Χίος, Τετάρτη 12 Αυγούστου

SOS από το Δ/ντή της Ιχθυόσκαλας: Η υπεραλίευση μείωσε στο 1/4 τα ψάρια

Τετ, 19/10/2016 - 15:27

Συνεχώς μειούμενες είναι οι ποσότητες ψαριών από την παράκτια και μέση αλιεία που παραδίδονται στην Ιχθυόσκαλα Χίου, γεγονός που ο Δ/ντής της, Ντίνος Στούπος, αποδίδει στην υπεραλίευση που γίνεται χρόνια τώρα, ειδικά στις περιόδους αναπαραγωγής.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο σταματάμε τις μηχανότρατες, ενώ το διάστημα από Απρίλη μέχρι και τα μέσα Ιούνη, που τα ψάρια είναι αυγωμένα το Υπουργείο αφήνει τα συρόμενα εργαλεία να κάνουν αυτήν την τεράστια ζημιά», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Α» ο Ντίνος Στούπος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι στο Αιγαίο βορείως βρίσκονται να ψαρεύουν μέχρι και ρώσικα σκάφη, ενώ εξ’ανατολών μην ξεχνάμε ότι δραστηριοποιούνται και οι Τούρκοι αλιείς, για τους οποίους όμως – όπως παρατήρησε ο κ. Στούπος- υπάρχει αυστηρότερο καθεστώς, τουλάχιστον για την περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών.

31 χρόνια στην ιχθυόσκαλα έχει να παρατηρήσει ότι παραλαμβάνουν πλέον το ¼ της ποσότητας ψαριών σε σχέση με τις ποσότητες που τους προσκόμιζαν οι ψαράδες την εποχή που ο ίδιος ενεπλάκη επαγγελματικά στο συγκεκριμένο χώρο. Το ίδιο διάστημα τα αλιευτικά εργαλεία μειώθηκαν σημαντικά (συνέβαλλαν σ’ αυτό και οι επιδοτήσεις της Ε.Ε. για το «κόψιμο») με τον ίδιο να αναφέρει ότι από τις 20 ανεμότρατες παρέμειναν 7, από τα 8 γρι- γρι τα 2 και από τα 650 – 700 σκάφη της παράκτιας αλιείας ο αριθμός περιορίστηκε κατά προσέγγιση στα 300.

Έτσι σήμερα στην Ιχθυόσκαλα Χίου καταλήγουν κατ’έτος 1.400 τόνοι ψαριών, που θα μπορούσαν να ήταν περισσότεροι αν δεν «ταξίδευαν» για την Ιχθυόσκαλα Πειραιά πολλά αλιεύματα από επαγγελματίες της περιοχής μας.

Ακόμη όμως και από αυτούς τους 1.400 τόνους το 60 -70% οδεύουν για την αγορά της Αθήνας και το υπόλοιπο μένει να καλύψει τις ανάγκες της τοπικής αγοράς.

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 11/08/2020 - 15:01

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου Γιώργος Τούμπος μετά την συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, καθώς απέσπασε την δέσμευση του για επιπλέον χρηματοδότηση των παραγωγών της Χίου, που έμειναν εκτός από την λίστα που ανακοινώθηκε.

 «Βούληση και δέσμευση της Περιφερειακής αρχής όπως δηλώθηκε ξεκάθαρα είναι να ενταχθούν στα σχέδια όλοι όσοι συγκέντρωσαν βαθμολογία βάσης -για το σύνολο του προγράμματος- πάνω από 45, που για την Χίο αφορά επιπλέον 97 παραγωγούς.

Νομίζω ότι εφ όσον επιτευχθεί αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση του Πρωτογενούς τομέα της Χίου, και βρίσκει λύση ένα σημαντικό πρόβλημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΜΧ.

Να σημειώσουμε ότι ο Γιώργος Τούμπος ήταν από τους πρώτους που διαμαρτυρήθηκε έντονα μόλις έγινε γνωστός ο πίνακας με την κατανομή των κονδυλίων της χρηματοδότησης επιχειρήσεων πρωτογενούς τομέα, λέγοντας ότι:

« Δεν είναι δυνατόν το 80% των κονδυλίων να αφορούν τον Νομό Λέσβου, την στιγμή που η Χίος αποτελεί τον Νόμο με την μεγαλύτερη αποτυπωμένη συμμετοχή κατά κεφαλήν εισοδήματος (Αγροτικών Εισοδημάτων) στο ΑΕΠ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

ikanopoiisi_stin_emh_gia_entaxi_akomi_97_paragogon_gia_hrimatodotisi