10 λάθη που συχνά κάνουμε με τα αβγά

Τετ, 28/07/2021 - 14:19

Τα αβγά τα αγαπούμε για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό. Μήπως όμως η ομελέτα μας βγαίνει κάπως νερουλή; Μήπως διαλύονται όταν πέσουν στο τηγάνι; Αυτά τα μικροπροβλήματα μπορεί να οφείλονται σε δικά μας μικρολαθάκια που μας εμποδίζουν από το να έχουμε τα τέλεια αβγά στο πιάτο μας.

Σπάμε τα αβγά μας στο χείλος του μπολ

Αν έχουμε την συνήθεια να σπάμε το κέλυφος των αβγών μας στο χείλος του μπολ όπου δουλεύουμε, είναι πολύ πιθανό να πέσουν κομμάτια του μέσα στο μείγμα που ετοιμάζουμε. Χτυπάμε το αβγό μας πάνω στον πάγκο της κουζίνας ελαφρά και ύστερα το ανοίγουμε στα δύο. Αν παρόλα αυτά πέσει κάποιο κομμάτι από το κέλυφος μέσα, χρησιμοποιούμε ένα άλλο κομμάτι για να το ψαρέψουμε.

Δεν χτυπάμε αρκετά
 


 

Για χτυπητά αβγά και ομελέτες, το μείγμα μας θα πρέπει να είναι κατακίτρινο, χωρίς κομμάτια ασπραδιού να φαίνονται εδώ κι εκεί. Χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι ή ένα σύρμα, που το πηγαινοφέρνουμε μέσα στο μείγμα, χτυπώντας στα τοιχώματα του μπολ κάθε φορά. Αν χτυπήσουμε σωστά και όσο χρειάζεται, το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει.

Τηγανίζουμε τα χτυπητά αβγά μας πολύ γρήγορα

Τα χτυπητά αβγά φαίνονται ως ένα πολύ εύκολο πιάτο, ιδιαίτερα όταν βιαζόμαστε. Αυτό όμως μπορεί να είναι το πρόβλημα. Όταν τα τηγανίζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά για να γίνουν στο λεπτό, στεγνώνουν και κολλάνε στο τηγάνι πολύ εύκολα. Χρειάζονται χαμηλότερη φωτιά για να ψηθούν όπως πρέπει. Και πάλι γρήγορα θα γίνουν.

Προσθέτουμε γάλα στα χτυπητά αβγά

Νομίζεις ότι αν βάλεις γάλα στα χτυπητά αβγά σου θα γίνουν ωραία και κρεμώδη; Λάθος. Αυτό θα τα κάνει να χάσουν την γεύση τους και να γίνουν σαν σφουγγάρι. Αν τα μαγειρέψεις αργά γυρίζοντάς τα στο τηγάνι, θα πετύχεις ωραία, κρεμώδη υφή. Κράτα το γάλα για τα μπισκότα σου.

Τα αφήνουμε να κολλήσουν στο τηγάνι
 


 

Τα αβγά είναι ο συνδετικός κρίκος όλων των υλικών στις συνταγές που συμμετέχουν. Έχουν όμως την ιδιότητα να κολλάνε στον πάτο του σκεύους σαν κόλλα. Αν θέλουμε να το αποφύγουμε αυτό, χρησιμοποιούμε αντικολλητικά σκεύη για τις συνταγές με αβγά.

Δεν χρησιμοποιούμε αρκετή λιπαρή ουσία

Το αντικολλητικό τηγάνι είναι το πρώτο βήμα για ωραία αβγά, θα πρέπει να βάλουμε όμως και κάποια λιπαρή ουσία επίσης για να πετύχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε και μάλιστα να μην την τσιγκουνευτούμε. Βούτυρο, ελαιόλαδο ή ακόμα και λάδι καρύδας, αν θέλουμε, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να βοηθήσουν τα αβγά μας να κινούνται μέσα στο τηγάνι, ώστε να πάνε από εκεί στο πιάτο μας εύκολα. Φυσικά, δεν χρειάζεται να την σερβίρουμε κι αυτήν.

Τα βάζουμε κατευθείαν σε βραστό νερό
 


 

Αν θέλουμε να πετύχουμε ωραία βραστά αβγά χωρίς σπασίματα που θα κάνουν το ασπράδι να χυθεί μέσα στο νερό και να αφρίσει άσκημα, τότε δεν θα πρέπει ποτέ να τα βάζουμε κατευθείαν στο βραστό νερό. Τα βάζουμε σε κρύο νερό από την αρχή, ώστε να πάρουν σιγά σιγά την θερμοκρασία και να μην σπάσουν. Μπορούμε να ενισχύσουμε την διαδικασία με λίγο ξύδι. Αν μάλιστα τα έχουμε βγάλει νωρίτερα από το ψυγείο ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο το καλύτερο.

Βράζουμε πολύ φρέσκα αβγά

Όταν προσπαθούμε να ξεφλουδίσουμε τα βρασμένα μας αβγά, είναι μερικές φορές που σχεδόν το μισό ασπράδι ξεκολλάει μαζί με το τσόφλι και το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου ικανοποιητικό. Αυτό συμβαίνει γιατί τα αβγά μας είναι πολύ φρέσκα. Θα το αποφύγουμε αν βράσουμε τα αβγά που έχουν μείνει στο ψυγείο μας για λίγες μέρες.

Για ποσέ αβγά, τα σπάμε κατευθείαν στο βραστό νερό
 


 

Αν θέλουμε να φτιάξουμε αβγά ποσέ, δεν θα πρέπει να τα σπάσουμε κατευθείαν μέσα στο νερό που βράζει, γιατί τότε χωρίζουν και διαλύονται. Αντί για αυτό, σπάμε τα αβγά μας πρώτα σε ένα μπολάκι και τα αφήνουμε να γλιστρήσουν μαλακά μέσα στην δίνη του νερού που έχουμε δημιουργήσει ανακατεύοντας με ένα κουτάλι.

Τα ποσάρουμε σε πολύ μικρό σκεύος

Τα αβγά ποσέ χρειάζονται λίγο χώρο για να μαγειρευτούν σωστά. Χρησιμοποιούμε ένα μεγαλύτερο κατσαρολάκι κι όχι το μπρίκι του καφέ. Δεν υπάρχει λόγος για βιασύνες. Φυλάξτε τα ποσέ αβγά σε ένα μπολάκι πάνω από ζεστό νερό, όσο ετοιμάζετε το υπόλοιπο πρωινό ή brunch σας.

Πηγή: oneofus.gr