Ο 39χρονος πρώην υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πριν λίγο:«Σήμερα γυρνάμε μία σελίδα στην γαλλική πολιτική ζωή».
O Guardian σημειώνει πως αξίζει να υπογραμμιστεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη γαλλική ιστορία που κανένα από τα επικρατέστερα κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά κόμματα που έχουν κυβερνήσει τη Γαλλία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο δεν κατέληξε στο δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών. Άγνωστος στο ευρύ κοινό τρία χρόνια πριν, αν κερδίσει στο δεύτερο γύρο, ο 39χρονος θα γίνει ο νεότερος ηγέτης του κράτους μετά τον Ναπολέοντα.
Πολλοί αποδίδουν την πρωτοφανή του άνοδο στην ανάγκη των Γάλλων για νέα πρόσωπα, παράλληλα με την αναπάντεχη πτώση πολλών παραδοσιακών αντιπάλων του.
Ποια ήταν η πολιτική γραμμή του Μακρόν και του «En marche»(Εμπρός!): «Ούτε στα αριστερά, ούτε στα δεξιά» ή μάλλον «Λίγο αριστερά και λίγο δεξιά και πολύ στο κέντρο».
Χαρισματικός και πολυτάλαντος, ο Μακρόν, ενθουσίασε πολύ γρήγορα έναν σημαντικό αριθμό νέων που εντάχθηκαν στο κίνημά «En marche» και που εθελοντικά «πήραν τους δρόμους» κτυπώντας από πόρτα σε πόρτα, μαζεύοντας στοιχεία, για τον τρόπο ζωής των Γάλλων, τις ανάγκες ή τις αγωνίες τους.
Ήταν οι περίφημοι «πεζοπόροι» (les marcheurs ) του Μακρόν που τον Δεκέμβριο του 2016 είχαν ήδη φθάσει τις 130.000 νέους.
Είχαν σαν αποστολή την όσο πιο έγκυρη συλλογή στοιχείων τα οποία θα περνούσαν στην συνέχεια από τους «αλγορίθμους» του Μακρόν ώστε να δοθεί μια σωστή διάγνωση και ένα σωστό πρόγραμμα για τη χώρα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να παρουσιάσει το πρόγραμμά του τμηματικά σε δύο χρόνους: στις 24 Φεβρουαρίου παρουσίασε το δημοσιονομικό πλαίσιο του προγράμματός του, που περιείχε κυρίως ένα σχέδιο οικονομιών της τάξεως των 60 δις ευρώ.
Για την Ευρώπη, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει τη διατήρηση των Συμφωνιών του Σένγκεν, την ενίσχυση της FRONTEX με την κινητοποίηση 5.000 επιπλέον ευρωπαίων συνοριοφυλάκων τη δημιουργία ενός κοινού συστήματος πληροφοριών, θεωρώντας πιθανή μελλοντικά τη δημιουργία ενός κοινού σώματος καταδίωξης του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.
Θέλει επίσης μεταξύ άλλων έναν ξεχωριστό προϋπολογισμό για την ευρωζώνη με έναν υπουργό Οικονομικών.
Στις 13 Απριλίου 40 Γάλλοι οικονομολόγοι υποστήριξαν το οικονομικό πρόγραμμα του Μακρόν με κοινή τους δημοσίευση στην Le Monde, χαράκτηρισαν δε τις θέσεις του για την Ευρώπη «New Deal » που επιτρέπει «την μεταρρύθμιση και την ενδυνάμωση της Ευρώπης».
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει τελικά δεχθεί την υποστήριξη πολλών προσωπικοτήτων από τη δεξιά ( του Ντομινίκ ντε Βιλπέν πρώην πρωθυπουργού), την αριστερά (του Ζαν Ιβ λε Ντριάν, υπουργού Αμυνας), από το κέντρο (Φρανσουά Μπαϊρού, ιδρυτή του κεντρώου κόμματος Modem) και πλήθους προσωπικοτήτων.
Ο Μακρόν, αφού φοίτησε στα καλύτερα γαλλικά σχολεία, έκανε περιουσία την περίοδο που εργαζόταν στην επενδυτική τράπεζα Rothschild, όπου κέρδισε το παρωνύμιο «ο Μότσαρτ των οικονομικών» όταν το 2012 συμβούλευσε τη Nestle να εξαγοράσει έναντι 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων μια μονάδα της Pfizer.
Αφού έφυγε από τη Rothschild εντάχθηκε στην ομάδα του απερχόμενου Γάλλο προέδρου Φρανσουά Ολάντ το 2012 και γρήγορα έγινε υπουργός Οικονομίας. Εκεί καταφέρθηκε ενάντια σε βασικές αρχές του κοινωνικού μοντέλου, όπως η εβδομάδα των 35 ωρών και η μονιμότητα στον δημόσιο τομέα.
Αυτά ήταν μηνύματα που τον έκαναν έναν από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς στη Γαλλία, ένα μεγάλο επίτευγμα για έναν πρώην τραπεζίτη σε μια χώρα όπου πολλοί αντιμετωπίζουν με δυσπιστία τον κόσμο της οικονομίας, αν και πολλοί στην αριστερά δεν τον εμπιστεύονται.
Ο ίδιος θεωρεί ότι χρωστάει την ενέργεια και την επιτυχία του στην υποστήριξη της συζύγου του Μπριζίτ, που γνώρισε στα θρανία του γυμνασίου ως καθηγήτριά του, την παντρεύτηκε, ξεφεύγοντας για ακόμα μια φορά από τα καθιερωμένα και διεκδικώντας τη δική του ελευθερία πνεύματος:«δεν έχω σύμπλεγμα με την ηλικία μου» είχε δηλώσει αντιδρώντας στα σχόλια.
Με πληροφορίες από Guardian/ ΑΠΕ-ΜΠΕ