
Το μεγαλύτερο βουνό στην Γη είναι το Έβερεστ και ο μεγαλύτερος ωκεανός ο Ειρηνικός. Αυτές είναι πληροφορίες που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε, ξέρετε όμως ότι τα ρεκόρ του δικού μας πλανήτη ωχριούν μπροστά στα βουνά και τους ωκεανούς του υπόλοιπου ηλιακού μας συστήματος; Ακολουθούν τέσσερα εντυπωσιακά αξιοθέατα που υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα τα οποία θα σας καταπλήξουν.
Olympus Mons, Άρης
Στα λατινικά σημαίνει «Βουνό Όλυμπος» και είναι το μεγαλύτερο βουνό του ηλιακού μας συστήματος, με ύψος 24 χιλιομέτρων και πλάτος 550 χιλιομέτρων, γεγονός που το καθιστά τρις φορές μεγαλύτερο από το Έβερεστ. Πρόκειται για ένα ανενεργό ηφαίστειο που εξερράγη πριν 25 εκατομμύρια χρόνια και καλύπτει μία περιοχή μεγαλύτερη απ΄ όση καλύπτει το σύμπλεγμα νησιών της Χαβάης.
Baltis Vallis, Αφροδίτη
Το μεγαλύτερο ποτάμι που έχει ανακαλυφθεί στο ηλιακό μας σύστημα με πλάτος 1-3 χιλιομέτρων και μάκρος 6.800 χιλιομέτρων, το ποτάμι Baltis Vallis είναι μεγαλύτερο από τον Νείλο και εικάζεται ότι μέσα του κάποτε κυλούσε λάβα. Τώρα ωστόσο είναι μία βαθιά τομή στην επιφάνεια της Αφροδίτης, μεγαλύτερη από την οποία δεν έχουμε ξανά συναντήσει στο ηλιακό μας σύστημα.
Ωκεανός του Γανυμήδη
Ο Γανυμήδης είναι ο μεγαλύτερος δορυφόρος του γίγαντα πλανήτη Δία και έχει τον μεγαλύτερο ωκεανό του ηλιακού μας συστήματος, με την πυκνότητα του παγωμένου νερού του να φτάνει τα 100 χιλιόμετρα και το βάθος του να φτάνει τα 150 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με υπολογισμούς του 2001, ο ωκεανός αυτός περιέχει οκταπλάσιο όγκο νερού από αυτόν της Γης.
Valles Marineris, Άρης
Το μεγαλύτερο φαράγγι του ηλιακού μας συστήματος βρίσκεται επίσης στον Άρη, με μήκος 4 χιλιομέτρων, πλάτος 200 χιλιομέτρων και βάθος 7 χιλιομέτρων. Αυτό σημαίνει ότι έχει δεκαπλάσιο μήκος, εικοσαπλάσιο πλάτος και πενταπλάσιο βάθος από το μεγαλύτερο φαράγγι στη Γη, το Grand Canyon. Εντύπωση ίσως να προκαλεί ότι ο Άρης έχει το μεγαλύτερο βουνό και το μεγαλύτερο φαράγγι του ηλιακού μας συστήματος από την στιγμή που έχει το μισό μέγεθος της Γης. Οι επιστήμονες όμως υπολογίζουν ότι αυτές οι γεωλογικές ιδιομορφίες του πλανήτη οφείλονται στην έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα που είχε παλιότερα και στην αργή κίνηση των τεκτονικών του πλακών.
alithia.gr