Σε επίπεδα ρεκόρ το έλλειμμα αξιωματικών ΕΝ

Πέμ, 08/06/2023 - 19:58

Σκεπτικισμό, αν όχι ανησυχία, προκαλούν τα τελευταία δεδομένα της Drewry αναφορικά με την παγκόσμια προσφορά αξιωματικών.

Σύμφωνα με την έκθεση Manning Annual Review and Forecast, το έλλειμμα αξιωματικών ΕΝ αγγίζει πλέον επίπεδα ρεκόρ και η τάση αυτή θα επιμείνει. Συγκεκριμένα, το κενό προσφοράς αξιωματικών ανέρχεται στο 9% του παγκόσμιου pool έναντι 5% πέρυσι. Η Drewry εκτιμά ότι σε παρόμοια επίπεδα θα κυμανθεί την περίοδο 2023-2028 το έλλειμμα αξιωματικών. Υπάρχει, συνεπώς, μια ξεκάθαρη τάση η αγορά εργασίας ναυτικών να εμφανίζεται όλο και πιο «σφιχτή» με την πάροδο των ετών.

Παρά το γεγονός ότι το 2020 φαντάζει πλέον μακρινό, τα απόνερα της πανδημίας για την προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα και την εκπαίδευση είναι εμφανή και επιμένουν, σύμφωνα με την Drewry. Και αυτό διότι μεγάλος αριθμός ναυτικών παρέμειναν στα πλοία για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις. Ως εκ τούτου, η ευημερία των ναυτικών έρχεται σε πρώτο πλάνο τόσο για την προσέλκυση όσο και για την παραμονή τους στο επάγγελμα.

Την ίδια ώρα, το έλλειμμα αξιωματικών επιδεινώνεται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ναυτικών προέρχονται από τη Ρωσία και την Ουκρανία, και με δεδομένο ότι πολλοί επιστρέφουν στις πατρίδες τους για να τις υπερασπιστούν, το έλλειμμα μάλλον θα διογκωθεί περαιτέρω, εξηγεί η Drewry.

Σε όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι ο παγκόσμιος στόλος τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσει μια σταθερά αναπτυξιακή πορεία, εξέλιξη που θα επιδεινώσει το έλλειμμα στην προσφορά αξιωματικών.

Σκεπτικισμό, αν όχι ανησυχία, προκαλούν τα τελευταία δεδομένα της Drewry αναφορικά με την παγκόσμια προσφορά αξιωματικών.

Πηγή: naftikachronika.gr