Γιώργος Πλακωτάρης: «Δεν προβλέπεται άλλη επιχορήγηση για τις ζημιές covid»

Παρ, 22/01/2021 - 17:59

3.823 αιτήσεις κατατέθηκαν από επιχειρηματίες των νησιών του βορείου Αιγαίου, διεκδικώντας το υπέρογκο ποσό των... 103 εκατομμύρια ευρώ ανταποκρινόμενοι στην Πρόσκληση «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία Covid-19 στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» του ΕΣΠΑ 2014-2020. Κι αυτό ενώ η Περιφέρεια θα επιχορηγήσει με 40 εκατομμύρια τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα αρκετές να μείνουν απ' έξω. 

«Δεν προβλέπεται άλλη –μη επιστρεπτέα- χρηματοδότηση για τις ζημιές covid» απάντησε στο «Νησί» της Μυτιλήνης ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Βορείου Αιγαίου, Γιώργος Πλακωτάρης, μιλώντας για το πρόγραμμα.

Ειδιότερα, αναφερόμενος στο ρ/σ του «Ν» στους 99 στα fm και την εκπομπή «Ανθέων 99» ο κ. Πλακωτάρης για το σύστημα αξιολόγησης των αιτήσεων του υπουργείου Ανάπτυξης, επεσήμανε ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να οριστεί εξ Αθηνών ο προσωρινός πίνακας κατάταξης, να ακολουθήσουν οι αποφάσεις ένταξης, οι ενστάσεις και εν τέλει η επιχορήγηση. Εκτιμά δε ότι αν μέσα στο καλοκαίρι του 2021 δοθεί η επιχορήγηση στις επιχειρήσεις, αυτό θα είναι μια αισιόδοξη εξέλιξη.

Από την άλλη αναφέρθηκε και στο νέο ΕΣΠΑ 2021- 2027, όπου η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις μέσα στον προσεχή Μάρτιο και θα ακολουθήσει τρίμηνη διαπραγμάτευση. Υπενθυμίζεται ότι 370 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν στο Βόρειο Αιγαίο έναντι των 260 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν για το 2014-2020 και ο κ. Πλακωτάρης κάλεσε όλους τους φορείς να συμμετέχουν στον δημόσιο διάλογο με προτάσεις.

Ειδικότερα το νέο ΕΣΠΑ αφορά στην επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, στην προσπελασιμότητα (δρόμοι και λιμάνια), στην κοινωνική παρέμβαση (υποστήριξη δομών-προγραμμάτων φτώχειας) κ.α.

Σχετικά Άρθρα