πυροσβέστες και στις εθελοντικές ομάδες της Χίου.

Πιθανώς όμως, το σημαντικότερο ακροατήριο για τον φιλοξενούμενό μας, να είναι οι μαθητές των δημοτικών μας σχολείων που θα παρακολουθήσουν μία, ειδικά διαμορφωμένη για παιδιά, παρουσίαση την Τετάρτη 24/10/18 το πρωί!

Ένα παιχνίδι αναγνώρισης έχει σχεδιαστεί για τους μικρούς μας φιδογνώστες! Όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές στις παρουσιάσεις θα λάβουν κι από έναν «σελιδοδείκτη-μυστήριο». Η μελέτη μια αφίσας με τα χιώτικα φίδια θα είναι το κλειδί για την αναγνώριση του είδους που απεικονίζεται σε κάθε σελιδοδείκτη... Εν τω μεταξύ, θα διανείμουμε αντίγραφα της αφίσας μας σε όσα μέρη ανά τη Χίο μπορούμε!

Βιολόγος, απόφοιτος του ΑΠΘ, μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας, δημιουργός του www.herpetofauna.gr, παρουσιαστής της εκπομπής «Άγρια Ελλάδα» της ΕΡΤ3 και φωτογράφος Άγριας Φύσης, ο Ηλίας Στραχίνης θα παρουσιάσει επιλεγμένες φωτογραφίες του, που απαθανατίζουν περισσότερα είδη ερπετών και αμφιβίων που ζουν στη Χίο, βοηθώντας όλους μας να ξεπεράσουμε τις όποιες φοβίες μας και να γνωρίσουμε καλύτερα μερικά απ’ τα όχι-και-τόσο-δημοφιλή ζώα που μοιράζονται την ύπαιθρό μας.

Ο Ηλίας σχεδιάζει να περάσει λίγο χρόνο στην ύπαιθρο της Χίου, ώστε να μελετήσει τα ερπετά μας και να καταγράψει τις συναντήσεις του. Ίσως μάλιστα υπάρξουν ευκαιρίες για μερικούς από τους τοπικούς μας φυσιοδίφες να τον συνοδεύσουν. Έχει επίσης σκοπό να ψάξει μήπως εντοπίσει και κάποιον μικρό, απομονωμένο πληθυσμό του χαμαιλέοντα που κάποτε υπήρχε στη Χίο, αλλά πιστεύεται τώρα ότι έχει εξαφανιστεί εντελώς. Δεν θα ‘ταν υπέροχο αν το πετύχαινε;

Σας περιμένουμε για ένα ταξίδι στον κόσμο των ερπετών & των αμφίβιων μας!!!