Ανακαλύφθηκε η πρώτη... έγκυος μούμια

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη κάποια απάντηση στο γιατί δεν αφαιρέθηκε το έμβρυο από την γυναίκα όταν αποφασίστηκε η μουμιοποίηση της
Τετ, 05/05/2021 - 15:54

Το 1826 έφτασε στην Βαρσοβία μια αρχαία αιγυπτιακή μούμια η οποία καταγραφόταν ως «άνδρας ιερέας». Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος Warsaw Mummy Project του Εθνικού Μουσείου της Πολωνίας στην Βαρσοβία ομάδα επιστημόνων μελετά μούμιες χρησιμοποιώντας σύγχρονο εξοπλισμό όπως ακτινογραφίες, ειδικά εργαλεία υπολογιστών κ.α.

Οι ερευνητές εξέτασαν και την μούμια του άνδρα ιερέα και έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι η μούμια όχι μόνο δεν ανήκε σε άνδρα, αντ' αυτού άνηκε σε γυναίκα, αλλά και ότι η γυναίκα αυτή όταν πέθανε ήταν έγκυος. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μία έγκυος μούμια και όπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τους ερευνητές η γυναίκα που μουμιοποιήθηκε είναι ηλικίας 20-30 ετών και το έμβρυο 26-28 εβδομάδων. Τα ιερογλυφικά της σαρκοφάγου που βρίσκεται η μούμια δείχνουν ότι η γυναίκα ζούσε μεταξύ του πρώτου αιώνα π.Χ. και του πρώτου αιώνα μ.Χ.

«Αρχικά εκπλαγήκαμε ότι είδαμε ότι η μούμια δεν διέθετε ανδρικά γεννητικά όργανα, είχε μαστούς και μακριά μαλλιά και η έκπληξη έγινε σοκ όταν είδαμε τα ποδαράκια και το ένα χεράκι του εμβρύου. Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται μια έγκυος γυναίκα μούμια. Η ανακάλυψη μπορεί να προσφέρει νέα στοιχεία στις έρευνες για διαδικασίες και πρακτικές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και την μητρότητα στην αρχαιότητα» δήλωσε στο πρακτορείο Associated Press η Μαρζένα Όζαρεκ Σίλκε, ανθρωπολόγος και αρχαιολόγος μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη κάποια απάντηση στο γιατί δεν αφαιρέθηκε το έμβρυο από την κοιλιά της γυναίκας όταν αποφασίστηκε η μουμιοποίηση της.

Πηγή: naftemporiki.gr