Χίος, Κυριακή 9 Αυγούστου

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την 1η αιτία θανάτου στη χώρα μας

Κυρ, 01/12/2019 - 20:17

Της Ανθής Αγγελοπούλου

Σύμφωνα με τα ευρήματα που προέκυψαν από την 5ετή μελέτη PERSEAS (Prospective Evaluation of Vascular Risk Surrogates: the Elafonisos Area Study), την οποία σχεδίασαν και διενήργησαν επιστήμονες από την Εταιρεία Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.) στην Ελαφόνησο Λακωνίας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την 1η  αιτία θανάτου στη χώρα μας και συνδέονται άμεσα με τον ανθυγιεινό σύγχρονο τρόπο ζωής, την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριακή υπέρταση, τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων, το κάπνισμα, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και το άγχος.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν από τους: Ιωάννη Κυριαζή MD, PhD, FNSCOPE, Παθολόγος με εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Ιατρείου & Ιατρείου Παχυσαρκίας, Γ.Ν.Α. «ΚΑΤ», Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν., Ιωάννη Ιωαννίδη, Παθολόγος με εξειδίκευση στο Διαβήτη, Διευθυντής Α' Παθολογικής Κλινικής, Υπεύθυνος Διαβητολογικού Ιατρείου &  Ιατρείου Παχυσαρκίας, Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας «ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ», Γεν. Γραμματέας Δ.Σ. Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν. και Χάρη Δημοσθενόπουλο, MMedSci, PhDc, Κλινικός Διαιτολόγος - Βιολόγος, Προϊστάμενος Διαιτολογικού Τμήματος, Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ», μέλος Δ.Σ. Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν τα 52.7 έτη και όπως διαπιστώθηκε, 1 στους 10 (ποσοστό 13%) είχε Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 40 και 1 στους 2 (ποσοστό 52,1%) είχε υπέρταση.

Επιπλέον το 25,1% είχε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και το 34.6% μικτή δυσλιπιδαιμία. Το 22,9% έκανε κάποιας μορφής φυσική δραστηριότητα τρεις φορές την εβδομάδα έως καθημερινά, ενώ το ποσοστό των καπνιστών ήταν 34,7%.

Ο μεσημεριανός ύπνος, πάντως, ήταν καθημερινή συνήθεια για το 60,3% των συμμετεχόντων.

Οι άνδρες και οι ηλικιωμένοι έδειξαν καλύτερα αποτελέσματα από τις γυναίκες. Οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες (65 ετών και άνω) επέδειξαν υγιέστερο διατροφικό προφίλ και αυτή η στάση συνοδεύθηκε από χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων, αλλά αυξημένες γλυκαιμικές τιμές, σε σύγκριση με τους νεότερους συμμετέχοντες.

Ενώ, όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες, το 14,2% των συμμετεχόντων κατανάλωναν 2-3 φρούτα την ημέρα, ενώ το 6% κατανάλωνε 2-3 σαλάτες καθημερινά.

Η κατανάλωση ψαριών 3-6 φορές την εβδομάδα αναφέρθηκε από το 40,3% των συμμετεχόντων και το ελαιόλαδο ήταν συνεχώς παρόν στο τραπέζι σχεδόν όλων των κατοίκων (96,1%).

Αναφορικά με την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, το κρασί ήταν αυτό που καταναλώθηκε πιο συχνά σε σύγκριση με άλλα ποτά.

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι το διατροφικό σκορ στις γυναίκες ήταν πιο δυσμενές σε σύγκριση με τους άνδρες και το σωματικό λίπος τους ήταν 10 φορές πιο αυξημένο σε σύγκριση με εκείνο των ανδρών.

Στο δείκτη υγιεινών συνηθειών, ενσωματώνοντας διαφορετικά μέτρα υγιεινού τρόπου ζωής, διαπιστώθηκε ότι ήταν βέλτιστος ή υπο-βέλτιστος (6 ή 5 βαθμοί αντίστοιχα) σε σχεδόν το 1/3 των συμμετεχόντων.

Τέλος οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες φάνηκε να έχουν στατιστικά σημαντικά υψηλότερο διατροφικό σκορ, σε σύγκριση με τα νεότερα άτομα.

Συμπερασματικά λοιπόν, όπως ανάφεραν οι ομιλητές, διαπιστώθηκε στο τέλος της μελέτης μια ήπια αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ, αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και χυμών, λαχανικών, πατάτας, κόκκινου κρέατος και τυριού, καθώς και μείωση της κατανάλωσης γλυκών, σε σχέση με την έναρξη της μελέτης.

Ναυτεμπορική

Σχετικά άρθρα