Χίος, Τετάρτη 13 Νοεμβρίου

Η INTERAMERICAN κοντά στον Φάρο Τυφλών Ελλάδος

Παρ, 04/01/2019 - 21:18
Στιγμιότυπο από παράσταση του Θεατρικού Εργαστηρίου του Φάρου Τυφλών Ελλάδος.

Στο πλαίσιο των κοινωνικών πρωτοβουλιών της για τη Διαφορετικότητα και την υποστήριξη του δικαιώματος στην ποιότητα ζωής για όλους, η INTERAMERICAN συνδράμει τον Φάρο Τυφλών Ελλάδος από το 2013. Η εταιρεία είναι χορηγός των καλλιτεχνικών εργαστηρίων, μέσω των οποίων προσφέρονται σε άτομα τυφλά και με μερική όραση ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, δημιουργική αλληλεπίδραση και ψυχαγωγία, με «όχημα» τον πολιτισμό και την τέχνη. H INTERAMERICAN ανανέωσε για το 2019 την υποστήριξή της στο Θεατρικό Εργαστήριο, του οποίου είναι χορηγός από το 2014, ενώ έχει υποστηρίξει και το εργαστήριο Κεραμικής και Γλυπτικής.

Οι συμμετέχοντες στο θεατρικό Εργαστήριο, ειδικότερα, εκπαιδεύονται σε τεχνικές έκφρασης και κίνησης, μαθαίνουν να λειτουργούν στο πλαίσιο μιας ομάδας και καλλιεργούν την εξωστρέφεια, έχοντας αλληλεπίδραση όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με άτομα με πλήρη όραση. Μέσα από τεχνικές ελεύθερης έκφρασης και ορθοφωνίας, καθώς και ασκήσεων κινησιολογίας, ενισχύεται η εκφραστικότητα και ο έλεγχος των κινήσεων του σώματος μέσα στον χώρο, στοιχείο που είναι ζωτικής σημασίας για τυφλά άτομα λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας τους για χωροταξική αντίληψη.

Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος εδώ και επτά δεκαετίες προσφέρει δωρεάν πολλαπλή στήριξη προς τα τυφλά και μερικώς βλέποντα άτομα, ενώ φροντίζει ιδιαίτερα άτομα με πρόσφατη τύφλωση, ώστε να έχουν μια αξιοπρεπή καθημερινότητα με σχετική ανεξαρτησία. Παράλληλα, το σωματείο αναπτύσσει ποικίλες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ευρύτερης κοινότητας. Ετησίως, από τον Φάρο εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο περί τα 2.000 άτομα σε Ελλάδα, Κύπρο και στην ομογένεια του εξωτερικού.

Επισημαίνεται ότι στις 4 Ιανουαρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Braille προς τιμήν του εφευρέτη της γραφής για τυφλούς Λουδοβίκου Μπράιγ, ο οποίος γεννήθηκε αυτή την ημέρα το 1809 και εξ αιτίας ατυχήματος, τυφλώθηκε σε μικρή ηλικία και στα δυο μάτια. Η γραφή Braille βασίζεται σε συνδυασμούς ανάγλυφων κουκίδων (στιγμών) για την αναπαράσταση των χαρακτήρων του αλφαβήτου. Η απλότητα της ιδέας, επέτρεψε να παράγονται βιβλία σε μεγάλη κλίμακα και σε τέτοια μορφή, με αποτέλεσμα χιλιάδες τυφλοί να μπορούν να διαβάσουν ψηλαφώντας τους ανάγλυφους χαρακτήρες. Έτσι, η γραφή Braille έγινε το κλειδί για την παιδεία των τυφλών μαθητών, καθορίζοντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων με προβλήματα όρασης.

 

Σχετικά Άρθρα

Μέσω Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναζητεί πόρους για την κατασκευή της στις εγκαταστάσεις του πρώην συνεταιρισμού γάλακτος
Τετ, 13/11/2019 - 15:32

Τη δημιουργία μιας σύγχρονης μεταποιητικής μονάδας, στο παλιό εργοστάσιο γάλακτος στην Καρδαμάδα, όπου θα γίνεται με τη χρήση μηχανημάτων ο καθαρισμός της μαστίχας, έχει εντάξει στον στρατηγικό της σχεδιασμό η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών και ήδη βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης πηγής χρηματοδότησης του εγχειρήματος.

Το ζήτημα αυτό τέθηκε στη συνάντηση που είχε η διοίκηση του συνεταιρισμού και στελέχη της με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στη Χίο, λαμβάνοντας από μέρους του τη διαβεβαίωση ότι θα διερευνήσει τις δυνατότητες είτε ένταξης του έργου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Όπως είπε στο Ράδιο «Α» ο Πρόεδρος της ΕΜΧ, Γιώργος Τούμπος, πέρα από τις κοσκινίστρες στις οποίες θα γίνεται σε πρώτο στάδιο ο καθαρισμός στη μονάδα που θέλουν κατασκευάσουν ο μηχανικός διαλογέας  (για τον οποίο ήδη έχουν κάνει έρευνα) θα ξεχωρίζει, με τη χρήση αέρα, το καθαρό μαστίχι από τις προσμίξεις.

Όπως εξήγησε το όφελος από μια τέτοια γραμμή παραγωγής καθαρισμού της μαστίχας θα είναι τριπλό, αφού και ο παραγωγός θα διευκολύνεται εξοικονομώντας εργατοώρες και κίνητρο θα έχει να καλλιεργεί περισσότερα δέντρα και παράλληλα θα εξοικονομούνται μεγάλες ποσότητες νερού, που σήμερα χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό του προϊόντος από τους μαστιχοπαραγωγούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΜΧ ήδη έχει συστήσει μια θυγατρική εταιρία, στην οποία έχει το 100%,  ώστε αυτή να αναλάβει τη λειτουργία της μονάδας, όπως άλλωστε θα γίνει και με το Κέντρο Έρευνας για τη μαστίχα όπου έχει συσταθεί άλλη θυγατρική εταιρεία.

«Σταδιακά εξελισσόμαστε σε έναν όμιλο εταιριών», ανέφερε ο κος Τούμπος, λέγοντας ότι αν εξασφαλιστεί χρηματοδότηση το έργο (και με ίδια συμμετοχή της ΕΜΧ) θα γίνει εντός διετίας.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα στελέχη της ΕΜΧ έθεσαν και το αίτημα μετατροπής της Ένωσης σε Α/βάθμιο από Β/βάθμιο συνεταιρισμό.