Λωξάνδρα Λούκας: Η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο down που υπογράφει με το Εθνικό Θέατρο

Δευ, 23/08/2021 - 14:49

Κάποιοι άνθρωποι είναι η ζωντανή απόδειξη ότι ο καθένας μας μπορεί να πετύχει ό,τι βάλει στο μυαλό του, άσχετα με το αν τα φαινόμενα λένε το αντίθετο. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι η Λωξάνδρα Λούκας. Πρόκειται για μία 29χρονη καλλιτέχνη με σύνδρομο Down, μία πάθηση που όσοι την έχουν συχνά παραμερίζονται από την ελληνική κοινωνία και τις όποιες ευκαιρίες. Η Λωξάνδρα Λούκας, όμως, δεν επέτρεψε αυτό να συμβεί σε εκείνη και να κόψει τα όνειρά της. 

Γεννημένη στη Θεσσαλονίκη, άρχισε από νωρίς να γεμίζει το βιογραφικό της. Έχει λάβει ασημένιο μετάλλιο στη ρυθμική γυμναστική στους Εθνικούς Ειδικούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Ελλάδας. Την έχουμε δει σε συναυλίες και σε εργαστήρια χορού, θεάτρου και κρουστών. Το 2008 έγινε μέλος της καλλιτεχνικής κολεκτίβας Εν Δυνάμει, που ενσωματώνει και ενώνει άτομα με και χωρίς αναπηρία στους χώρους των εικαστικών, του θεάτρου, της μουσικής και των οπτικών τεχνών. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές παραστάσεις, με κάποιες από αυτές να παρουσιάζονται στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου. Και όλα τα παραπάνω δεν είναι παρά μόνο ένα κομμάτι του βιογραφικού της. 

Τώρα έφτασε η ώρα για ακόμα μία πολύ σημαντική στιγμή. Όχι μόνο για την ίδια τη Λωξάνδρα Λούκας, αλλά για την ευρύτερη ελληνική καλλιτεχνική σκηνή. Η καλλιτέχνης είναι πλέον επίσημα η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Down, που υπογράφει σύμβαση με το Εθνικό Θέατρο. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι θα τη δούμε σε παράσταση του Εθνικού, την οποία θα σκηνοθετήσει η Ελένη Ευθυμίου.

Πηγή: oneofus.gr