Η Χίος από ουραγός στην κορυφή της κατάταξης των σχεδίων βελτίωσης

ΜΑΡΙΟΣ ΓΚΟΛΕΜΗΣ Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ Π.Ε. ΧΙΟΥ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΑ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΑΝΑ ΝΟΜΟ
Ακούστε το ηχιτικό
Τετ, 17/04/2024 - 14:53
Ηχητικό απόσπασμα: 

Είναι η πρώτη φορά που η Χίος έρχεται στην κορυφή της κατάταξης όσον αφορά τον αριθμό ένταξης προτάσεων στα αγροτικά και κτηνοτροφικά σχέδια βελτίωσης αποτέλεσμα των παρεμβάσεων που προηγήθηκαν για τη ρύθμιση προϋποθέσεων ένταξης στο πρόγραμμα, κυρίως σε ότι αφορά τη μαστιχοκαλλιέργεια.

Όπως ανέφερε στο Ράδιο "Αλήθεια" ο Μάριος Γκολέμης, Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, από τις 68 προτάσεις στην 1η φάση της αξιολόγησης εγκρίθηκαν 53 που υποβλήθηκαν από αγρότες και κτηνοτρόφους της Χίου, με τον ίδιο να εκτιμά ότι μετά και την υποβολή ενστάσεων 4 με 5 ακόμη προτάσεις από το νησί μας θα καταφέρουν να τύχουν χρηματοδότησης.

Τα ποσοστά χρηματοδότησης είναι αρκετά υψηλά για την Χίο – 70%- κι ακόμη ψηλότερα για τα μικρά νησιά, όπως τα Ψαρά, που είναι 80%.

Ο κος Γκολέμης, με την εμπειρία ετών στο ενεργητικό του, επισημαίνει ότι ευκαιριακά μπορεί τώρα να είμαστε στην κορυφή της κατάταξης - στο παρελθόν όμως ήμασταν ουραγοί- όμως το καλύτερο για να σταματήσουν και οι όποιες αντιδικίες προκύπτουν πολλές φορές μεταξύ Νομών, θα ήταν για τέτοιου είδους προγράμματα να θεσπιστεί συγκεκριμένη ποσόστωση επί της αρχικής χρηματοδότησης ανά Νομό.

«Αν κάποιος Νόμος δεν απορροφήσει τις χρηματοδοτήσεις, θα μπορέσει να γίνει 2η κατανομή», τόνισε ο Διευθυντής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας.

Δεν είναι δυνατόν, είπε ο κος Γκολέμης, να υπάρχει πρόταση από τα Ψαρά και να μένει εκτός. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποφασίζεται σε τοπικό επίπεδο.

Σημειώνεται ότι από το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτούνται επενδύσεις που αφορούν μεταξύ άλλων μηχανολογικό εξοπλισμό και εγκατάσταση νέων φυτειών.

Σχετικά Άρθρα