Χίος, Τρίτη 7 Ιουλίου

Αλλού οι γάμοι, στη Χίο οι… κηδείες

Μέσα σε όλα χάνουμε και το γαμήλιο τουρισμό
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 02/05/2018 - 16:15
Η διαφήμιση των... γαμήλιων προρισμών

Τεράστιο πρόβλημα φαίνεται να δημιουργείται με τις απανωτές μηνύσεις, που επιβάλλουν οι αρχές κατόπιν καταγγελιών για ανοικτούς χώρους, που ενοικιάζονται για την πραγματοποίηση γάμων, που όμως δεν έχουν τα τυπικά προσόντα.

Ετσι το μεν γράμμα του νόμου τηρείται, οι γάμοι όμως φεύγουν, με αποτέλεσμα μαγαζιά στο νησί να κινδυνεύουν με λουκέτο, οι δε γείτονες Μυτιληνιοί, που δεν έχουν άλλους… Νόμους εκεί, αρχίζουν να πουλάνε για τα καλά Γαμήλιο τουρισμό.

Γνωστή επαγγελματίας του χώρου στο νησί μας, που έχει τη σχετική δικτύωση, πουλάει πλέον Γάμους στη Λέσβο, αφού στη Χίο δεν μπορούν να γίνουν πουθενά, πλην των Αιθουσών, που έχουν τα τυπικά προσόντα, πλην όμως ο άλλος προτιμάει να μην κάνει γαμήλιο γλέντι παρά να κλειστεί το καλοκαίρι σε… τέσσερις τοίχους. Και επειδή βεβαίως γλέντι κάνει, απλά το κάνει αλλού.

Ηδη γνωστό ξενοδοχείο πολυτελείας στον Κάμπο, δεν αναλαμβάνει πλέον γαμήλιες δεξιώσεις και το ίδιο κάνουν και άλλα καταλύματα αφού δεν αντέχουν τις μηνύσεις της Αστυνομίας και το 15θήμερο κλείσιμο, που επιβάλλει ο Δήμος.

Αυτό όπως λένε επαγγελματίες του χώρου, έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται τεράστιοι πόροι για το νησί, αφού σε ένα γάμο ο… τελευταίος που κερδίζει είναι η Αίθουσα, αφού γύρω από τον Γάμο κινούνται περίπου 20 δορυφορικές επιχειρήσεις από την εστίαση, μέχρι τους στολισμούς, μέχρι τις βιντεοσκοπήσεις.

Την αδυναμία αυτή την εκμεταλλεύεται δεόντως και καλά κάνει η Λέσβος, όπου ο τουρισμός Γάμων διαφημίζεται στα επίσημα φυλλάδια του Δήμου.

Από την άλλη έχουν το δίκιο τους και οι επαγγελματίες, που φορτώνονται το βάρος της φορολογίας και των ελέγχων και βλέπουν την ίδια ώρα να γίνονται γαμήλια γλέντια στην «μαύρη» σε κάθε παραλία, με αποτέλεσμα να αρχίζουν τις καταγγελίες και κάπου εκεί να «χάνεται η μπάλα» και να χάνει συνολικά όλο το νησί.

Όπως προβάλλεται νηφάλια από επαγγελματίες του χώρου, την «χρυσή τομή» καλείται να δώσει ο Δήμος και το Επιμελητήριο, φέρνοντας τις δύο πλευρές κατ’ αρχήν σε διάλογο και μετά σε συνεννόηση.

Μέχρι τότε απλά θα βλέπουμε εκτός από τα Κρουαζιερόπλοια και τα τσάρτερ, που περνούν ή πετούν για αλλού, να πετάνε μαζί και οι… γάμοι.

 

 

Το διαφημιστικό φυλλάδιο και των γάμων

Σχετικά Άρθρα

7.000 m2 στεγασμένοι χώροι, Ξενοδοχείο, σε πλήρη ανάπτυξη 300 εργαζόμενοι
Δευ, 06/07/2020 - 09:14

Σε ένα νησί που η τοπική οικονομία στηρίζεται εν πολλοίς στο… προσφυγικό, τουλάχιστον την τελευταία πενταετία, που στην προ και μετά κορωνοϊόν εποχή ευτυχώς αντέχουν οι δύο της πυλώνες, ναυτιλία και μαστίχα, είναι είδηση και μάλιστα πρώτης γραμμής, η επένδυση στη μαρίνα, εκτός αυτής του «Ξενία» από τον όμιλο Τσάκου.

Με ψυχή τον Διευθυντή του Ιδρύματος Μ. Τσάκος, Μιχάλη Μπελέγρη, που λόγω και της ειδικότητάς του, ως Πολιτικού Μηχανικού, τρέχει αυτά τα έργα, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες μακέτες του έργου της μαρίνας στο Καστέλο, που επειδή δεν αφορά το Δημόσιο δεν θα μείνουν ως… τέτοιες, αλλά θα μετουσιωθούν σε έργο.

Ο ίδιος μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες αυτής της επένδυσης, που στην ολοκλήρωσή της θα ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ.

Φιλοδοξία της «Μαρίνας Χίου Α.Ε.», όπως είναι η επωνυμία της Εταιρείας που συστάθηκε, είναι καλώς εχόντων των πραγμάτων στο τέλος του 2020 να έχουν εξασφαλιστεί οι σχετικές αδειοδοτήσεις, αφού ως γνωστόν ο κρατικός γραφειοκρατικός οργανισμός, βρίσκεται στον κόσμο του και δεν έχει έχει… άγχος.

Αν οι εργασίες αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2021, θα έχουν ολοκληρωθεί σε ένα έτος, δηλαδή στην… Ελλαδάρα που φτιάξαμε, οι αδειοδοτήσεις κρατούν περισσότερο από το ίδιο το έργο! Εννοείται σ’ αυτό θα απασχοληθούν δεκάδες συνεργεία και εκατοντάδες εργαζόμενοι και τα έργα θα γίνονται ταυτόχρονα σε δύο ξεχωριστά σημεία, στη θάλασσα και τη στεριά.

Στη θάλασσα θα ολοκληρωθούν οι εργασίες στις προβλήτες πρόσδεσης, στις σχετικές εκβαθύνσεις κ.λπ. ενώ στη στεριά θα κατασκευαστούν 7.000 τ.μ. στεγασμένοι χώροι, ισόγειοι και ενός ορόφου, με πρόσωπο οι τελευταίοι και στο δρόμο.

Αυτοί θα περιλαμβάνουν πολλούς ελεύθερους χώρους περιπάτου, παιδότοπο, ποδηλατόδρομο, καταστήματα εστίασης, με στόχο η ίδια η μαρίνα εκτός από τα σκάφη, να προσελκύει κόσμο που αναζητεί αναψυχή ποιότητας εκτός κέντρου, καταστήματα σχετικά με τη λειτουργία της ίδιας της μαρίνας καθώς και ξενοδοχείο.

Για να πάρουμε μια τάξη των μεγεθών. Σε ένα χώρο 5000 τ.μ. θα είναι απλωμένα τα καταστήματα, 4000 τ.μ. αυτών θα αφορούν καταστήματα σχετικών με την ίδια τη μαρίνα, 1000 τ.μ. θα αφορούν γραφεία διοίκησης κ.λπ. ενώ το ξενοδοχείο θα καταλαμβάνει έκταση 1300 τ.μ.

Koντολογίς ο χώρος θα θυμίζει περισσότερο μια σύγχρονη πόλη, με αισθητική και ανέσεις και λιγότερο μαρίνα.

Στόχος της «Μαρίνας Χίου Α.Ε» είναι το καλοκαίρι του 2021 να έχει στηθεί ο βασικός σκελετός των κτηρίων, ώστε από τον Σεπτέμβριο και μετά να μπορεί να γίνει προενοικίαση των χώρων, με πολύ προνομιακές τιμές.

Όσον αφορά το ζήτημα των εργασιών συντήρησης κ.λπ. στο χώρο της μαρίνας, όπως μας ενημέρωσε ο Μιχάλης Μπελέγρης, αυτές αποκλείστηκαν, επειδή η «Μαρίνα Χίου Α.Ε.» δεν θέλει να δημιουργηθεί η παραμικρή όχληση στην περιοχή, πόσω μάλλον που γειτνιάζει με το Νοσοκομείο. Συνεπώς η μαρίνα, ως… μαρίνα, μόνο θα φιλοξενεί σκάφη, χωρίς να παρέχει υπηρεσίες επισκευών ή συντήρησης.

Στόχος του ομίλου Τσάκου, δεν είναι μόνο να γίνει μια μαρίνα, διευκρίνισε, μάλλον περιττά ο Μιχάλης Μπελέγρης, αλλά να φτιαχτεί μια πρότυπη μονάδα αναψυχής και υπηρεσιών, σε χώρους που σε πλήρη ανάπτυξη -και αυτό είναι το βασικότερο- θα απασχολεί μόνιμα 300 περίπου εργαζόμενους!

 

 

ta_shedia_tis_neas_marinas_sto_kastelo