Όλα τα μυστικά για το σωστό πλύσιμο των πιάτων

O καθαρισμός της κουζίνας είναι κάτι που όλοι αποφεύγουν, αλλά όχι για πολύ...
Τετ, 11/11/2020 - 19:27
Βρόμικα Πιάτα

Μετά από ένα καλό γεύμα, κατά μόνας, οικογενειακά ή με φίλους, ακολουθεί μία επώδυνη διαδικασία που είναι το πλύσιμο των πιάτων. Ειδικά αν το σπίτι δεν διαθέτει πλυντήριο πιάτων, ο καθαρισμός της κουζίνας είναι κάτι που όλοι αποφεύγουν, αλλά όχι για πολύ...

Μπορούμε όμως ακολουθώντας κάποιους κανόνες να κάνουμε αυτή την απαραίτητη εργασία λιγότερο επίπονη και λίγο πιο ευχάριστη.

1. Καθαρίζουμε τα πιάτα από τα υπολείμματα τροφών και τα ξεβγάζουμε. Τα υπολείμματα μπορούν να ταΐσουν ένα κατοικίδο που πιθανά έχουμε εμείς ή κάποιος γείτονάς μας. Σε έσχατη περίπτωση βέβαια, αυτά θα καταλήξουν στον κάλαθο των σκουπιδιών. Το ξέβγαλμα να μην το υποτιμάμε, γιατί διαλύει τα λίπη μέχρι τα πιάτα να πλυθούν.

2. Σημαντικό ρόλο παίζει το πώς στοιβάζουμε στο νεροχύτη τα σκεύη και τα πιάτα που έχουμε για πλύσιμο. Καλό είναι, να βρίσκονται κάτω τα μεγάλα και πάνω τα μικρά σκεύη, ώστε κατά το ξέβγαλμα να τοποθετούνται για στέγνωμα με την ανάποδη σειρά.

3. Για οικονομία νερού είναι καλό να γεμίζουμε μία μικρή λεκάνη με νερό και μέσα σε αυτή να ρίχνουμε ικανή ποσότητα απορρυπαντικού. Δεν το λυπόμαστε γιατί τα λίπη σταδιακά αδυνατίζουν την ενέργεια του απορρυπαντικού, οπότε πρέπει να έχουμε βάλει αρκετό για να μπορέσουμε να πλύνουμε όλα μας τα πιάτα. Φυσικά εννοείται ότι η ποσότητα συναρτάται και με το πλήθος των σκευών που θα καθαρίσουμε.

4. Καλό είναι στη σαπουνάδα μας να ρίχνουμε και λίγο ξίδι, διότι απομακρύνει αποτελεσματικά τις έντονες μυρωδιές όπως για παράδειγμα του αβγού. Μην προτιμάτε απορρυπαντικό με ξίδι, αλλά προσθέστε εσείς γιατί κάνει πολύ καλύτερη δουλειά. Επίσης, το ξίδι βοηθάει στο καλό γυάλισμα των σκευών.

5. Ξεκινάμε το πλύσιμο πάντα από τα ποτήρια, ώστε να μην απορροφήσουν, πιθανά, μυρωδιές από τη σαπουνάδα μας μετά.

6. Κατά το ξέβγαλμα ελέγχουμε με τα δάχτυλά μας τις επιφάνειες ώστε αν δεν είναι λείες να επιμείνουμε περισσότερο στο καθάρισμα.

7. Το φυσικό στέγνωμα των σκευών είναι προτιμότερο από το σκούπισμα με στεγνή πετσέτα, στο οποίο όμως καταφεύγουμε όταν έχουμε πολλά πιάτα και λίγο χώρο. 

Tip: Ο αγαπημένος μας ραδιοφωνικός σταθμός, τα αγαπημένα μας τραγούδια ή η τηλεόραση, μπορούν να μας αποσπάσουν ευχάριστα την προσοχή όση ώρα διαρκεί η διαδικασία του πλυσίματος!

alithia.gr