Γιατί όχι μηδενικός ΦΠΑ στα νησιά μας;

Μείωση 70% στον μαζικό τουρισμό
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 01/03/2016 - 17:54

Στη σημερινή σύσκεψη για το προσφυγικό πρόβλημα συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Γιώργος Γεωργούλης, ο οποίος πρότεινε μεταξύ άλλων την επιβολή μηδενικού ΦΠΑ, πάγωμα ή αναστολή ασφαλιστικών εισφορών, την ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού στη Χίο, την αναστολή πληρωμής ΕΝΦΙΑ κ.ά., που θα συζητηθούν μάλιστα και στη συνάντηση που θα έχει προγραμματιστεί την Πέμπτη με την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά. Μάλιστα εν’ όψει αυτής αύριο στις 6 μ.μ. θα συνεδριάσει εκτάκτως και το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.

Τα στοιχεία και τα νούμερα για το εάν πλήττεται ο τουριστικός τομέας στη Χίο αποτυπώνουν την πραγματική αλήθεια. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου, Πέτρος Φεγγουδάκης επεσήμανε ότι μέχρι στιγμής έχουν ακυρωθεί από τις έξι πτήσεις τσάρτερ εβδομαδιαίως με ευρωπαίους τουρίστες οι τρεις, μιλώντας για μια μείωση του μαζικού τουρισμού κατά 70% και πρότεινε να παγιωθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά, να επιχορηγηθούν τα ξενοδοχεία και να ενισχυθεί μέσω του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού η Χίος, ή μέσα από εκδρομικά προγράμματα ΚΑΠΗ αλλά και της Αρχιεπισκοπής. Διαφώνησε και με την πολιτική διατήρησης Hotspots στα νησιά, ενώ ειδικά για την τουριστική προβολή της Χίου που έχει το πρόβλημα της αναγνωρισιμότητας πρότεινε την επανεξέτασή της, γιατί σε συνδυασμό με το προσφυγικό αυτομάτως διαγράφεται από τον χάρτη από τους υποψήφιους τουρίστες.

Την κατάσταση στον τουριστικό κλάδο αποτύπωσε με δηλώσεις του στην “Α” και ο τουριστικός πράκτορας, Θόδωρος Μιχαλάκης.

“Οι επιχειρήσεις μας διαλύονται. Αυτό που προσπαθήσαμε τόσα χρόνια μέσα σε ένα χρόνο θα διαλυθεί. Πρέπει να υπάρξει στήριξη από την πολιτεία”, ανέφερε και καλούμενος να σχολιάσει τις χθεσινές πρωθυπουργικές δηλώσεις τον κάλεσε να έρθει στη Χίο να δει αν υπάρχει ή όχι πρόβλημα.

Μια άλλη διάσταση στην τουριστική προβολή έβαλε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος του “Οικολογικού Ανέμου”, Βασίλης Μπάλλας, μιλώντας για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές του νησιού οι εθελοντές αλλά και τα μέλη ΜΚΟ που είναι στη Χίο για να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Παρόντες στη σημερινή σύσκεψη και εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, όπως ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, Θανάσης Καρτάλης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Ανθίππη Ζαννάρα και ο κος Σταμούλας από την Τοπική Επιτροπή του ΤΕΕ.

“Φοβάμαι ότι με τα νέα περιοριστικά μέτρα για την έξοδο από το νησί των προσφύγων θα αντιμετωπίσουμε ανάλογα προβλήματα μ’ αυτά του Αυγούστου”, τόνισε ο Θ. Καρτάλης, ο οποίος όσον αφορά την κατάσταση στις δομές υγείας στάθηκε και στη θετική εξέλιξη ενίσχυσης του Νοσοκομείου με βασικές ειδικότητες γιατρών, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως εκείνες που αφορούν τον παιδίατρο και τον ορθοπαιδικό που ήρθαν, αλλά και τους παθολόγο και πνευμονολόγο που έπονται.

“Όχι στον εγκλωβισμό των προσφύγων στα νησιά”, τόνισε η κα Ζαννάρα, που διερωτήθηκε πώς θα μπορέσουν να διαχειριστούν αυτήν την κατάσταση τα νησιά, όταν αυτό δεν μπορεί να γίνει στην ηπειρωτική Ελλάδα.

 

 

 

 

Μείωση 70% στον μαζικό τουρισμό λόγω του προσφυγικού – μεταναστευτικού

Σχετικά Άρθρα