Έλληνες επιστήμονες «αντιγράφουν» τα τζιτζίκια: Κατοχύρωσαν πατέντα για γυάλινες επιφάνειες

Σημαντική εφεύρεση από Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι κατοχύρωσαν πατέντα που αντιγράφει τα τζιτζίκια
Τετ, 12/01/2022 - 00:02

Έλληνες επιστήμονες, κυρίως από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, προχώρησαν σε μια σημαντική εφεύρεση την οποία κατοχύρωσαν με πατέντα- την ελαχιστοποίηση της αντανάκλασης από γυάλινες επιφάνειες έως και 99%.

Μια σειρά από έντομα, και κυρίως τα τζιτζίκια αποτέλεσαν έμπνευση για την επιστημονική κοινότητα λόγω των διάφανων φτερών τους.

«Υπάρχουν διάφορα έντομα, είτε είναι ενδογενή ή στο εξωτερικό, τα οποία έχουν στα φτερά τους σημαντικές αντι-ανακλαστικές ιδιότητες», εξηγεί ο υπεύθυνος Τεχνολογίας της Biomimetic, Βαγγέλης Σκουλάς και συνεχίζει:

«Μερικά από αυτά είναι οι τζίτζικες που γνωρίζουμε εμείς ή η πεταλούδα με τα "γυάλινα φτερά" και κάποια είδη σκόρου που στο μάτι τους χρησιμοποιούν αντίστοιχους μηχανισμούς. Αυτό είναι αποτέλεσμα εξελικτικής πίεσης και χιλιάδων χρόνων εξέλιξης. Συμβαίνει στα έντομα για να μην τα εντοπίζουν οι θηρευτές πάνω από τα δέντρα, όταν υπάρχει φως, έτσι ώστε να μην καθρεφτίζουν τα φτερά τους και είναι πιο εύκολα θύματα».

Τα φτερά του τζίτζικα έχουν κάποιες μικροσκοπικές μορφολογικές απολήξεις οι οποίες δημιουργούν την πολυπόθητη αντι-ανακλαστικότητα. Πρόκειται δηλαδή για νανοδομές που ξεγελούν το φως και έτσι δεν ανακλάται τόσο ισχυρά. Τα πέντε ιδρυτικά μέλη της νεοφυούς επιχείρησης κατάφεραν να αντιγράψουν αυτές τις δομές και να τις σμιλέψουν με ακτίνες laser πάνω σε γυάλινες επιφάνειες.

Η παντέντα αυτή θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που μέχρι σήμερα μοιάζουν τελειοποιημένα. Για παράδειγμα, στα φωτοβολταϊκά πάρκα η ανάκλαση του φωτός μειώνει τη διαπερατότητα και συνεπώς την μεγαλύτερη εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ