Αβέβαιο το μέλλον της ΔΕΥΑΧ, αν δεν ρυθμιστεί το δάνειο

Τονίζει ο Πρόεδρός της, Απ. Τζιώτης
Τρί, 01/09/2015 - 15:21

Οι Κυβερνήσεις πέφτουνε… μα το δάνειο της ΔΕΥΑΧ μένει, κι αν δε γίνει κάτι μέχρι το τέλος του χρόνου για τη ρύθμισή του, η δημοτική επιχείρηση είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Ήδη η λειτουργία της έχει μπει στο «ρελαντί», με τον Πρόεδρό της, Απόστολο Τζιώτη, να σημειώνει ότι από το τεχνικό πρόγραμμα του 2015 έχει εκτελεστεί μόνο ένα ποσοστό έργων της τάξεως τους 20%, λέγοντας ότι περιορίζονται στη συντήρηση των υπαρχόντων υποδομών και σε παρεμβάσεις μικρής κλίμακας. Ο λόγος το δάνειο - βραχνάς που είχε ληφθεί προ 20ετίας, τουλάχιστον, για τη μονάδα του βιολογικού και του οποίου η ρύθμιση, παρότι ζητείται επίμονα πάνω από ένα χρόνο τώρα από τη ΔΕΥΑΧ και το Δήμο, δεν έχει  γίνει. Απόρροια του παραπάνω είναι να εξακολουθεί η επιχείρηση να μην έχει φορολογική ενημερότητα, να μην μπορεί να συμμετάσχει άρα σε ευρωπαϊκά προγράμματα και να δεσμεύονται τα διαθέσιμά της που προκύπτουν από πληρωμές δημόσιων φορέων.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μέλλον», τόνισε σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» ο Απόστολος Τζιώτης, ο οποίος στις 10 του Σεπτέμβρη θα έχει συναντήσεις, για μια ακόμη φορά στο ΥΠΕΣ, μήπως και υπάρξει εξέλιξη.

Η έκδοση της απαιτούμενης Κοινής Υπουργικής Απόφασης, παρότι σε πολιτικό επίπεδο συμφώνησαν με την αναγκαιότητα της ρύθμισης του δανείου και οι απερχόμενοι κυβερνητικοί παράγοντες, κόλλησε – όπως είπε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ- στις ενστάσεις της Γενικής Γραμματείας Εσόδων, χωρίς στο μεταξύ να λύσουν το θέμα που προέκυψε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το ΥΠΕΣ.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΥΑΧ ζητά η αποπληρωμή του δανείου να γίνει σε 30 έτη, με 6μηνιαία δόση 90.000 ευρώ.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να λυθεί το θέμα μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε ούτε το νέο ΕΣΠΑ, παρόλο που έχουμε έτοιμες μελέτες» κατέληξε ο κ. Τζιώτης.

Σχετικά Άρθρα