Πράσινο εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στη Λέσβο; Εμείς θα συνεχίσουμε να κοιμόμαστε όρθιοι;

Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 21/10/2023 - 07:11

Στην Νότια Χίο έχουμε αποδεδειγμένα Γεωθερμία, στα Αγιάσματα θερμά ιαματικά νερά χύνονται στη θάλασσα. Αντίστοιχα θερμά νερά υπάρχουν απέναντι μας στα Λίτζια βορείως του Τσεσμέ αλλά και απέναντι επίσης από την Νότια Χίο.

Στην Τουρκία υπάρχουν εργοστάσια παραγωγής ρεύματος από γεωθερμία και εκμεταλλεύονται την "τσάμπα ενέργεια" για την λειτουργία εκατοντάδων θερμοκηπίων.

Κάτω από το πρίσμα αυτό και το γεγονός ότι ούτε καν το Κολυμβητήριο δεν θερμαίνομε με τσάμπα ενέργεια αλλά πληρώνομε σε πετρέλαιο (!) ότι και σε όλα μαζί τα σχολεία του νησιού μας, πρέπει να διαβαστεί η είδηση από το "Νησί" που ακολουθεί και αφορά την γειτονική Λέσβο.

"Νέες προοπτικές στην  παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στο νησί μας  με τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, ανοίγονται επιτέλους με την έναρξη των εργασιών ελέγχου    στο Γεωθερμικό πεδίο της Στύψης – Αργένου το οποίο έχει υπό την διαχείρισή της από το 1986 η εταιρεία ΔΕΗ Ανανεώσιμες που είναι θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ.

Απέδωσε το ταξίδι Βέρρου - Τσακίρη 

Σε πρόσφατο ταξίδι που είχε κάνει στην Αθήνα ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, είχε επισκεφθεί το αρμόδιο Υπουργείο και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες προκειμένου να πιέσει τους φορείς που σχετίζονται με την αξιοποίηση του πεδίου και την υλοποίηση του έργου.

Φαίνεται ότι οι πίεσεις και οι επαφές Βέρρου μαζί με τον ειδικό  σύμβουλο του  για θέματα Γεωθερμίας και Ιαματικών Πηγών Γιάννη Τσακίρη, έπιασαν τόπο και έτσι αυτές τις ημέρες βρίσκεται στη Λέσβο κλιμάκιο του Υπουργείου Ενέργειας, της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της Εταιρείας ΑΚΤΩΡ προκειμένου να δουν από κοντά τις προοπτικές υλοποίησης της επένδυσης και της άμεσης αξιοποίησης του πεδίου.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Ταξιάρχης Βέρρος τα  "ταξιδάκια" στην Αθήνα, φέρνουν αποτελέσματα. «Έλεγχος του γεωθερμικού πεδίου της Στύψης, σημειώνει από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Επανεκκίνηση της διαδικασίας για την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία. Με πολλά οφέλη για όλους, ιδίως για τους κατοίκους των παρακείμενων οικισμών. Τα αποτέλεσμα άριστα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. εμπλέκεται ενεργά εδώ και τέσσερις σχεδόν δεκαετίες  στην  αξιοποίηση των ενεργειακών πεδίων της χώρας μας, μεταξύ αυτών και Γεωθερμικού Πεδίου της Στύψης – Αργένου το οποίο έχει υπό τη διαχείρισή της από το 1986. Από τότε το Νομοθετικό πλαίσιο έχει αλλάξει αρκετές φορές ενώ οι σύνθετες διαδικασίες και οι τροποποιήσεις που έγιναν στο πέρασμα των ετών καθυστέρησαν σημαντικά την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ενεργειακού πεδίου. Τα προηγούμενα χρόνια έγιναν ορισμένες έρευνες οι οποίες ωστόσο δεν ολοκληρώθηκαν ώστε να έχουμε ακριβή εικόνα για τις δυνατότητες του συγκεκριμένου Γεωθερμικού πεδίου.

Προοπτικές αν και εφόσον ...

Σύμφωνα ωστόσο με έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί πριν 5-6 χρόνια στην ίδια περιοχή, εκτιμάται  ότι στο συγκεκριμένο πεδίο υπάρχουν θετικές ενδείξεις και δυνατότητες αξιοποίησης και δημιουργίας μίας μικρής μονάδας παραγωγής ενέργειας από 5 έως 8 MW.

Η ύπαρξη ενός τέτοιου εργοστασίου στην περιοχή θεωρείται  ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ομαλή ηλεκτροδότηση του νησιού, αφού θα ενισχύσει από τη μία πλευρά την υφιστάμενη μονάδα ενώ από την άλλη θα σταθεροποιήσει το σύστημα ηλεκτροδότησης εφόσον  θα υπάρχουν πλέον δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η δημιουργία του εργοστασίου θα προχωρήσει σε συνεργασία με την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ, θυγατρική του Ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ», όταν ολοκληρωθούν οι ερευνητικές εργασίες στην περιοχή.

Το ιστορικό των γεωθερμικών πεδίων της Λέσβου

Η διερεύνηση των γεωθερμικών πεδίων της Λέσβου, από την ΔΕΗ, έχει μακρά ιστορία, πάει πίσω στο 1972. Τότε έγιναν 28 ερευνητικές γεωτρήσεις οι οποίες έδωσαν την δυνατότητα στην ΔΕΗ να εντοπίσει περιοχές του νησιού που κρίθηκε ότι μπορούσαν να γίνουν περαιτέρω ερευνητικές προσπάθειες. Τελικά, μόλις το 1986, το τότε Υπουργείο Βιομηχανίας Έρευνας και Τεχνολογίας δίνει στην ΔΕΗ την δυνατότητα έρευνας και αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου της Στύψης, που βρίσκεται στην περιοχή «Μοναστηρέλια».  Η ιστοσελίδα oryktosploutos.net αναφέρει πως ακολούθησε σειρά ερευνών στην περιοχή Στύψης – Αργένου, με βάση τα αποτελέσματα των οποίων αποφασίστηκε η ανόρυξης βαθιάς ερευνητικής γεώτρησης στην περιοχή της Στύψης. Η γεώτρηση αυτή έφτασε σε βάθος 1410 μέτρα και ολοκληρώθηκε το 2008."

 

 

Σχετικά Άρθρα