Χίος, Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου

Όχι και από ΟΕΒΕ Χίου σε σύνδεση ΦΠΑ-προσφυγικού

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Παρ, 04/01/2019 - 13:31

Και ο Βασίλης Παππάς, πρόεδρος της ΟΕΒΕ Χίου, θεωρεί λάθος τη σύνδεση παραμονής του νησιωτικού ΦΠΑ στα 5 νησιά του Αιγαίου, όπου ισχύει ακόμη, με το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα. Παρότι πάντα στις 6μηνες παρατάσεις που έδιναν λεγόταν αυτό είναι η πρώτη φορά, όπως ο ίδιος σημείωσε μιλώντας στο "Ράδιο Αλήθεια", που αυτό αναγράφεται πλέον ξεκάθαρα στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που κατατέθηκε παραμονή πρωτοχρονιάς.

"Το να έδιναν επιπλέον μείωση του 30% που ισχύει στα 5 νησιά, λόγω αυτού του προβλήματος και του βάρους που τα νησιά κλήθηκαν να σηκώσουν, θα κατανοούσα να το επικαλούνταν, αλλά να το αναφέρουν σε κάτι που ισχύει τριάντα χρόνια τώρα και που για άλλους λόγους καθιερώθηκε είναι απαράδεκτο", τόνισε ο κ. Παππάς, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να προσπαθήσουν όλοι οι φορείς που είχαν ούτως ή άλλως κοινή γραμμή και είχαν εναντιωθεί στη σύνδεση του ΦΠΑ με το προσφυγικό, να το αλλάξουν. Βέβαια, όπως συμπλήρωσε, αφ' ενός είναι καλό που το 2019 διατηρούνται οι μειωμένοι συντελεστές γιατί γενικά το θέμα του ΦΠΑ θα επαναπροσδιοριστεί φέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφ' ετέρου διανύουμε προεκλογική χρονιά και κατά την άποψή του είτε πριν είτε μετά τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους δεν θα τολμήσουν να αυξήσουν τους συντελεστές στα νησιά.

Ο κ. Παππάς όμως έθεσε κι ένα άλλο ζήτημα, αυτό του μεταφορικού ισοδύναμου, καλώντας τους επαγγελματίες που τώρα θα εισπράξουν κάποια χρήματα, να μετακυλίσουν αυτό το όφελος στον καταναλωτή, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να χάσουμε κάτι για το οποίο έχουμε παλέψει πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Ο ίδιος δεν φοβάται πάντως ότι αν γίνει αυτό θα μας αυξήσουν τον ΦΠΑ, αφού θεωρεί ότι για να εξαλειφθεί η μειονεξία του να ζεις σε νησί χρειάζονται όχι μόνο αυτά αλλά πολλά περισσότερα μέτρα.

Σχετικά Άρθρα

Για Χίο, Οινούσσες και Ψαρά
Παρ, 13/09/2019 - 14:21

Παρατάσεις στις προθεσμίες υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο δίνονται με απόφαση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου σε 30 δήμους της χώρας μεταξύ των οποίων εκείνοι της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών.

Στην περίπτωσή μας η παράταση αφορά  το έργο που είναι σε εξέλιξη στις υπόλοιπες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου, Ικαρίας και Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η  προθεσμία υποβολής δηλώσεων για τους κατοίκους της ημεδαπής, της αλλοδαπής και για το Ελληνικό Δημόσιο παρατείνεται από την 1 Οκτωβρίου 2019 μέχρι την 29 Νοεμβρίου 2019.

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών που δεν έχουν δηλώσει ακόμη το ακίνητό τους.