Στο Γαϊδουρονήσι η πλωτή πλατφόρμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Στα πλαίσια του προγράμματος musica
Δείτε τις ΦωτογραφίεςΑκούστε το ηχιτικό
Πέμ, 25/11/2021 - 12:08
Ηχητικό απόσπασμα: 

Στον θαλάσσιο χώρο, κοντά στο γαϊδουρονήσι και στην Παναγία των Οινουσσών χωροθετήθηκε η πλωτή πλατφόρμα πολλαπλών χρήσεων, η οποία θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (αιολική, ηλιακή και κυματική ενέργεια).

H συγκεκριμένη μονάδα θα είναι το αποτέλεσμα υλοποίησης του Musica Project, για το οποίο συνεργάζονται αρκετοί φορείς, μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Χίου και Οινουσσών και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Χθες σε διαδικτυακή ημερίδα παρουσιάστηκε η πορεία του εγχειρήματος, που είναι πρωτοπόρο για τα ελληνικά και όχι μόνο δεδομένα, με το Δήμαρχο Οινουσσών, Γιώργο Δανιήλ, να αναφέρει στο Ράδιο "Αλήθεια" ότι για να μπορέσει να υλοποιηθεί θα πρέπει να δοθούν εγκρίσεις και άδειες από 10 τουλάχιστον φορείς.

Όπως είπε, κατά τα λεχθέντα από τους επιστήμονες που υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη προσπάθεια, το ηλεκτρικό ρεύμα που θα παράγεται θα μπορεί να καλύψει το 1/3 των ημερήσιων αναγκών των Οινουσσών.

Το σχέδιο προβλέπει ότι από την συγκεκριμένη πλατφόρμα η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες μιας μονάδας αφαλάτωσης -που επίσης θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο του  προγράμματος- καθώς και να εξυπηρετήσει τις ανάγκες παρακείμενης μονάδας ιχθυοκαλλιέργειας.

Η επιφάνεια που θα καλύπτει  η πλατφόρμα θα είναι διαστάσεων 35Χ35 μέτρα.

Όσον αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης του εγχειρήματος προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση από τους άμεσα εμπλεκόμενους, όπως ανέφερε ο κύριος Δανιήλ.

Σχετικά Άρθρα