Χίος, Πέμπτη 18 Ιουλίου

INTERAMERICAN: επέτειος 50 ετών για το πρωτοποριακό Αστρασφαλιστήριο Ζωής των αστροναυτών του «Apollo 11»

Πέμ, 11/07/2019 - 06:34
Οι τρεις αστροναύτες Neil Armstrong, Michael Collins και Edwin «Buzz» Aldrin Jr.

Την ιστορική για τα ασφαλιστικά χρονικά, παγκοσμίως, πρωτοποριακή ασφαλιστική κάλυψη των αστροναυτών της πρώτης αποστολής στη Σελήνη κατά τον Ιούλιο του 1969 υπενθυμίζει η INTERAMERICAN, με εκδήλωση που οργανώνει για την 50ή επέτειο της εκτόξευσης, στις 16 Ιουλίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Σε αυτό το ταξίδι των αναμνήσεων, θα μιλήσει ο επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου, καθηγητής Διονύσης Σιμόπουλος, θα προβληθεί στη σύγχρονη Θόλο του Πλανηταρίου ένα συναρπαστικό θέμα για τις αποστολές στη Σελήνη και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μια μουσική παράσταση στην παλαιά κυκλική αίθουσα του Πλανηταρίου, με τραγούδια που έχουν θέμα τους το Φεγγάρι. Όπως επισημαίνεται από την εταιρεία, η εκδήλωση υπό τον τίτλο «Πάμε μια βόλτα στο Φεγγάρι» αναδεικνύει το βασικό στοιχείο που χαρακτηρίζει διαχρονικά την INTERAMERICAN στην πορεία των 50 χρόνων της έως σήμερα, που είναι η πρωτοπορία και η καινοτομία.

 

Σε αυτή την πεντηκονταετία της εταιρείας, η ασφάλιση των αστροναυτών Neil Armstrong, Michael Collins και Edwin Aldrin, που αποτελούσαν το πλήρωμα του «Apollo 11», ήταν ένα μοναδικά πρωτοποριακό τόλμημα των ιδρυτών της INTERAMERICAN, Αλέξανδρου Ταμπουρά και Δημήτρη Κοντομηνά. Για την ασφαλιστική κάλυψη χρειάστηκε η κοινοπραξία των εταιρειών INTERAMERICAN και ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ, κάτω από την ομπρέλα της εταιρείας «Οργάνωσις Ταμπουρά», που πλήρωσε και το ασφάλιστρο των 15.261 δραχμών. Το ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάλυπτε τον κίνδυνο «θανάτου ή εξαφανίσεως εις το Διάστημα και πλήρους, διαρκούς ανικανότητος των ασφαλιζομένων», για συνολικό ασφαλιζόμενο κεφάλαιο 30.000 δολαρίων -δηλαδή για 900.000 δραχμές- με ισόποση κατανομή του κεφαλαίου στους τρεις αστροναύτες. Η ασφαλιστική κάλυψη προέβλεπε μέχρι και την περίπτωση «της υπό εξωγηίνων όντων απαγωγής των ασφαλιζομένων αστροναυτών»!

 

«Το πρώτον εις την ιστορίαν Αστρασφαλιστήριον Ζωής» επιδόθηκε στις οικογένειες των αστροναυτών στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον απεσταλμένο της «Οργανώσεως Ταμπουρά», τον Φρέντυ Γερμανό, πριν την εκτόξευση. Ο αλησμόνητος δημοσιογράφος και συγγραφέας έγραφε χαρακτηριστικά για τη μοναδική εμπειρία που έζησε, στην ανταπόκρισή του από το Cape Kennedy: «Η περιπέτεια έληξε. Το Φεγγάρι νικήθηκε. Έτσι είπε η τηλεόραση. Έτσι τηλεγραφήσαμε εμείς, οι 5.000 δημοσιογράφοι που βρεθήκαμε στην Αμερική αυτές τις δέκα απίστευτες μέρες. Ωστόσο για όλους εμάς, που ζήσαμε την ιστορία της Σελήνης απ’ την πρώτη γραμμή της μάχης, η περιπέτεια ζει πάντα (…). Είναι δύσκολο να ξεχάσει κανείς εκείνο το πρωινό της 16ης Ιουλίου. Ήταν σαν να δώσαμε εκεί ραντεβού, μισό εκατομμύριο άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο. Ξενυχτήσαμε στις ακτές του Cape Kennedy και περιμέναμε να δούμε τον Άνθρωπο να ξεκινάει για το Φεγγάρι. Είδαμε τη μέρα να γεννιέται σαν ένα γαλακτερό σύννεφο επάνω απ’ τον Ατλαντικό (…). Για τους δημοσιογράφους, η περιπέτεια συνεχιζόταν στο Houston. Στην πόλη αυτή χτυπάει η καρδιά της NASA. Εδώ θα έφτανε, ύστερα από τέσσερεις μέρες, το άγγελμα της νίκης: «ο Αετός άραξε στο Φεγγάρι». Δεν θα ξεχάσω εκείνη την ιαχή που έσχισε σαν λεπίδα τη σιωπή του Κέντρου Ελέγχου: «Τα καταφέραμε. Φτάσαμε!».

 

Η προσεδάφιση της σεληνακάτου «Eagle» στη Σελήνη πραγματοποιήθηκε στις 20 Ιουλίου, στη «Θάλασσα της Νηνεμίας», υλοποιώντας, δέκα χρόνια μετά, τη σκέψη του John F. Kennedy, που ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε συνεδρίαση του Κογκρέσου το 1961 είχε πει: «Πιστεύω ότι το Έθνος οφείλει να δεσμευθεί για την επίτευξη του στόχου πριν εκπνεύσει αυτή η δεκαετία, να προσεδαφίσει έναν άνθρωπο στο Φεγγάρι και να τον επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη». Πράγματι, η επιστροφή πραγματοποιήθηκε με ασφάλεια, με την προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό στις 24 Ιουλίου και με 21,5 κιλά δειγμάτων σεληνιακού εδάφους ως τρόπαιο. Η «Οργάνωσις Ταμπουρά» έλαβε, αργότερα, επιστολή που υπέγραφαν οι τρεις αστροναύτες, δηλώνοντας: «Αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη και υπερηφάνεια για την πραγματοποίηση του εθνικού σκοπού μας: την επιτυχή προσεδάφιση του Ανθρώπου στη Σελήνη και… την επιστροφή. Πιστεύουμε πως, όσο θα επεκτείνεται η εξερεύνηση του Διαστήματος, τόσο η ανθρωπότητα θα αποκτά περισσότερα αγαθά. Ελπίζουμε ότι τώρα οι άνθρωποι εισέρχονται σε μια νέα εποχή ειρήνης και αμοιβαίας κατανόησης. Σε όλους εσάς, που μάς ενθαρρύνατε και μάς ευχηθήκατε, που με την αφοσιωμένη συμπαράστασή σας καταστήσατε εφικτή την εκπλήρωση του προγράμματος και ακόμη, σε εσάς που μάς ενισχύσατε με τις προσευχές σας, αποστέλλουμε ταπεινά ευχαριστίες». Ο Michael Collins ειδικότερα, απηύθυνε ιδιόχειρο σημείωμά του στην «Οργάνωσι Ταμπουρά», τονίζοντας με χιούμορ: «Σάς ευχαριστώ πάρα πολύ για την εμπιστοσύνη που μού δείξατε. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, που δεν χρειάστηκε να καταβάλετε αποζημίωση»!

 

Αυτά και άλλες εκπλήξεις θα συνθέσουν την ατμόσφαιρα της ιδιαίτερης εκδήλωσης της INTERAMERICAN στο Ίδρυμα Ευγενίδου, την Τρίτη 16 Ιουλίου. Η εταιρεία, που με υπογράφοντα τον Δημήτρη Κοντομηνά, τότε γενικό διευθυντή της, είχε συνασφαλίσει τους τρεις αστροναύτες του «Apollo 11» το 1969 με το πρωτοποριακό «Αστρασφαλιστήριο Ζωής», εξελίχθηκε έκτοτε και μετασχηματίζεται σήμερα με βάση τις επιταγές της σύγχρονης εποχής των ασφαλίσεων -όπως συχνά επισημαίνει ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος- αλλά παραμένει σταθερά προσανατολισμένη στην πρωτοπορία και καινοτομία. Στην είσοδο του Ιδρύματος Ευγενίδου μεταφέρθηκε από την INTERAMERICAN και θα εκτίθεται, τόσο κατά την εκδήλωση όσο και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου για τους επισκέπτες του Πλανηταρίου, το πιστό ομοίωμα της σεληνακάτου σε κλίμακα 1:3, που είχε κατασκευάσει η «Οργάνωσις Ταμπουρά» το 1969. Την κατασκευή, που αποκατέστησε πλήρως η εταιρεία, παραχώρησαν ευγενικά για τον φετινό εορτασμό της πεντηκονταετίας της INTERAMERICAN οι εγγονές του αείμνηστου ευπατρίδη και «πρύτανη των ασφαλειών», Αλέξανδρου Ταμπουρά.

 

Παρουσία του Δημάρχου Χίου Μ. Βουρνού
Τετ, 17/07/2019 - 21:52

Παρουσία εκατοντάδων Χιωτών της Αμερικής και άλλων ομογενών, που ξεκίνησαν από διαφορετικές περιοχές, διοργανώθηκε και φέτος με επιτυχία το ετήσιο πανηγύρι στο Προσκυνητάρι της Αγίας Μαρκέλλας, στα Κάτσκιλς της Νέας Υόρκης, από τον Σύλλογο Βορειοχωριτών Χίου «Το Πελίναιον – Αγία Μαρκέλλα».

Φέτος, οι εκκλησιαστικοί εορτασμοί είχαν ακόμη πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς ταξίδεψε από τη Χίο ο Μητροπολίτης κ. Μάρκος, ο οποίος και χοροστάτησε στον εσπερινό του Σαββάτου αλλά και την αρτοκλασία της Κυριακής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, στον εσπερινό του Σαββάτου παραβρέθηκαν περίπου 300 άτομα, ενώ συνολικά στις εκδηλώσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 800 άνθρωποι, οι οποίοι κατέφταναν στην περιοχή.

«Κατέφτασαν λεωφορεία από το Μπρούκλιν, το Κουίνς και την Πενσυλβάνια. Αλλοι φίλοι μας ήρθαν με τα αυτοκίνητά τους, από τη Νέα Ιερσέη και άλλες περιοχές. Να σκεφτείτε ότι κλείσαμε το μουσικό πρόγραμμα, με παραδοσιακή χιώτικη μουσική, στις 4 τα ξημερώματα του Σαββάτου, αλλά εμείς δεν πήγαμε για ύπνο, γιατί μετά από τρεις ώρες άρχιζε το πρόγραμμα της Κυριακής», δήλωσε στον «Ε.Κ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Μουτάφης.

Στην αρτοκλασία της Κυριακής, υπό τον Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκο συμμετείχε και ο π. Βασίλειος Λούρος, από τον Αγιο Δημήτριο της Αστόριας, ο οποίος κατάγεται από την Χίο και είναι ιερατικός προϊστάμενος της εκκλησίας της Αγίας Μαρκέλλας. Παράλληλα, τελέστηκαν δυο μνημόσυνα: ένα στη μνήμη του Γεώργιου Λεονάρδου, ενός ενεργού μέλους του Συλλόγου Δαφνουσίων, κι ένα δεύτερο, αφιερωμένο σε όλους τους απόδημους Χιώτες που έφυγαν από την ζωή τα τελευταία χρόνια.

 
Θα ήθελα, εκ μέρους όλων, να ευχαριστήσω τόσο τον Μητροπολίτη μας, τον κ. Μάρκο, όσο και τον Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού με την σύζυγό του, οι οποίοι δέχθηκαν με χαρά την πρόσκλησή μας και ήταν εδώ. Θέλω να σταθώ στους δυο λόγους που έβγαλε ο Μητροπολίτης, έναν το Σάββατο το βράδυ κι έναν την Κυριακή το πρωί. Οπως έγινε αντιληπτό, μας άγγιξαν όλους. Ο κόσμος έκλαιγε από συγκίνηση. Ηταν κάτι απίστευτο», είπε ο κ. Μουτάφης.

Ο Μητροπολίτης Χίου τίμησε με την εικόνα της Αγίας Μαρκέλλας τον Νίκο Κατσάπη και τον Κωνσταντίνο Ράλλη, όπως επίσης και τον πρόεδρο του Συλλόγου, Δημήτρη Μουτάφη.

Παράλληλα, μοίρασε μικρές εικόνες της Αγίας Μαρκέλλας σε όλο το εκκλησίασμα, ενώ δώρισε στην εκκλησία ένα κομμάτι πέτρας από το αγίασμα της Αγίας Μαρκέλλας, από το σημείο που μαρτύρησε στη Χίο.

Παράλληλα, ο κ. Μουτάφης ευχαρίστησε ιδιαιτέρως όλους όσοι συνεισέφεραν στην επιτυχία των εκδηλώσεων, κάνοντας ειδική αναφορά στον Στηβ Ζερβούδη αλλά και τον Γεώργιο Σιαμπούλη, ο οποίος ενήργησε για λογαριασμό του Πανγκριγκόριαν (Pangregorian).

 
 

Μητροπολίτης Χίου: Η θρησκεία είναι ο συνεκτικός κρίκος

Ιδιαίτερα συγκινημένος για την επαφή του με τους Χιώτες της Αμερικής ήταν ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος. Μιλώντας στον «Ε.Κ.» ευχαρίστησε τον Σύλλογο Βορειοχωριτών «Το Πελίναιον – Αγία Μαρκέλλα», με το οποίο έχει συνδεθεί η ποιμαντορική διακονία του.

«Ευχαριστώ τους Χιώτες που μας προσκάλεσαν, κυρίως τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου των Βορειοχωριτών ‘Το Πελίναιον – Αγία Μαρκέλλα’. Θα ήθελα να πω ότι εκεί, στη Σπαρτούντα, τέλεσα την πρώτη θεία λειτουργία Χριστουγέννων ως επίσκοπος», είπε ο κ. Μάρκος, που έδωσε το μήνυμα για τον ισχυρό ρόλο της Ορθοδοξίας στη διατήρηση των ηθών και των εθίμων της Ομογένειας.

«Θέλαμε να δώσουμε την ευλογία της Αγίας Μαρκέλλας ως απόδειξη ότι η θρησκεία είναι ο βασικότερος συνεκτικός κρίκος που κράτησε το γένος μας ενωμένο από τα χρόνια του Βυζαντίου μέχρι τις ημέρες μας, σε ολόκληρη τη Γη. Για να μπορέσει το δέντρο να απλώσει τα κλαδιά του μακριά και να μην συντριβεί στις ριπές οποιουδήποτε ανέμου, πρέπει να είναι βαθιές οι ρίζες του. Οι ρίζες μας είναι η πίστη μας στον Χριστό, η διατήρηση της εθνικής μας συνειδήσεως, η παράδοσή μας, η γλώσσα μας. Η παρουσία μας εδώ αυτό το μήνυμα μεταφέρει», κατέληξε ο κ. Μάρκος.

Πηγή: Eθνικός Κήρυκας

plithos_kosmoy_sti_giorti_tis_agias_markellas_sta_katskils_neas_yorkis