Η Ευρώπη μπροστά σε ένα νέο κύμα κορωνοϊού: Ποιες χώρες καταγράφουν εκτόξευση κρουσμάτων - Οι επικίνδυνες υποπαραλλαγές

«Είναι το τρίτο καλοκαίρι πανδημίας και ακόμα να μάθουμε το μάθημά μας»
Τετ, 22/06/2022 - 00:37

Πολλές χώρες της Γηραιάς Ηπείρου καταγράφουν σημαντική έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού, με τους ειδικούς να προειδοποιούν πως η άρση σχεδόν κάθε περιορισμού ενδέχεται να οδηγήσει σε εκτόξευση των μολύνσεων και περισσότερους θανάτους το καλοκαίρι. 

Σύμφωνα με τον επιστημονικό ιστότοπο συλλογής δεδομένων Our World in Data, ο κυλιόμενος μέσος όρος επτά ημερών των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι σε άνοδο σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Δανία, Ολλανδία και φυσικά Ελλάδα. 

Τα μεταδοτικά υποστελέχη

Η Πορτογαλία βιώνει το πιο δραματικό κύμα κορωνοϊού, με τις μολύνσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού να παραμένουν κατά μέσο όρο επταημέρου στις 2.043 - το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, αν και χαμηλότερο από τις αρχές Ιουνίου. 

Ο αντίστοιχος αριθμός στη Γαλλία έχει εκτοξευτεί από τα 224 κρούσματα στις 13 Ιουνίου στα 920 σήμερα. «Η πανδημία επιταχύνεται ξανά, παρά τον ζεστό καιρό» λέει ο δρ. Μπενζαμέν Νταβιντό, ειδικός λοιμωδών στο νοσοκομείου Raymond-Poincaré, στα περίχωρα του Παρισιού. 

«Τα νέα υποστελέχη της Όμικρον BA.4 και BA.5 είναι 10 με 15% πιο μεταδοτικά και είναι αυτό που δίνει στον ιό περαιτέρω ώθηση» εξηγεί ο ίδιος στο γαλλικό ραδιόφωνο, προσθέτοντας πως μεσοπρόθεσμα η κατάσταση μπορεί να είναι «πολύ δύσκολη» στα νοσοκομεία της χώρας. 

 

«Είμαστε σε μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση όπου είναι σημαντικό να διατηρήσουμε σταθερή την ανοσία μέσω των αναμνηστικών δόσεων» συμπληρώνει ο ίδιος, σημειώνοντας πως τα νοσοκομεία ενδέχεται να γεμίσουν το καλοκαίρι, εκτός αν οι ευπαθείς ομάδες και οι άνθρωποι άνω των 60 ετών κάνουν την τέταρτη δόση το συντομότερο δυνατόν. 

«Η περίοδος των διακοπών ξεκινά, σχεδόν όλοι οι περιορισμοί έχουν χαλαρώσει και τα πράγματα μπορούν να εκτροχιαστούν ξανά πολύ γρήγορα. Είναι ανησυχητικό πως μόλις το 29% των ανθρώπων άνω των 60 έχουν κάνει μέχρι στιγμής την τέταρτη δόση, την οποία όλοι δικαιούνται» προειδοποιεί ο δρ. Νταμιέν Μασκρέ στη γαλλική τηλεόραση. 

Ο μέσος όρος κρουσμάτων επτά ημερών ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι χαμηλότερος στη Γερμανία, φτάνοντας τα 715 κρούσματα χθες Δευτέρα, ωστόσο αυξάνεται σταθερά από την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου οπότε και οι μολύνσεις ήταν 324. Ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ έκανε λόγο για «θερινό κύμα» κορωνοϊού. 

«Αυτό δυστυχώς γίνεται πραγματικότητα» είπε ο ίδιος στην Ραΐνισε Ποστ την περασμένη εβδομάδα, προτρέποντας μέσω Twitter τις ευάλωτες ομάδες να κάνουν την τέταρτη δόση και υπενθυμίζοντας πως οι μάσκες είναι μια καλή ιδέα στους κλειστούς χώρους. 

Παρότι το Βερολίνο επιμένει πως η χώρα έχει πλεονέκτημα της «υψηλής ανοσίας» και των παραλλαγών που προκαλούν σχετικά ήπια συμπτώματα, η ιατρική ένωση BÄK προέτρεψε την κυβέρνηση να ετοιμαστεί για νέα επέλαση της πανδημίας το φθινόπωρο και τον χειμώνα, καλώντας για περαιτέρω σχεδιασμό ώστε τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά, οι ευπαθείς ομάδες να προστατευθούν και τα νοσοκομεία να εξακολουθήσουν να λειτουργούν κανονικά. 

«Τρίτο καλοκαίρι πανδημίας κι ακόμα να πάρουμε το μάθημά μας»

Στην Ιταλία, οι μολύνσεις έχουν αυξηθεί από τις 354 ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε 549 σε διάστημα μίας εβδομάδας. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, ο ρυθμός μεταδοτικότητας αυξήθηκε ξανά σε επίπεδο επιδημίας. 

Ο ποσοστό των διασωληνωμένων εξακολούθησε να καταγράφει πτωτική πορεία, αλλά μόλις 1 από τις 21 περιφέρειες της Ιταλίας θεωρείται «χαμηλού κινδύνου». 14 έχουν καταχωρηθεί ως «μέτριου κινδύνου» και άλλες έξι «υψηλού». 

«Η κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς πολύ γρήγορα. Είναι το τρίτο καλοκαίρι πανδημίας και ακόμα να μάθουμε το μάθημά μας» λέει ο καθηγητής Γουόλτερ Ρικιάρντι, πρώην πρόεδρος του Ινστιτούτου. 

«Τις πιο ευνοϊκές περιόδους στη μάχη των ιών, την άνοιξη και το καλοκαίρι, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την επιφυλακή μας και πρέπει να προετοιμαστούμε για δυσάρεστες συνθήκες το φθινόπωρο και νομίζω τίποτα από αυτά δεν έχει γίνει» λέει ο ίδιος. 

Για τρίτη συνεχή εβδομάδα ο αριθμός κρουσμάτων αυξάνεται και στην Ολλανδία, με τον ολλανδικό «ΕΟΔΥ» να αποδίδει την παγκόσμια εκτόξευση περιστατικών στις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5. 

Ο κίνδυνος ενός νέου κύματος προβάλλει άμεσος, προειδοποιούν πολλοί, ενώ ο Ολλανδός υπουργός Υγείας προέβλεψε πως «υπάρχει ένας πολύ ρεαλιστικός κίνδυνος» να υπάρξουν εκατομμύρια κρούσματα αυτό το φθινόπωρο. 

Ως προς την Ελλάδα, από τα 377 κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού στις 13 Ιουνίου, φτάσαμε στα 681. Σήμερα, Τρίτη δε, ο αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε υπερδιπλάσιος από χθες, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ακόμη και για 20.000 ημερήσια κρούσματα προσεχώς. 

Με πληροφορίες από Guardian