60 εκατομμύρια ευρώ "προίκα" στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 17/04/2014 - 09:57

Επιπλέον χρηματοδότηση που θα υπερβαίνει τα 60 εκατομμύρια ευρώ για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εξασφαλίζεται μετά την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία γίνεται γνωστή η εκχώρηση του 30% του ΠΑΑ (Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης) 2014-2020 στις Περιφέρειες.
Στο θέμα αναφέρθηκε το πρωί σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στην ΑΛΗΘΕΙΑ ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, Κώστας Γανιάρης, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό και οι προτάσεις που θα έχουν το στοιχείο της ωριμότητας θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν.
Πρόκειται για εξέλιξη που δικαιώνει τις συνεχείς διεκδικήσεις πόρων και τις συγκεκριμένες απαιτήσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για την ενίσχυση και ανάπτυξης του Αγροδιατροφικού Τομέα, σημειώνεται σε δελτίο Τύπου της Περιφέρειας που συνεχίζει τονίζοντας τα παρακάτω:
«Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Υπουργού κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, σημειώνεται ότι η εκχώρηση διαχείρισης μέτρων και δράσεων του ΠΑΑ 2014-2020 σε περιφερειακό επίπεδο θα ακολουθήσει ένα μικτό μοντέλο εκχώρησης, το οποίο αποτελείται από δύο τύπους, την εκχώρηση πόρων και αρμοδιοτήτων διαχείρισης με ποσοστό 24% των συνολικών πόρων του ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης) και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων, με ποσοστό 6% των συνολικών πόρων του ΕΓΤΑΑ. Βασική κατηγορία δράσεων στην οποία εκχωρείται τμήμα της διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, σε περιφερειακό επίπεδο, αποτελεί η ενίσχυση του Αγροδιατροφικού Τομέα, ως απόρροια των περιφερειακών μελετών για την έξυπνη εξειδίκευση, δίνοντας έμφαση στην επένδυση στην έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
 
Ειδικότερα για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, από την εξέλιξη αυτή θα εκχωρηθούν παρεμβάσεις και έργα που αφορούν:
 

  • Ενισχύσεις στους αγρότες για δημιουργία και εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεών τους
  • Δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων οι οποίες θα σχετίζονται πρώτιστα με τα τοπικά αγροτικά προϊόντα
  • Μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα
  • Παρεμβάσεις στους βοσκοτόπους και στα δάση
  • Ενίσχυση εκκίνησης επιχείρησης για νέους αγρότες
  • Ενίσχυση εκκίνησης αφενός για μη γεωργικές δραστηριότητες σε αγροτικές περιοχές, αφετέρου για την ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
  • Βελτίωση βοσκοτόπων και κτηνοτροφικά πάρκα"

 
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Νάσος Γιακαλής, δήλωσε:
«Έχουμε αποδείξει στην πράξη με τη συνολική μας δράση, ότι το ζήτημα της στήριξης του Αγροδιατροφικού Τομέα των νησιών μας, είναι βασική μας προτεραιότητα. Στην κατεύθυνση αυτή, οι διεκδικήσεις μας προς το Υπουργείο ενόψει της Νέας Προγραμματικής Περιόδου ήταν συγκεκριμένες και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώνουμε πως η συνεργασία μας αυτή, έχει αποτελέσματα. Με βάση την αναγγελία του Υπουργείου, θα εκχωρηθεί το 30% των πόρων του προγράμματος της Περιφέρειας που στην περίπτωση του Βορείου Αιγαίου είναι πάνω από 60 εκ. ευρώ, ώστε οι πόροι που θα διαχειριστεί συνολικά η Περιφέρεια να ξεπερνούν τα 400 εκ. ευρώ».

Κ. Γανιάρης - Αντιπεριφερειάρχης - "30% στις Περιφέρειες για αγροτικές επιδοτήσεις"

Σχετικά Άρθρα