Χίος, Τετάρτη 21 Νοεμβρίου

Άλμα στο μέλλον για την INTERAMERICAN, με εφαλτήριο τον μετασχηματισμό των λειτουργιών Πληροφορικής

Μεθοδολογίες προσαρμογής και δυναμικής επιτάχυνσης για την εταιρεία
Πέμ, 22/02/2018 - 17:43
Στελέχη και εργαζόμενοι που συμμετείχαν στο πρώτο Program Increment Planning Event, στο Κέντρο Πολιτισμού "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος".

H INTERAMERICAN, αναγνωρίζοντας όχι μόνο τη σημασία της τεχνολογίας αλλά και της μεθοδολογίας για την ανάπτυξη προϊόντων και εφαρμογών, προχωρεί στον μετασχηματισμό της Διεύθυνσης Πληροφορικής, σε συνδυασμό με την εταιρική στρατηγική για την υιοθέτηση ενός νέου, σύγχρονου μοντέλου εργασίας. Με τις αλλαγές στον κομβικό τομέα του ΙΤ, η εταιρεία αποκτά την απαιτούμενη ευελιξία μέσα σε ένα περιβάλλον που αλλάζει ταχύτατα, ώστε να εκμεταλλεύεται αποτελεσματικά κάθε αναδυόμενη ευκαιρία.

Συγκεκριμένα, η INTERAMERICAN δημιούργησε πριν από εννέα μήνες μια ομάδα Scrum με product owner τον γενικό διευθυντή ΙΤ & Services της εταιρείας Ξενοφώντα Λιαπάκη και μέλη από τη Διεύθυνση Πληροφορικής, τη Διεύθυνση Προσωπικού, καθώς και εξειδικευμένα στελέχη του Agile. Αποστολή της ομάδας είναι ο μετασχηματισμός της Διεύθυνσης Πληροφορικής με ενσωμάτωση των πρακτικών Lean και Αgile στον πυρήνα των λειτουργιών της.

Κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, εκπαιδεύτηκαν σταδιακά product owners, Scrum masters, μέλη ομάδων ανάπτυξης, οι κυριότεροι business stakeholders, καθώς και τα ανώτατα διοικητικά στελέχη της εταιρείας. Συνολικά, στην εκπαίδευση συμμετείχαν περισσότερα από 220 άτομα, εκ των οποίων 40 έχουν ήδη λάβει πιστοποίηση. Επίσης, δημιουργήθηκε μια κοινότητα με την ονομασία "Agile Studio", με εκπαίδευση της πρώτης γενιάς των agile coaches, οι οποίοι παρέχουν συνεχή υποστήριξη και εκπαίδευση για τον μετασχηματισμό του οργανισμού. Ακόμη, μετασχηματίστηκε το παραδοσιακό Project Management Office (PMO), με στόχο την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση του εταιρικού χαρτοφυλακίου σε σχέση με τις προτεραιότητες και τη στρατηγική της INTERAMERICAN, την αξία της κάθε πρωτοβουλίας, τη διαχείριση των πιθανών κινδύνων και την ενημέρωση των ανωτάτων διοικητικών στελεχών της εταιρείας.

Η πορεία προς τον μετασχηματισμό ξεκίνησε με δύο ομάδες, στο πλαίσιο Scrum. Σήμερα, όλη η ανάπτυξη του software της εταιρείας οργανώνεται σε τρία tribes, που περιλαμβάνουν εικοσιτέσσερεις ομάδες Scrum και δύο ομάδες Nexus. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης συστημάτων ασφαλιστικών λειτουργιών, έχουν οριστεί τρία chapters, τα εξής: software engineering, testing και business analysis. Παράλληλα, εισάγονται δύο νέα chapters με εξειδίκευση στην ανάπτυξη λύσεων digital business και DevOps. Όλοι αυτοί οι μηχανισμοί εξασφαλίζουν οικονομία κλίμακος σε επίπεδο προϊόντος, πλατφόρμας, δεξιοτήτων και εφαρμοζομένων προτύπων.

Το πιο σημαντικό στοιχείο του μετασχηματισμού του τομέα Πληροφορικής στην INTERAMERICAN είναι η οργάνωση του Program Management Circle, βασισμένου στο πλαίσιο SAFE. Στόχο του προγράμματος αποτελεί η διαχείριση του εταιρικού χαρτοφυλακίου και η προετοιμασία-υλοποίηση, σε συνεργασία με το Agile Studio, του Program Increment Planning Event, της κορυφαίας λειτουργίας για την ευθυγράμμιση και τον χρονοπρογραμματισμό των ομάδων σύμφωνα με τις προτεραιότητες και τη στρατηγική της εταιρείας.

Το πρώτο Program Increment Planning Event της INTERAMERICAN -και πρώτο αναλόγου μεγέθους στην ελληνική ασφαλιστική αγορά- οργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις 5 και 6 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος". Στις εργασίες, τις οποίες παρακολούθησε καθ' όλο τη διήμερο η εκτελεστική ομάδα διοίκησης, συμμετείχαν περισσότερα από 180 στελέχη και εργαζόμενοι της εταιρείας.

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 20/11/2018 - 21:21
Μ. Σκούφαλος

Αυτό είναι το συμπέρασμα από τα όσα κατατέθηκαν στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και το κριτήριο για τη δημοτική αρχή Βουρνού, που ονομάζει τις ανάγκες των δημοτών μας για τα παιδιά τους «Θαύμα των 5 άρτων», την ώρα που προγραμματίζει  «εύκολα» έργα εκατομμυρίων ή εξίσου εύκολα σκορπά σε άρτο και θεάματα. Για όλα αυτά τοποθετηθήκαμε για τον Οργανισμό του Νομικού Προσώπου:

 «Διαβάζοντας την εισήγηση, έχω  να τονίσω αρχικά ότι είχε σταλεί από την κ. Κλαίρη Κωστάλα συγκεκριμένη επιστολή, που αφορούσε το προηγούμενο διάστημα που κατατέθηκε εσπευσμένα ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.). Η εισήγηση εστάλη το απόγευμα της 17ης-10-2018 για να συζητηθεί στις 18-11-2018 και υπήρχαν όλα αυτά τα ζητήματα. Ο πρόεδρος (του Ν.Π.Δ.Δ.) έχει κάθε δικαίωμα να ασκήσει κριτική και στη Λαϊκή Συσπείρωση και στον καθένα από εμάς προσωπικά και δεν αναιρείται αυτό το δικαίωμα. Επειδή  όμως είπε ότι “αυτά είναι τα μαγικά της ΛΑ.Σ.”  που “βγάζει λαγούς από το καπέλο…” που έλεγε για τα 150 παιδιά  ότι μένουν έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, έχω εδώ την ηλεκτρονική εφημερίδα “ΑΛΗΘΕΙΑ” που γράφει: “Παντελής Καμπούρης: 150 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών”. Αντιλαμβάνεστε  λοιπόν ότι εμείς δε βγάλαμε κανένα λαγό, πήραμε τη δήλωση του Προέδρου και ασκήσαμε μια κριτική πρωτίστως στην κυβέρνηση, εφόσον η κυβέρνηση είναι αυτή, που με τις λειψές χρηματοδοτήσεις, πετά έξω τα παιδιά από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Εμείς πάντα βάζαμε το ζήτημα να μη μένει κανένα παιδί έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς  και γι’ αυτό χαρήκαμε που  όλα τα παιδιά πήγαν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και μάλιστα διεκδικούμε  αυτοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί να είναι δωρεάν.

» Όσον αφορά τώρα τον Ο.Ε.Υ. για μας το κριτήριο που υπάρχει για όλα τα Νομικά Πρόσωπα και τη ΔΗΚΕΧ και  το Δήμο είναι ότι όταν  φτιάχνεις έναν Οργανισμό Υπηρεσίας  βαδίζεις όχι μόνο με το τι έχεις, το τι σου δίνουν οι νόμοι, αλλά κυρίως να στοχεύεις τις ανάγκες σου. Αυτή τη  στιγμή το Νομικό Πρόσωπο πάμπολλες φορές έχει  δηλώσει ότι έχουν αυξηθεί οι ανάγκες και έχει δίκιο. Έχει δηλώσει ότι προσπαθούν, ότι παλεύουν και μάλιστα σε μια επίσκεψή μας στο Κολυμβητήριο ιδίοις όμμασι είδαμε αλλαγές λόγω αυτών των προσπαθειών. Αυτό λοιπόν που διαπιστώνεται, δηλαδή μεγάλες και αυξημένες ανάγκες, σημαίνει ότι πρέπει να αποτυπωθεί.

» Και δεν μπορεί να λέει –πολύ σωστά- ο Πρόεδρος ότι του χρειάζονται 40 θέσεις και μετά να  λες ότι με έναν τύπο το προσδιορίζω στις 22 θέσεις. Ξέρετε ποιος είναι αυτός ο τύπος, που δεν είναι θέμα του Προέδρου και του Διοικητικού Συμβουλίου; Είναι ο τύπος που βάζει η κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις και οι “κόφτες”, η μνημονιακή και μεταμνημονιακή εποχή που καθορίζει ότι η μισθοδοσία σου θα βγαίνει μ’ αυτόν τον τρόπο, αλλιώς δεν κάνεις καμιά πρόσληψη.

» Έτσι λοιπόν το “μπαλάκι” περνά, όπως είπα και στο Τεχνικό Πρόγραμμα, ή  να το πληρώνει ο κόσμος ή εσύ θα χαροπαλεύεις με ημίμετρα και διάφορα άλλα. Εμείς λοιπόν λέμε όχι. Αυτήν τη στιγμή το Νομικό Πρόσωπο χρηματοδοτείται από το δήμο, ο δήμος έχει κλείσει αρκετά τη στρόφιγγα. Εμείς θεωρούμε ότι η Δημοτική Αρχή μπορεί να στύψει το μυαλό της αυξάνοντας τη χρηματοδότηση στο Νομικό Πρόσωπο, ώστε οι 22 να γίνουν 32, να γίνουν 40 και να υπάρξει ανταπόκριση στις αυξανόμενες ανάγκες. Κατά τη γνώμη μας είναι “κουκιά μετρημένα”  και αφήστε κύριε δήμαρχε τα περί «θαύματος των 5 άρτων». Το θαύμα των πέντε άρτων είναι τα 15.000€ που εύκολά βγήκαν λόγω εκλογών για να γίνουν χριστουγεννιάτικά λαμπάκια ή το 1.000.000 ευρώ για λαμπτήρες led.

» Εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι όπως εύκολα -σε εισαγωγικά το “εύκολα”, επιλογές και ιεραρχήσεις κάνετε- συμμαζεύετε λοιπόν και βρίσκετε κάποια χρήματα, μπορούν για τέτοιες ανάγκες, όπως αυτές του Νομικού Προσώπου, της ΔΗΚΕΧ, να βρεθούν τα χρήματα. Όχι πακτωλός χρημάτων, αλλά ας γίνει αυτό που λέμε εμείς. Να αυξηθεί κατά 10 εργαζόμενους το προσωπικό. Μην το κάνετε 40, κάντε το 32, κάντε το 33 σε πρώτη φάση. 18 άτομα είναι 270.000 ευρώ η μισθοδοσία και για λάμπες 1.000.000 ˙ δεν τρέχει και αίμα γι αυτές!

» Πρώτο, ανάγκες. Αυτή είναι η δικιά μας κατευθυντήρια γραμμή. Δεύτερο, μπαίνει αυτό το διαζευκτικό <ή> που είπαν και οι προλαλήσαντες στην επιλογή διευθυντών. Αυτό δεν μπορούμε  να το καταλάβουμε. Αυτήν τη στιγμή σε  όλους τους χώρους του Δημόσιου Τομέα ισχύει το <ελλείψει> στην ιεραρχία.. Ξεκινάς από το Π.Ε. (σ.σ. Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) και φτάνεις στη βάση των τυπικών προσόντων. Η πλήρης αντιστροφή των πραγμάτων δείχνει ότι κάποιοι άλλοι διοικούν, κ. Πρόεδρε. Δεν μπορώ  να το ερμηνεύσω διαφορετικά αφού αυτό αποτυπώνεται μέσα στον Ο.Ε.Υ. Στη Δημόσια Διοίκηση είναι ξεκάθαρη η συγκεκριμένη ιεράρχηση. Εξάλλου αυτό διευκρινίστηκε και από πληθώρα συναδέλφων και εργαζομένων. Δεν μπορεί όλοι να βλέπουμε  και να παρερμηνεύουμε το ίδιο πράγμα.

» Για  όλους αυτούς τους  λόγους που ανέφερα θα καταψηφίσουμε τον Ο.Ε.Υ. αν μείνει ως έχει και ως προς το πρώτο και ως προς το δεύτερο σκέλος.-»