Χίος, Δευτέρα 6 Ιουλίου

Ζητείται αλλαγή νοοτροπίας

Τρί, 06/08/2019 - 18:47

Μια δυσάρεστη έκπληξη με περίμενε προ ημερών, όταν καθ’ οδόν από το σπίτι μου  προς την παραλία του Αγίου Ιωάννη αντίκρισα σε γκρεμό, στην περιοχή Φροϊσια, στην αριστερή πλευρά δρόμου μια …… ολόκληρη χωματερή! Φερτά υλικά, ξύλα, πλαστικά αντικείμενα, σκουπίδια παντός είδους διάσπαρτα σε μεγάλη ακτίνα! Ένα δυσάρεστο, απογοητευτικό και ταυτόχρονα επικίνδυνο θέαμα εν μέσω καλοκαιριού…

Το θέμα της διαχείρισης των παντός είδους απορριμμάτων είναι χρόνιο στη χώρα μας. Έχουν γίνει ατέρμονες συζητήσεις, αλλά γεγονός είναι ότι σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το παρελθόν. Υπάρχει πλέον πρόβλεψη για την αποκομιδή παντός είδους απορριμμάτων. Δημιουργείται λοιπόν η εύλογη απορία: Γιατί αυτό το θέαμα; Γιατί κάποιοι συμπολίτες μας  πετούν ό,τι τους είναι πια περιττό όπου τύχει; Γιατί αφήνουν σκουπίδια σε διάφορα σημεία, επειδή ήταν περαστικοί και δεν τους είδε κανείς; Το γεγονός ότι είναι γκρεμός και γύρω υπάρχει βλάστηση, σημαίνει ότι σημασία έχει να κρύβονται τα απορρίμματα και έτσι ως δια μαγείας θα…. ανακυκλωθούν;

Δεν έχω την πρόθεση να κατηγορήσω κανέναν. Θέλω όμως να εκφράσω τον προβληματισμό μου για το θέμα. Κάθε καλοκαίρι στενοχωριόμαστε και υποφέρουμε από τις πυρκαγιές που μας στερούν το όμορφο πράσινο τοπίο και το απαραίτητο οξυγόνο, αφήνοντας πίσω την απόλυτη καταστροφή και περιοχές εκτεθειμένες στα ακραία καιρικά φαινόμενα του χειμώνα: κατολισθήσεις, πλημμύρες.. Γιατί δεν συναισθανόμαστε όλοι ότι το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και θα πρέπει να το διατηρούμε καθαρό, όπως κάνουμε και για αυτά που μας ανήκουν; Είναι πολύ ξεπερασμένη νοοτροπία να ξεφορτωνόμαστε ό,τι δεν μας χρειάζεται και να το ρίχνουμε όπου τύχει, αρκεί να μην το βλέπουμε και να μην είναι μπροστά στην πόρτα μας! Ας είναι μπροστά στον γείτονα, μπροστά σε μας να μην είναι!

Ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει εμπεδωθεί στην κοινωνία μας, που κατά τα άλλα έχει πολλά προτερήματα, είναι αυτό της συλλογικής δράσης και της κοινωνικής συμπεριφοράς. Για πολλά χρόνια ο καθένας έμαθε να τακτοποιεί τα «δικά» του θέματα με τον προσφορότερο για εκείνον τρόπο, χωρίς να σκέφτεται τον περίγυρό του. Γιατί τι άλλο δείχνει αυτή η ενέργεια της απόρριψης σκουπιδιών μέσα σε κατάφυτη περιοχή, αρκεί να …κρύβονται; Τι άλλο δείχνει εκτός από πλήρη αδιαφορία για τις συνέπειες; Όλα τα υλικά που αντίκρισα είναι εύφλεκτα και ως γνωστόν το καλοκαίρι έχουμε μεγάλη άνοδο θερμοκρασίας. Τα δάση μας καίγονται και από δική μας αμέλεια, δεν είναι πάντα το ύπουλο χέρι του επίδοξου οικοπεδοφάγου ή η ΔΕΗ… Είναι και η αδιαφορία, ο ωχαδερφισμός, η προχειρότητα, η απερισκεψία ανθρώπων της «διπλανής πόρτας», που θέλουν να ξεμπερδεύουν με τα περιττά.

Χρειάζεται λοιπόν αλλαγή νοοτροπίας, περαιτέρω ανάπτυξη της οικολογικής ευαισθησίας, της κοινωνικής συνείδησης και του συλλογικού πνεύματος. Όχι ο εαυτούλης μου, αλλά το σύνολο! Ζούμε όλοι μαζί και για να ζούμε καλά, χρειάζονται κανόνες που θα γίνονται σεβαστοί. Αν οι πολίτες είναι συνεπείς, τότε θα καλυφθούν υπό την πίεση της κοινής γνώμης και τα όποια κενά υπάρχουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στον τομέα καθαριότητας.

Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε το περιβάλλον καθαρό. Ας πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας προσέχοντας και κάνοντας το καλό για το περιβάλλον που ζούμε, τη δική μας ζωή και των παιδιών μας. Όλα είναι θέμα αλλαγής νοοτροπίας. Ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε την αρχή…

 

                                                                                   Αιμιλιανός Κ. Ευαγγελινός

Σχετικά Άρθρα

Συζητώντας με τον Κυριάκο Ζοάνο, Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χίου
Κυρ, 05/07/2020 - 09:35

Έχουμε πάρει μόνο στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» 436 συνεντεύξεις, χώρια τις αμέτρητες άλλες σε διάφορα ρεπορτάζ.

Ε, πρώτη φορά, ακούσαμε αιρετό, να του εκθέτεις ένα σοβαρό πρόβλημα στο χώρο του και να λέει, αμέσως και κοφτά, «Φταίω εγώ».

Αναφερόμαστε στον Κυριάκο Ζοάνο, Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, που έδωσε συνέντευξη στον Γιάννη Τζούμα, στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» και θα μεταδοθεί την προσεχή Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ.

Ο Κυριάκος δεν είναι… επαγγελματίας της πολιτικής, απλά του αρέσει να προσφέρει, όχι παντού, εκεί που ξέρει ή μπορεί να μάθει, δεν τον πτοούν οι δυσκολίες, δεν απογοητεύεται εύκολα, πιστεύει ότι ο κόσμος απεχθάνεται τα ψέματα και πιστεύει σε ανθρώπους.

Ένας απ’ αυτούς, που τον εμπιστεύεται με κλειστά μάτια είναι ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης.

Γιατί; Η απάντηση του απλή.

_ Τον εκτιμώ γιατί ξέρει τι θέλει, ξέρει μέχρι που μπορεί να φτάσει και κάνει αυτό που λέει. Εμένα αυτά μου φτάνουν.

Ο Κυριάκος Ζοάνος γεννήθηκε στην Λίμνη αλλά μεγάλωσε στο Βαρβάσι, τελείωσε Τεχνικό Λύκειο και μπαρκάρισε Μηχανικός στα πλοία με θαλάσσια υπηρεσία 9 μήνες και 15 μέρες.

Στην… 16 τον χτύπησε το βέλος του έρωτα και έριξε άγκυρα στα μαγαζιά του πεθερού του, Ομογενή του Καναδά, μέχρι που έμεινε δικό του το κατάστημα, που δουλεύει οικογενειακά 25 χρόνια, το Μπόουλιγκ της Προκυμαίας.

Μαμούνι στην δουλειά, δεν φοβάται να ανεβεί στο σκάφος του Λιμενικού Ταμείου, όταν του το ζήτησε ο Δήμαρχος, εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του, γιατί ακόμα και αν δεν ήξερε, θα μάθαινε.

_Αν μου έλεγε να πάω στο Ομήρειο, θα του έλεγα, όχι, δεν ξέρω και δεν θα μάθω, στο Λιμάνι είναι διαφορετικά.

Και τι γίνεται με το Λιμάνι ή τα Λιμάνια; Ο Κυριάκος Ζοάνος απαντά σε όλα, από το κυκλοφοριακό αγκάθι της Προκυμαίας, από τα μικρά Λιμανάκια, που σε λίγο δεν θα έχουν, κατά την άποψη του, κανένα πρόβλημα, από το Λιμάνι των Μεστών, που θεωρεί ιδανικό προορισμό Κρουαζιέρας, μέχρι το Λιμάνι των Καρδαμύλων, που ονειρεύεται να δεί σε δύο χρόνια δρομολόγιο πλοίου στην γραμμή Καρδαμύλων – Πλωμαρίου σε 1,5 ώρα.

Το ίδιο απαντά και στο αγκάθι της αμαρτωλής ράμπας στο REX.

_ Για το τι έγινε πρίν δεν έχω ευθύνη, αλλά επί θητείας μου η καθυστέρηση οφείλεται σε μένα. Δεν είχα εμπειρία, έκανα λάθος, εγώ φταίω, θα ξεκινήσει άμεσα.

Ο Κυριάκος Ζοάνος με μια κόρη Φιλόλογο, μια δεύτερη να σπουδάζει Γεωπονία και ένα γιό στην Γ’ Λυκείου, δεν έχει απέραντο χρόνο, για την ακρίβεια δεν έχει καθόλου γι’ αυτό… βρίσκει. Μιλάει για τα πεζοδρόμια στην Φτωχειά Προκυμαία, για το μπάζωμα στον Χανδρής, για το Λιμάνι Μαρίνα, για τις δοκιμές κυκλοφοριακής αποφόρτισης της Προκυμαίας, μιλάει και για το χόμπι του, που ομολογουμένως και αυτό όπως το «Εγώ φταίω» το ακούσαμε πρώτη φορά.

_Μου αρέσει να βγάζω κοτοπουλάκια και κοκόρια. Δεν υπάρχει για μένα ωραιότερο πράγμα από ένα αυγουλάκι να γεννιέται μια ζωή και να μεγαλώνει.

Και τι τα κάνει τα πουλάκια;

_ Α, τα μοιράζω σε φίλους ή κάνουμε κανένα κοκοράκι σούπα.

Και που τα έχει όλα αυτά;

_Στο σπίτι μου στον Κάμπο και στο Θολόποταμι, που έχω κήπο με ζαρζαβατικά. Όλα δικά μου, τα ποτίζω μόνο νεράκι, τα βγάζω γαι να τρώμε κάτι αγνό, τρώνε και οι ποντικοί, τρώνε και οι λαγοί, μου αφήνουν και μένα τόσα που μοιράζω σε φίλους. Να μετά την εκπομπή στον κήπο μου θα πάω.

Λίγες ώρες μετά, περνάει από την ΑΛΗΘΕΙΑ και αφήνει δυό τσάντες ασήκωτες ντοματάκια, κολοκύθια, μελιτζάνες και παντζάρια.

Πήρα να τον ευχαριστήσω.

_Για να μην νομίζετε κύριε Γιάννη ότι υπερβάλλω.

Ούτε μια στιγμή δεν μας πέρασε από το μυαλό. Ο Κυριάκος είναι αυτό που φαίνεται, απλός και αυθεντικός. Το είδος… σπανίζει.