Χίος, Τρίτη 2 Ιουνίου

Όχι και από ΟΕΒΕ Χίου σε σύνδεση ΦΠΑ-προσφυγικού

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Παρ, 04/01/2019 - 13:31

Και ο Βασίλης Παππάς, πρόεδρος της ΟΕΒΕ Χίου, θεωρεί λάθος τη σύνδεση παραμονής του νησιωτικού ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου, όπου ισχύει ακόμη, με το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα. Παρότι πάντα στις 6μηνες παρατάσεις που έδιναν λεγόταν αυτό είναι η πρώτη φορά, όπως ο ίδιος σημείωσε μιλώντας στο "Ράδιο Αλήθεια", που αυτό αναγράφεται πλέον ξεκάθαρα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκε παραμονή πρωτοχρονιάς.

"Το να έδιναν επιπλέον μείωση του 30% που ισχύει στα 5 νησιά, λόγω αυτού του προβλήματος και του βάρους που τα νησιά κλήθηκαν να σηκώσουν, θα κατανοούσα να το επικαλούνταν, αλλά να το αναφέρουν σε κάτι που ισχύει τριάντα χρόνια τώρα και που για άλλους λόγους καθιερώθηκε είναι απαράδεκτο", τόνισε ο κ. Παππάς, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να προσπαθήσουν όλοι οι φορείς που είχαν ούτως ή άλλως κοινή γραμμή και είχαν εναντιωθεί στη σύνδεση του ΦΠΑ με το προσφυγικό, να το αλλάξουν. Βέβαια, όπως συμπλήρωσε, αφ' ενός είναι καλό που το 2019 διατηρούνται οι μειωμένοι συντελεστές γιατί γενικά το θέμα του ΦΠΑ θα επαναπροσδιοριστεί φέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφ' ετέρου διανύουμε προεκλογική χρονιά και κατά την άποψή του είτε πριν είτε μετά τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους δεν θα τολμήσουν να αυξήσουν τους συντελεστές στα νησιά.

Ο κ. Παππάς όμως έθεσε κι ένα άλλο ζήτημα, αυτό του μεταφορικού ισοδύναμου, καλώντας τους επαγγελματίες που τώρα θα εισπράξουν κάποια χρήματα, να μετακυλίσουν αυτό το όφελος στον καταναλωτή, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε κάτι για το οποίο έχουμε παλέψει πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Ο ίδιος δεν φοβάται πάντως ότι αν γίνει αυτό θα μας αυξήσουν τον ΦΠΑ, αφού θεωρεί ότι για να εξαλειφθεί η μειονεξία του να ζεις σε νησί χρειάζονται όχι μόνο αυτά αλλά πολλά περισσότερα μέτρα.

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 02/06/2020 - 17:21

Με βασικό αντικείμενο συζήτησης την ανάληψη πρωτοβουλιών στήριξης της τοπικής οικονομίας  συναντήθηκαν σήμερα Τρίτη 2/6 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Π. Μπουγδάνος με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χίου κ. Π. Λεγάτο.

Μεταξύ των άλλων συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Η εισήγηση και υποστήριξη πρότασης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για την εκπόνηση μελέτης & έρευνας προώθησης των χιώτικων εσπεριδοειδών (μανταρίνι – πορτοκάλι) με βάση την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Η πρόταση συνδέεται τόσο με την αξιοποίηση της εμπορικής αξίας υπαρκτών και ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων, όσο και με τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας της περιοχής του Κάμπου με τη διατήρηση των παραδοσιακών καλλιεργειών.
  • Η διεκδίκηση από την Πολιτεία της χρηματοδότησης Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Βόρειο Αιγαίο, οι πόροι του οποίου θα κατευθυνθούν στις τοπικές οικονομίες των νησιών και θα στηρίξουν τις εγχώριες επιχειρήσεις.  Η αιτιολόγηση διεκδίκησης ενός προγράμματος αυτού του είδους τεκμηριώνεται από την άμεση ανάγκη ενός επενδυτικού σοκ για τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα επί σειρά ετών -με αποκορύφωμα την πρόσφατη υγειονομική κρίση λόγω πανδημίας -καθιστώντας τις  οικονομίες των νησιών ιδιαίτερα εύθραυστες.