Χίος, Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου

Το Επιμελητήριο για το πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ' οίκον

Επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος
Δευ, 05/03/2018 - 18:21
φωτο αρχείου
 

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Αξιολογώντας ιδιαίτερα θετικά την προκήρυξη του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ» το οποίο κρίνουμε ότι θα συντελέσει αποφασιστικά στην επίτευξη του εθνικού στόχου της εξοικονόμησης ενέργειας αλλά και της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, επιτρέψτε μας να επισημάνουμε τα εξής :

  • Ο προϋπολογισμός του προγράμματος δεν είναι επαρκής και εκτιμούμε ότι πρέπει να αυξηθεί σημαντικά για να καλύψει την πολύ μεγάλη ζήτηση που είναι βέβαιο ότι θα σημειωθεί, καθώς η αγορά ανέμενε την προκήρυξη του προγράμματος για μεγάλο χρονικό διάστημα αναβάλλοντας μάλιστα τις όποιες ενεργειακές παρεμβάσεις σε κτίρια προσδοκώντας στη λήψη χρηματοδοτικού κινήτρου.
  • Οι χρόνοι αποπληρωμής πρέπει να μειωθούν δραστικά σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα. Η καθυστέρηση πληρωμής των δικαιούχων κατά την προηγούμενη προκήρυξη δημιούργησε προβλήματα στην αγορά και δυσπιστία στους δυνητικούς δικαιούχους.

Παρακαλούμε όπως λάβετε υπόψη σας τις ανωτέρω επισημάνσεις προς όφελος του ίδιου του προγράμματος αλλά και των τελικών δικαιούχων.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου

 

Παντελής Λεγάτος

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 18/09/2018 - 20:44
Ολικά κατεστραμμένη κατοικία στην Ανατολική Αττική, που η ΙΝTERAMERICAN αποζημίωσε με 185.000 ευρώ.

Σχεδόν δύο μήνες μετά την πυρκαϊά στην Aνατολική Αττική με το τραγικό κόστος σε ανθρώπινες ζωές, η αποτίμηση των υλικών καταστροφών έχει μικρή σημασία μεν, αλλά η άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των ζημιών για τη στοιχειώδη ανακούφιση των πληγέντων, μπορεί να δώσει συνέχεια στη ζωή τους.

 

Η ΙΝΤERAMERICAN έχει, πλέον, ολοκληρωμένη εικόνα των ζημιών στο πελατολόγιό της, με τις αναγγελίες να ανέρχονται σε 108 για καταστροφή ακίνητης περιουσίας στο Μάτι, τη Ραφήνα και τον Νέο Βουτζά και το ύψος των αποζημιώσεων να εκτιμάται περί τα 4,57 εκατ. ευρώ. Κατά τον πρώτο μήνα από το καταστροφικό γεγονός, ήδη, η εταιρεία είχε ολοκληρώσει συνοπτικά τη διαδικασία αποζημίωσης ασφαλισμένων για 58 περιπτώσεις στην Ανατολική Αττική, έχοντας καταβάλει 2,16 εκατ. ευρώ. Η ολική καταστροφή ασφαλισμένων σε ΙΝΤERAMERICAN και Αnytime οχημάτων, στην ίδια περιοχή, έφθασε στα 42 οχήματα, με το ύψος αποζημίωσης να ανέρχεται σε 170 χιλιάδες ευρώ.

 

Από την πυρκαϊά στην περιοχή της Κινέτας, εξάλλου, η εταιρεία δηλώνει απολογιστικά μικρότερη καταστροφή, με 21 αναγγελίες ζημιών σε περιουσία, που φθάνουν σε κόστος αποζημίωσης στις 480 χιλιάδες ευρώ. Μέσα στον πρώτο μήνα, είχαν διευθετηθεί άμεσα 16 περιπτώσεις. Συνολικά, οι αποζημιώσεις για τις ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία -ακίνητα και οχήματα- από τις δύο πυρκαϊές της 23ης Ιουλίου σε Ανατολική Αττική και Κινέτα, που κατά το μεγαλύτερο ποσοστό έχουν πλέον κλείσει διαδικαστικά από την ΙΝΤERAMERICAN, ξεπερνούν τα 5,22 εκατ. ευρώ.

 

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, για ασφαλίσεις περιουσίας μετά από τις καταστροφικές πυρκαϊές της Αττικής έχουν ανοιχτεί 835 σχετικοί φάκελοι ζημιών, με εκτιμώμενο ύψος του συνολικού ποσού αποζημιώσεων 34,48 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως, για ζημιές ασφαλισμένων αυτοκινήτων έχουν ανοιχτεί 248 φάκελοι και οι αποζημιώσεις υπολογίζονται σε 1,53 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το μερίδιο της INTERAMERICAN, επί του συνολικά για την αγορά εκτιμώμενου ύψους των αποζημιώσεων, υπολογίζεται σε 14,5%.