Χίος, Σάββατο 4 Απριλίου

«Kόλλησε» το Ξενία η ηλίθια γραφειοκρατία

ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ
Τετ, 19/02/2020 - 12:56

Όσοι περιμένουν ότι κάτι θα αλλάξει σ’ αυτή τη χώρα μάλλον θα περιμένουν πολύ.

Αναφερόμαστε στις ιστορίες γραφειοκρατικής τρέλας του Δημοσίου, στην οποία είναι δύσκολο να μην σηκώσεις τα χέρια ψηλά, εκτός αν έχεις την ελπίδα, πως κάποιος, εν προκειμένω η Κυβέρνηση, κάνει κουμάντο.

Η ιστορία του Ξενία είναι γνωστή και ως Ξενοδοχείο του ΕΟΤ και ως Στρατιωτική Λέσχη, αργότερα ως κουφάρι και τελευταία μετά από πολλούς αγώνες ως ακινήτου του Δημοσίου, που ενοικιάστηκε σε ιδιώτη για την αξιοποίησή του.

Αυτά γενικά, γιατί ειδικά είναι γνωστό ότι η ΕΤΑΔ (Εταιρεία Αξιοποίησης Δημοσίου), η οποία έκανε τόσο καλά τη δουλειά της που αντικαταστάθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς όμως -όπως και όλα τα προβληματικά σε αυτή τη χώρα- να βάλει λουκέτο, έκανε επιτέλους διαγωνισμό για την ενοικίαση του Ξενία, τον οποίο κέρδισε τον Ιούλιο του 2019, ο μοναδικός στην ουσία ιδιώτης επενδυτής τα τελευταία χρόνια στην… προσφυγική Χίο, ο όμιλος Τσάκου.

Αυτό που αποκαλύπτουμε είναι ότι από την κατακύρωση του διαγωνισμού μέχρι σήμερα, η μοναδική εξέλιξη είναι ότι το… πλούσιο Δημόσιο εξακολουθεί να πληρώνει ιδιωτική εταιρεία φύλαξης στο υπάρχον κουφάρι, διότι Σύμβαση παραχώρησης από την ΕΤΑΔ στον όμιλο Τσάκου δεν έχει υπογραφεί.

Η καθυστέρηση τόσων μηνών οφείλεται στην αλλαγή Διοίκησης της ΕΤΑΔ -αλλάζουν οι κυβερνήσεις αλλάζουν και οι Διοικήσεις των Οργανισμών- που αντί ο Πρόεδρός της υπογράψει, έκρινε σκόπιμο λόγω του μεγάλου ποσού που θα πάρει το Δημόσιο (30 χρόνια παραχώρησης επί 40.000 ευρώ ετησίως, 1.200.000 ευρώ) να παραπέμψει το θέμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Καταρχάς είναι εκπληκτικό ότι θυμήθηκαν να κάνουν τη διαδικασία αυτή 6 μήνες μετά την κατακύρωση του διαγωνισμού, κάτι που απλούστατα καθυστερεί την επένδυση.

Αμέσως μετά κανείς δεν βάζει την υπογραφή του ότι, με τους ρυθμούς χελώνας του Ελληνικού Δημοσίου, δεν θα κάνει το Ελεγκτικό Συνέδριο άλλο ένα εξάμηνο να δώσει το τελικό παραχωρητήριο.

Αν υπολογίσει κανείς τώρα ότι χωρίς το παραχωρητήριο δεν εκδίδεται οικοδομική άδεια και ότι οι ίδιες οι άδειες με Μηχανικούς του καπ. Παν. Τσάκου να τρέχουν στους γρηγορότερους ρυθμούς, θα περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος να εκδοθούν, προκύπτει ένα θεμελιώδες ερώτημα για την Κυβέρνηση της Ν.Δ. που θα γύριζε τη χώρα στην… κανονικότητα.

Γιατί, την ώρα που η μοναδική σοβαρή επένδυση στη Χίο είναι το… Κέντρο μεταναστών – προσφύγων στο Αίπος, γιατί κωλυσιεργούν μια επένδυση, που αύριο, στην κυριολεξία αύριο, μπορεί να ρίξει στο νησί τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας παράλληλα στην τοπική οικονομία μια ξενοδοχειακή μονάδα 35 δωματίων;

Μπορεί για τα μεγέθη του ομίλου Τσάκου αυτή να είναι μια επένδυση, που σίγουρα δεν εξαρτάται από αυτή η… βιωσιμότητά του, για το νησί όμως και την τοπική χειμάζουσα οικονομία αυτή η καθυστέρηση είναι δολοφονική.

Περιμένουμε την αντίδραση τόσο της Κυβέρνησης, όσων και των αιρετών, εκτός αν για το νησί μας, ένα πρόβλημα υπάρχει το… μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της Ένωσης καταναλωτών Χίου
Σάβ, 04/04/2020 - 11:21

Τις τελευταίες εβδομάδες, η ΕΚΠΟΙΖΩ και τα λοιπά μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Καταναλωτών - Π.ΟΜ.Ε.Κ. “Η Παρέμβαση” μέλος της οποίας είναι και η Ένωση Καταναλωτών Χίου, έχουμε καταγράψει πλήθος καταγγελιών/διαμαρτυριών των καταναλωτών, σχετικά με τις πιέσεις που δέχονται από τις εισπρακτικές και δικηγορικές εταιρίες, καθώς και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Οι εταιρίες αυτές, ακόμα και στις δύσκολες αυτές ημέρες εν μέσω της πανδημίας , τους ενοχλούν προκειμένου να καταβάλουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τράπεζες, ΔΕΗ, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κτλ. Οι οχλήσεις αυτές εξακολουθούν, παρά το γεγονός ότι ήδη ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης έχει εκφράσει ότι “δεν νοούνται ενοχλήσεις, σε τέτοια περίοδο, για χρέη”. 

Σημειώνεται δε ότι τα τελευταία μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δεν περιλαμβάνουν παράταση της προθεσμίας υποβολής αίτησης στην πλατφόρμα για την προστασία της κύριας κατοικίας, ενώ ασάφεια υπάρχει ως προς το ποιοί δικαιούνται τελικά την αναστολή των δόσεων των οφειλών τους. Επομένως, οι δανειολήπτες βρίσκονται ακόμα σε στάση αναμονής και σε κατάσταση αβεβαιότητας. Δεδομένης της εξαιρετικά κρίσιμης κατάστασης, η ΕΚΠΟΙΖΩ και η Π.ΟΜ.Ε.Κ.  επανέρχονται, και ζητούν την άμεση παρέμβαση της Κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσει στην ΑΠΟΛΥΤΗ απαγόρευση οχλήσεων από τις εν λόγω εταιρείες και να επιβάλει παραδειγματικά διοικητικές κυρώσεις σε όποια εταιρία δε συμμορφωθεί. Τέλος η ΕΚΠΟΙΖΩ και η ΕΝ.ΚΑ. ΧΙΟΥ καλεί τους καταναλωτές να καταγγέλλουν κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις εισπρακτικές, δικηγορικές και εταιρείες διαχείρισης .

 Προς διευκόλυνση των καταναλωτών επισυνάπτουμε σχετικό αρχείο με υπόδειγμα καταγγελίας  το οποίο συμπληρώνουν και το αποστέλλουν στην Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή στο e-mail: 1520@efpolis.gr   

https://drive.google.com/file/d/1DP52g_ceEjn2_y_bgTXsl3-knhRy7am5/view?usp=sharing