Σύστημα παρακολούθησης της καρδιάς σε κάθισμα τουαλέτας

Η ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Rochester στη Νέα Υόρκη πιστεύει ότι αυτή η συσκευή έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει αμέτρητες εισαγωγές στο νοσοκομείο και να σώσει εκατομμύρια ζωές
Τετ, 27/03/2019 - 15:10
το κάθισμα τουαλέτας

Της Ανθής Αγγελοπούλου, naftemporiki.gr

Ένα νέο gadget που να ταιριάζει πάνω από ένα κανονικό κάθισμα τουαλέτας και θα μπορεί να μετρήσει τον καρδιακό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα και άλλες παραμέτρους κατασκεύασαν οι ερευνητές. Αυτό σημαίνει ότι η συσκευή θα μπορεί ενδεχομένως να ανιχνεύσει θύματα καρδιακών παθήσεων, αναγνωρίζοντας τα πρώιμα σημάδια, γεγονός που θα βοηθήσει στο να σωθούν ζωές.

Τα αποτελέσματα της μελέτης με τίτλο «Καρδιαγγειακό σύστημα παρακολούθησης για καρδιακή ανεπάρκεια: συγκριτική μελέτη» δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού JMIR mHealth.
Η συσκευή περιέχει αισθητήρες που μπορούν να μετρήσουν ζωτικής σημασίας παραμέτρους από τα πόδια του χρήστη καθώς τα πόδια έχουν μεγάλες αρτηρίες που ξεχωρίζουν από την αορτή και οι παράμετροι αυτές μπορούν εύκολα να μετρηθούν από αυτές τις αρτηρίες.

Ουσιαστικά η συσκευή θα λειτουργεί με μικρή μπαταρία και θα κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα, βαλλιστοκαρδιογράφημα και φωτοπληθυσμόγραμμα. Μπορεί επίσης να μετρήσει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, τον όγκο του αίματος που αντλείται από την καρδιά, τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, το σωματικό βάρος κ.λπ.

Η ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Rochester στη Νέα Υόρκη πιστεύει ότι αυτή η συσκευή έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει αμέτρητες εισαγωγές στο νοσοκομείο και να σώσει εκατομμύρια ζωές.

Σύμφωνα με το Nicholas Conn, έναν από τους προγραμματιστές της συσκευής 1 στους 4 ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια επανεισάγεται στο νοσοκομείο μέσα σε ένα μήνα από τη μέρα που πήρε εξιτήριο και το 45% επανεισάγεται σε 6 εβδομάδες από τη μέρα που βγήκε. Αυτή η συσκευή όπως είπε, θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρακολούθηση των ασθενών στο σπίτι και να αποτρέψει κάθε περιττή εισαγωγή στο νοσοκομείο..

Η συσκευή συνδέεται με Wi-Fi και οι πληροφορίες από αυτήν μπορούν να περάσουν απευθείας στους γιατρούς ή τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, εάν χρειαστεί και αυτοί θα αποφασίσουν για το πώς θα δράσουν. Η μπαταρία της είναι αδιάβροχη και ασύρματη και επιπλέον, η συσκευή δεν χρειάζεται κανένα προγραμματισμό ή ρύθμιση από το χρήστη και έτσι είναι εύκολο να εγκατασταθεί και να χρησιμοποιηθεί.

Η δοκιμή αυτής της νέας συσκευής γίνεται από την εταιρεία Heart Health Intelligence και γι 'αυτό θα συμπεριληφθούν περίπου 150 ασθενείς με καρδιακή νόσο που έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο. 

Πηγές:
https://mhealth.jmir.org/2019/1/e12419/
https://www.news-medical.net/news/20190322/Toilet-seat-heart-monitoring-...