Χίος, Δευτέρα 20 Αυγούστου

Ώρα για το επόμενο βήμα αξιοποίησης της γεωθερμίας

Τετ, 23/05/2018 - 15:43

«Έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου, έχουν γίνει οι έρευνες, γνωρίζουμε το δυναμικό και την ποιότητά του και μπορούμε να καταστρώσουμε ένα ορθολογικό σχέδιο αξιοποίησης», τόνισε σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» ο Πρόεδρος του Τμήματος Χίου, του ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου, Μανώλης Μισυρλής,  αναφερόμενος στην ημερίδα που θα γίνει το Σάββατο στο Ομήρειο για τα γεωθερμικά πεδία της Χίου.

Η ημερίδα, που συνδιοργανώνεται από το Δήμο Χίου και το ΤΕΕ Χίου, στο πρώτο μέρος περιλαμβάνει ενημέρωση από στελέχη του ΙΓΜΕ, του ΚΑΠΕ και της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και στο δεύτερο μέρος επικεντρώνει στις προοπτικές αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου της Χίου, με το Δήμαρχο, Μ. Βουρνού, να δηλώνει στο Ράδιο «Α» ότι πρόκειται για έναν πόρο σημαντικό για το νησί μας ο οποίος δεν έχει ενταχθεί μέσα στην οικονομία και γι’ αυτό επιχειρείται να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον.

Αναλυτικά στοιχεία θα παρουσιαστούν στην ημερίδα, ωστόσο όπως είπε ο κ. Μισυρλής στη Χίο το ισχυρότερο γεωθερμικό πεδίο είναι στα Νένητα, όμως  και στην ευρύτερη περιοχή των Θυμιανών έχουν προσδιοριστεί κάποιες θέσεις που μπορεί να είναι αξιοποιήσιμες σε μια πιο ήπιας μορφής εκμετάλευση.

«Ξαναβάλαμε μπροστά για να μαζέψουμε τους φορείς που εμπλέκονται (ΙΓΜΕ, ΚΑΠΕ, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που είναι και φορέας που επενδύει στο κομμάτι της ενέργειας) αλλά και τους φορείς της τοπικής κοινωνίας για να προσανατολιστεί η επιχειρηματικότητα προς αυτόν τον πόρο,  η γεωργία μας, ο τουρισμός και να δούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν», υπογράμμισε ο Μ. Βουρνούς.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι  ο κάμπος Νενήτων αλλά και ο κάμπος της Καλαμωτής θα μπορούσαν να έχουν θερμοκήπια με φθηνότερη ενέργεια, ξηραντήρια κ.α.

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 19/08/2018 - 18:19

Μπορεί να μην την έχουμε δεί ακόμα αλλά αν γίνει θα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις της και Ξενοδοχείο.

Αναφερόμαστε στην Μαρίνα Χίου, που γίνεται εδώ και... 20 χρόνια, μετά το Νοσοκομείο στην περιοχή Καστέλλου.

Αν πάντως την δούμε ποτέ, θα έχει και αυτή την προίκα συν το Νότιο τμήμα του Λιμανιού, που ως γνωστόν ανήκει πλέον στο ΤΑΙΠΕΔ.

Την πληροφορία μας δίνει μαζί με την Μαρίινα Αλίμου η έντυπη "Καθημερινή" με το παρακάτω δημοσίευμα: 

Υπό έκδοση τελούν τα Προεδρικά Διατάγματα έγκρισης του γενικού σχεδιασμού της μαρίνας Αλίμου και της μαρίνας Χίου, που έχουν ήδη πάρει τον δρόμο προς την Προεδρία και εκτιμάται πως θα δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εντός του Σεπτεμβρίου.

Τα Προεδρικά Διατάγματα αυτά θέτουν νέο χωροταξικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, συμπεριλαμβανόμενης της δυνατότητας ανέγερσης ξενοδοχείων, έτσι ώστε οι μαρίνες να ανταποκριθούν στα σύγχρονα διεθνή πρότυπα και να αποτελέσουν έναν μοντέρνο και ποιοτικό παράκτιο χώρο αναψυχής. Δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένονται στο 4ο τρίμηνο του 2018.

Αλιμος

Η μαρίνα Αλίμου είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ανατολική Μεσόγειο και επιδιώκεται να καταστεί ένας σύγχρονος και ποιοτικός πόλος τουρισμού και αναψυχής στο μητροπολιτικό παράκτιο μέτωπο της Αττικής. Το ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν σχετικής αξιολόγησης, προέκρινε τον Μάιο οκτώ επενδυτικά σχήματα στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της μαρίνας του Αλίμου. Ετσι στη φάση που θα ολοκληρωθεί με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, περνούν η κοινοπραξία Lamda Dogus που ελέγχει και τη μαρίνα του Φλοίσβου, η κοινοπραξία της Port ad hoc SAS με την Dream Yacht Mediteranee και την J&P ΑΒΑΞ, η ΑΒΙΑΡΕΠΣ, η κοινοπραξία της «Ακτωρ Παραχωρήσεις» με την TEK ART του ομίλου Koc, η ΑΤΕΣΕ, η Intrakat, η «Κάσος Κτηματική» και η «Πόρτο Καρράς».

Το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα επιτρέπει στη χερσαία ζώνη της μαρίνας Αλίμου, επιφάνειας περίπου 210.000 τ.μ., συνολική δόμηση 18.520 τ.μ., με χρήσεις που αφορούν τη λειτουργία της μαρίνας, χρήσεις αναψυχής και εστίασης, καθώς και αθλητικές και εμπορικές χρήσεις όπως εστιατόρια, ξενοδοχείο, εκθεσιακό - συνεδριακό κέντρο και εμπορικά καταστήματα.

Οι χρήσεις πλαισιώνονται από υπαίθριες εγκαταστάσεις, πεζόδρομους, χώρους στάθμευσης και πρασίνου. Προβλέπεται η κατάλληλη διαμόρφωση των δύο εισόδων της μαρίνας σε ό,τι αφορά τον αριθμό των λωρίδων κυκλοφορίας, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής είσοδος και έξοδος των οχημάτων.

Για τη θαλάσσια ζώνη, επιφάνειας περίπου 428.000 τ.μ., το υπό έγκριση Π.Δ. δίνει δυνατότητα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών αλλά και δημιουργίας νέων. Η μαρίνα προσφέρει σήμερα περίπου 1.100 θέσεις για σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών.

Χίος

Το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα επιτρέπει στη χερσαία ζώνη της μαρίνας Χίου, επιφάνειας περίπου 35.000 τ.μ., συνολική δόμηση 6.900 τ.μ., επίσης με χρήσεις σχετικές με τη λειτουργία της, χρήσεις αναψυχής και εστίασης, καθώς και εμπορικές χρήσεις όπως εστιατόρια, χώρους αναψυχής, ξενοδοχείο και εμπορικά καταστήματα.

Για τη θαλάσσια ζώνη επιφάνειας περίπου 79.000 τ.μ., το Προεδρικό Διάταγμα δίνει τη δυνατότητα εκσυγχρονισμού των υποδομών και δημιουργίας νέων. Υστερα από περιορισμένης κλίμακας παρεμβάσεις, η μαρίνα θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τουλάχιστον 170 σκάφη μήκους έως 25 μ.

Τρία επενδυτικά σχήματα έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού: η κοινοπραξία Avlum Enterprises Company LTD - «Ιωάννης & Ηλίας Δ. Τεφάς Ναυπηγοπλαστική ΑΕΒΕ» - «Κλεοπάτρα Μαρίνα Α.Ε.» και «Τουριστικός Λιμένας Πρέβεζας Α.Ε. Ειδικού Σκοπού», η Pan Brothers Associates και η «Κάσος Κτηματική Τουριστική & Εμπορική».