Το τραγούδι που έγραψε ο Μάνος Χατζιδάκις στη Λάρισα μετά από ξυλοδαρμό του στην πλατεία Ταχυδρομείου όπου τον «έσωσαν» δυο γυναίκες ελευθέρων ηθών

Δείτε το Βίντεο
Σάβ, 27/05/2023 - 11:37

Μια άγνωστη και πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία για τον Μάνο Χατζιδάκι και τη Λάρισα διηγείται ο Θωμάς Κυριάκος μέλος της Φωτοθήκης Λάρισας.

Πρόκειται για ένα τραγούδι το «Τα παιδιά κάτω στον κάμπο» που έγραψε ο μεγάλος μας συνθέτης όταν περιόδευε στη Λάρισα μετά από ένα άσχημο περιστατικό που του συνέβη:

«Το τραγούδι γράφτηκε τον Απρίλιο του 1946 από τον Μάνο Χατζιδάκι στη Λάρισα, όταν ως ΕΑΜίτης καλλιτέχνης του θιάσου “Ηνωμένοι Καλλιτέχνες” ανέβαζε μαζί με τον Τίτο Βανδή, το έργο “Το καλοκαίρι θα θερίσουμε” του Αλέξη Δαμιανού, που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Σεβαστίκογλου. Ταυτόχρονα ανέβαζαν κι ένα ρωσικό θεατρικό έργο, το “Μακρυνός δρόμος” του Αρμπούζωφ, στον κιν/φο Ολύμπια στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Εκεί, όπως ανέφερε ο Κώστας Τσιάνος και όπως του διηγήθηκε ο Μάνος, επενέβησαν οι Σούρληδες (μαζί με άνδρες της ΕΣΑ σύμφωνα με την εφημερίδα ΑΛΗΘΕΙΑ του ΕΑΜ) και τους έκαναν μαύρους στο ξύλο όλους τους καλλιτέχνες, κατά την αποχώρηση τους μετά την παράσταση. Τον Μάνο βαριά χτυπημένο περιέλθαψαν δύο κυρίες ελευθέρων ηθών (άγιες γυναίκες τις χαρακτήρισε αργότερα ο Μάνος) και τον κράτησαν μέχρι να αναρρώσει στο σπίτι τους, κι εκεί ο Μάνος εμπνεύστηκε και συνέθεσε το τραγούδι:

“Τα παιδιά δεν έχουν μνήμη

Τους προγόνους τους πουλούν

Και ότι αρπάξουν δεν θα μείνει

γιατί ευθύς μελαγχολούν…”

ta_paidia_kato_ston_kampo_manos_hatzidakis_-_flery_ntantonaki