Eco-friendly επιλογές στο μακιγιάζ; Κι όμως γίνεται!

Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε το αγαπημένο σας concealer ή το αγαπημένο σας κραγιόν. Αντλήστε τροφή για σκέψη και εφαρμόστε τις παρακάτω μεθόδους στον βαθμό που εσείς επιθυμείτε.
Παρ, 16/04/2021 - 18:42

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί από πού προέρχονται τα προϊόντα μακιγιάζ που αγοράζετε; Έχετε ποτέ σκεφτεί αν αυτό το προϊόν που εφαρμόζεται στο πρόσωπο σας, έχει προτού φτάσει στα χέρια σας τεσταριστεί σε ζώα; Έχετε ποτέ αναλογιστεί αν τα make-up υπάρχοντα σας περιέχουν ζωικά προϊόντα; Σας έχει ποτέ προβληματίσει η πλαστική συσκευασία της μάσκαρα;

Όποια κι αν είναι απάντηση, ίσως ήρθε η ώρα να αρχίσετε να επιλέγετε προσεκτικότερα τα συστατικά των προϊόντων σας και να μπείτε στην διαδικασία εύρεσης πιο βιώσιμων επιλογών. Οι παρακάτω ιδέες ίσως σας εμπνεύσουν να εντάξετε στο kit σας νέες και πιο συνειδητές αγορές.

Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε το αγαπημένο σας concealer ή το αγαπημένο σας κραγιόν. Αντλήστε τροφή για σκέψη και εφαρμόστε τις παρακάτω μεθόδους στον βαθμό που εσείς επιθυμείτε.

Cruelty-free προϊόντα

Τι σημαίνει cruelty-free;

Η λέξη όπως καταλαβαίνετε είναι σύνθετη, και αποτελείται από το cruelty που σημαίνει σκληρότητα και την λέξη free που σημαίνει ελεύθερος ή απαλλαγμένος, άρα σημαίνει «χωρίς σκληρότητα». Όταν βλέπουμε σε μία συσκευασία τη λέξη cruelty-free, σημαίνει ότι η εταιρεία δεν τέσταρε το συγκεκριμένο προϊόν πάνω σε ζώα. Στην Ευρώπη η δοκιμή προϊόντων πάνω σε ζώα είναι παράνομη, οπότε οι εταιρίες που θέλουν να κάνουν πειράματα, εξάγουν τα προϊόντα τους στην Κίνα. Αν μία εταιρεία υποστηρίζει ότι εξάγει τα προϊόντα της μόνο εντός Ευρώπης, πιθανότατα είναι cruelty-free.

Γιατί να επιλέξω ένα τέτοιο προϊόν;

Για ευνόητους λόγους ευσυνειδησίας απέναντι στα ζώα. Πλέον, με τη σημερινή τεχνολογική πρόοδο, ένα προϊόν δεν χρειάζεται να τεσταριστεί πάνω σε ζώα ώστε να θεωρηθεί κατάλληλο για τον άνθρωπο. Κατά την διάρκεια των πειραμάτων, τα ζώα βασανίζονται ή θανατώνονται, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιούνται γάτες και σκύλοι. Δεν είναι και η πιο ευχάριστη σκέψη του ότι ο τετράποδος φίλος μας θα μπορούσε να εκτεθεί σε τέτοιου είδους βάναυση κακοποίηση.

Vegan προϊόντα

Τι σημαίνει vegan;

Vegan σημαίνει χορτοφαγία, δηλαδή μία διατροφή χωρίς κρέας, αλλά και προϊόντα που προέρχονται από ζώα, όπως για παράδειγμα το γάλα ή τα αυγά. Πάνω στη συσκευασία του προϊόντος σας σημαίνει ότι δεν περιέχει ζωικά συστατικά ή υποπροϊόντα, όπως για παράδειγμα κερί μέλισσας ή μέλι.

Γιατί να επιλέξω ένα τέτοιο προϊόν;

Εκτός από μέλι ή κερί μέλισσας, ορισμένα προϊόντα που δεν είναι vegan πιθανότατα να περιέχουν καρμίνη. Καρμίνη ονομάζουμε τη κόκκινη βαφή που προέρχεται από τον θρυμματισμό και το βράσιμο σκαθαριών, και χρησιμοποιούν οι εταιρίες ομορφιάς ώστε να δώσουν μία κοκκινωπή απόχρωση που συνήθως συναντάμε σε σκιές ματιών αλλά και κραγιόν.

Μη πλαστικές συσκευασίες

Τα περισσότερα προϊόντα που αγοράζουμε βρίσκονται σε πλαστικές συσκευασίες, κάτι που ενισχύει την βιομηχανία παραγωγής πλαστικού. Δεν χρειάζεται να στερηθείς την αγαπημένη σου μάρκα προϊόντων, μπορείς όμως να μειώσεις την ποσότητα πλαστικού που αγοράζεις, επιλέγοντας foundation (make up), concealer, lip gloss και όσα περισσότερα προϊόντα γίνεται μέσα σε γυάλινες συσκευασίες.

Ανακύκλωση συσκευασιών

Ναι, αλλά οι γυάλινες συσκευασίες πού θα πάνε; Και δεν μπορείς να αποφύγεις εξολοκλήρου το πλαστικό, οπότε πού μπορεί να απορριφθεί η συσκευασία της μάσκαρα και του κραγιόν;

Αν ξεπλύνεις το γυάλινο βαζάκι του προϊόντος μπορείς να το κρατήσεις και να το χρησιμοποιήσεις π.χ. για την κατασκευή κεριών ή δικών σου προϊόντων ομορφιάς. Όσο για το πλαστικό, μπορείς να σιγουρευτείς ότι το έπλυνες καλά κι έπειτα να το μεταφέρεις στους κάδους ανακύκλωσης για τα πλαστικά.

Ακόμη, μπορείς να ενημερωθείς για το αν η εταιρεία στην οποία ανήκει το προϊόν κάνει ανακύκλωση των συσκευασιών της, και να τις μεταφέρεις σε ειδικούς κάδους.

Πινέλα από συνθετική τρίχα

Στην αγορά υπάρχουν δύο τύποι πινέλων, αυτά από συνθετική και αυτά από φυσική τρίχα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που αγοράζουν πινέλα από φυσική τρίχα, χρησιμοποιούν το επιχείρημα του ότι τα πινέλα από φυσική τρίχα απορροφούν πολύ περισσότερο προϊόν, άρα είναι ιδανικότερα για προϊόντα σε μορφή πούδρας, ενώ τα συνθετικά, λόγω του ότι δεν είναι τόσο απορροφητικά, είναι προτιμότερα για κρεμώδη προϊόντα.

Κάτι τέτοιο μπορεί να αληθεύει, ωστόσο στην αγορά υπάρχουν πολλά πινέλα από συνθετική τρίχα ειδικά σχεδιασμένα για προϊόντα σε μορφή πούδρας, κι αυτό δημιουργεί μία άλλη ομάδα ανθρώπων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος για την ύπαρξη πινέλων από φυσική τρίχα, καθώς η τεχνολογία μπορεί πλέον να δημιουργήσει μία αρκετά καλή απομίμηση τους.

Από τι φτιάχνονται τα πινέλα από φυσική τρίχα;

Συνήθως από τις τρίχες των σκίουρων, των αλόγων και των κατσικών. Είναι ακριβότερα και υποστηρίζουν ότι η ποιότητα τους είναι καλύτερη από αυτή των συνθετικών πινέλων.

Γιατί να προτιμήσω πινέλα από συνθετική τρίχα;

Η απόφαση για το αν θα προτιμήσετε συνθετική ή φυσική τρίχα είναι δική σας. Ωστόσο συστήνουμε την αποφυγή χρήσης φυσικής τρίχας, λόγω του ότι πολλά από τα ζώα από τα οποία προέρχεται, έχουν φυλακισθεί, βασανιστεί και τελικά θανατωθεί προκειμένου να καταλήξουν οι τρίχες τους στα πινέλα μας. Ένα τέτοιο γεγονός αντιτίθεται στο πνεύμα της ευσυνειδησίας απέναντι στα ζώα και στην μεταχείριση τους στο οποίο αναφερθήκαμε προηγουμένως.

Βιώσιμο ντεμακιγιάζ

Για την αφαίρεση του μακιγιάζ, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν δίσκους ντεμακιγιάζ ή μαντηλάκια ντεμακιγιάζ. Είτε χρησιμοποιείτε το ένα είτε το άλλο, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντικαταστήσετε τα συμβατικά προϊόντα του σούπερ μάρκετ με άλλα, πιο βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον.

Δίσκοι ντεμακιγιάζ

Μπορείτε να επιλέξετε επαναχρησιμοποιούμενους δίσκους ντεμακιγιάζ, τους οποίους πλένετε μετά την αφαίρεση του μακιγιάζ, τους στεγνώνετε και τους ξανά χρησιμοποιείτε. Αν δεν νιώθετε εξοικειωμένοι με μία τέτοιου είδους ιδέα, μπορείτε να επιλέξετε βιοδιασπώμενους δίσκους ντεμακιγιάζ από οργανικό βαμβάκι με επίσης βιοδιασπώμενη συσκευασία, που υπάρχουν στο σούπερ μάρκετ.

Γιατί να το κάνω αυτό;

Το οργανικό βαμβάκι, από το οποίο αποτελούνται οι επαναχρησιμοποιούμενοι δίσκοι ντεμακιγιάζ ή οι βιοδιασπώμενοι δίσκοι, καλλιεργείται σε βιολογικά αγροκτήματα στα οποία απαγορεύεται η χρήση τοξικών χημικών ουσιών που προκαλούν δηλητηρίαση στους εργάτες καθώς και περιβαλλοντική ζημιά. Με αυτόν τον τρόπο λοιπόν, συμβάλλεται σε ένα καλύτερο περιβάλλον εργασίας και σε ένα πολύ πιο υγιές οικοσύστημα. Επιπλέον οι περισσότεροι συμβατικοί δίσκοι ντεμακιγιάζ βρίσκονται μέσα σε πλαστικές συσκευασίες οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι μη ανακυκλώσιμες.

Μαντηλάκια ντεμακιγιάζ

Ακολούθως, αν δεν χρησιμοποιείτε δίσκους ντεμακιγιάζ, μπορείτε να αγοράσετε επαναχρησιμοποιούμενα πανάκια ντεμακιγιάζ ή βιοδιασπώμενα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ από φυσικής προέλευσης ίνες, μειώνοντας το οικολογικό σας αποτύπωμα.

Eco-friendly λύσεις υπάρχουν, αρκεί να κάνει κανείς την κατάλληλη έρευνα. Η βιομηχανία του μακιγιάζ θεωρείται μία από τις πιο βλαβερές για το περιβάλλον, αλλά αυτό είναι στο χέρι μας να αλλάξει. Υιοθετώντας βιώσιμες επιλογές, μειώνουμε το οικολογικό μας αντίκτυπο και συμβάλουμε στην ύπαρξη ενός καλύτερου κόσμου για όλους μας.

alithia.gr