5 λάθη που όλοι κάνουμε με την μάσκα προσώπου μας

Παρ, 15/10/2021 - 15:18

Οι μάσκες προσώπου είναι προορισμένες, προφανώς, να φροντίζουν για την υγεία και την καλή εμφάνιση της επιδερμίδας. Τι γίνεται, όμως, όταν δεν το κάνουν ή κάνουν το ακριβώς αντίθετο; Δεν μιλάμε για τις περιπτώσεις, που καταλήγεις να έχεις αλλεργία σε κάποιο συστατικό τους. Ούτε για όταν έχεις επιλέξει μία κακής ποιότητας. Μιλάμε για τις περιπτώσεις, που εσύ έχεις κάνει κάτι λάθος. Μην το παίρνεις προσωπικά. Μιλάμε για λάθη, που σχεδόν όλοι έχουμε κάνει. 

Αφήνεις πολλή ώρα τη μάσκα στο πρόσωπό σου

Ίσως σκέφτηκες ότι δεν θα γίνει και κάτι, ίσως πίστευες ότι έτσι θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα, ή ίσως απλά ξεχάστηκες. Το πρόβλημα είναι ότι, αναλόγως το είδος της μάσκας, είναι πιθανό η υπερβολική χρήση ή να αντιστρέψει το αποτέλεσμά της ή να σου δημιουργήσει και προβλήματα. 

Αν μιλάμε για μαλακτική μάσκα, είναι από τις περιπτώσεις που όντως δεν υπάρχει θέμα να την κρατήσεις όσο θες. Αν μιλάμε για ενυδατική μάσκα, όμως, θα καταλήξεις να αντιστρέψεις το αποτέλεσμά της, αφού η ίδια η μάσκα θα απορροφήσει πίσω όλη την ενυδάτωση, που είχε περάσει στην επιδερμίδα σου. Ωστόσο, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις, είναι να αφήσεις παραπάνω απ’ όσο πρέπει στο πρόσωπό σου μία μάσκα καθαρισμού ή απολέπισης. Δύο είναι τα ενδεχόμενα εδώ. Αν η μάσκα περιέχει επιφανειοδραστικές ουσίες, αυτές θα τραβήξουν όλα τα φυσικά έλαια του προσώπου σου και πιθανώς θα οδηγήσουν σε δερματίτιδα. Ακόμα χειρότερα, αν η μάσκα περιέχει οξέα, η παρατεταμένη χρήση της, θα τους επιτρέψει να μπαίνουν όλο και πιο βαθιά στο δέρμα σου και τελικά να οδηγήσουν σε έντονο ξεφλούδισμα. 

Αν κάτι από αυτά έχει συμβεί μόλις βγάλεις τη μάσκα σου, ξέπλυνε γρήγορα το πρόσωπό σου με ζεστό (όχι καυτό) νερό, εφάρμοσε μία καταπραϋντική κρέμα ή βαζελίνη και μη χρησιμοποιήσεις κανέναν άλλο προϊόν μέχρι να δεις πλήρη βελτίωση. 

Face Mask GIFs | Tenor

Δεν καθαρίζεις το πρόσωπό σου πριν την εφαρμογή

Όποια μάσκα κι αν χρησιμοποιείς, είναι σίγουρο ότι θες το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για να το έχεις, χρειάζεσαι και τη μέγιστη απορρόφηση των συστατικών της από την επιδερμίδα σου. Αυτή, προφανώς, δεν μπορεί να επιτευχθεί, όταν στο πρόσωπό σου έχει δημιουργηθεί ένα φράγμα από σκόνες, έλαια, μακιγιάζ και προϊόντα προσώπου. Οπότε φρόντισε να έχεις καθαρίσει καλά το πρόσωπό σου πριν κάθε εφαρμογή μάσκας. 

Δεν χρησιμοποιείς τις σωστές μάσκες για την επιδερμίδα σου

Όχι, δεν εννοούμε αν έχει μικτή, ξηρή ή λιπαρή επιδερμίδα. Εννοούμε αν έχεις ευαίσθητη επιδερμίδα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να προσέχεις εξαιρετικά πολύ τα συστατικά, που βάζεις στο πρόσωπό σου. Για εσένα οι πιο ασφαλείς επιλογές είναι η γλυκερίνη, το υαλουρονικό οξύ και οι περισσότερες peel off μάσκες. Ωστόσο, και πάλι θα πρέπει να ελέγχεις καλά τα συστατικά και το είδος τους. Μείνει μακριά από παραβένες, φθαλικές ενώσεις και άργιλο, που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, καθαριστικές μάσκες, που μπορούν να οδηγήσουν σε δερματίτιδες, και απολεπιστικές, που μπορεί να σε ερεθίσουν και να οδηγήσουν σε ξεφλούδισμα. 

Do You Want a Cup of Tea?: Korean Sheet Face Masks: Cheaper vs. Expensive

Χρησιμοποιείς τις ίδιες μάσκες όλο τον χρόνο

Η επιδερμίδα σου δεν έχει τις ίδιες ανάγκες όλο τον χρόνο. Τον χειμώνα η καλύτερη επιλογή είναι να περιοριστείς σε ενυδατικές μάσκες, μιας και αυτό χρειάζεται περισσότερο. Αντιθέτως, το καλοκαίρι η επιδερμίδα μας είναι πιο ανθεκτική και γι’ αυτό μπορείς να δοκιμάσεις μάσκες, με πιο δυνατά συστατικά, όπως ο άνθρακας και το γλυκολικό οξύ. 

Δεν ενυδατώνεσαι μετά την εφαρμογή της

Η εφαρμογή μάσκας προσώπου δεν αντικαθιστά την ενυδατική κρέμα. Στην πραγματικότητα, την κάνει ακόμα πιο απαραίτητη. Γιατί; Η μάσκα είτε τοποθετεί υγρασία στο πρόσωπό σου, είτε συστατικά που την τραβάνε. Αυτή η υγρασία, όμως, θα απομακρυνθεί αν δεν “κλειδωθεί” με κάτι στην επιδερμίδα σου. Αυτό το κάτι είναι μία ενυδατική κρέμα με έλαια ή κεριά.