Απεβίωσε στα 39 του ο ουρακοτάγκος που γνώριζε τη νοηματική γλώσσα

O Τσάντεκ πέρασε τα τελευταία του χρόνια σε ζωολογικό κήπο στην Ατλάντα
Τρί, 08/08/2017 - 16:05
Τζόρτζια

Απεβίωσε στην ηλικία των 39 ετών ο ουρακοτάγκος, που ήταν από τους πρώτους πιθήκους που μιλούσε τη νοηματική γλώσσα.

Ο Τσάντεκ ζούσε μαζί με έναν ανθρωπολόγο στο Τενεσί για περίπου εννέα χρόνια, διάστημα κατά το οποίο έμαθε να καθαρίζει το δωμάτιό του, να χρησιμοποιεί διάφορα εργαλεία, καθώς και το δρόμο για ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού.

Τα τελευταία του χρόνια, τα πέρασε σε ζωολογικό κήπο στην Ατλάντα, όπου και λάμβανε θεραπεία για ασθένεια καρδιάς.

Εκπρόσωποι του ζωολογικού δήλωσαν ότι ο Τσάντεκ είχε μια «ελκυστική προσωπικότητα» και θα λείψει πολύ σε όλους.

Επίσης, ανακοίνωσαν ότι στα 39 του έτη, ο Τσάντεκ ήταν από τους μεγαλύτερους αρσενικούς ουρακοτάγκους στους ζωολογικούς της βόρειας Αμερικής.

Η αιτία θανάτου του δεν είναι ακόμη γνωστή, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αλλά είναι γεγονός πως οι κτηνίατροι του παρείχαν θεραπεία για προχωρημένη ασθένεια στην καρδιά. Παράλληλα, οι ουραγκοτάγκοι θεωρούνται υπερήλικες μετά την ηλικία των 35.

Ο Τσάντεκ γεννήθηκε στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας στη Τζόρτζια και έζησε με τον ανθρωπολόγο Λιν Μάιλς του Πανεπιστημίου του Τενεσί για εννέα χρόνια.

Το ντοκιμαντέρ του 2014 με τίτλο «Ο πίθηκος που πήγε κολλέγιο» δείχνει τον Τσάντεκ να έχει μάθει ποικίλες δεξιότητες, ανάμεσα στις οποίες το καθάρισμα του δωματίου του, αλλά και ο συντονισμός μιας διαδρομής με το αυτοκίνητο από το πανεπιστήμιο σε ένα εστιατόριο.

Ταυτόχρονα, ήταν από τους ελάχιστους πιθήκους που μπορούσαν να επικοινωνήσουν στη νοηματική γλώσσα.

Ο ζωολογικός κήπος της Ατλάντα είπε ότι ο Τσάντεκ χρησιμοποιούσε συχνά τη νοηματική για να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους, αλλά επειδή ντρεπόταν όσους δεν γνώριζε, επέλεγε συχνά άλλες μορφές επικοινωνίας, που είναι συχνότερες στους πιθήκους, όπως είναι οι χειρονομίες και οι ήχοι.

«Θα μας λείψει πολύ. Είχε έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να επικοινωνεί και να συνδέεται με τους ανθρώπους, που τον γνώριζαν καλά. Ήταν τιμή μας που τον είχαμε μαζί μας για 20 χρόνια», είπε ο Χέιλι Μέρφι, αντιπρόεδρος του ζωολογικού.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ