Χίος, Τρίτη 7 Ιουλίου

Συνάντηση με Επιμελητήριο Χίου για πρωτοβουλίες στήριξης της τοπικής οικονομίας

Τρί, 02/06/2020 - 17:20

Με βασικό αντικείμενο συζήτησης την ανάληψη πρωτοβουλιών στήριξης της τοπικής οικονομίας  συναντήθηκαν σήμερα Τρίτη 2/6 ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Παντελής Μπουγδάνος με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χίου κ. Παντελή Λεγάτο.

Μεταξύ των άλλων συμφωνήθηκαν τα εξής:

  • Η εισήγηση και υποστήριξη πρότασης προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για την εκπόνηση μελέτης & έρευνας προώθησης των χιώτικων εσπεριδοειδών (μανταρίνι – πορτοκάλι) με βάση την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Η πρόταση συνδέεται τόσο με την αξιοποίηση της εμπορικής αξίας υπαρκτών και ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων, όσο και με τη διαφύλαξη της φυσιογνωμίας της περιοχής του Κάμπου με τη διατήρηση των παραδοσιακών καλλιεργειών.
  • Η διεκδίκηση από την Πολιτεία της χρηματοδότησης Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Βόρειο Αιγαίο, οι πόροι του οποίου θα κατευθυνθούν στις τοπικές οικονομίες των νησιών και θα στηρίξουν τις εγχώριες επιχειρήσεις.  Η αιτιολόγηση διεκδίκησης ενός προγράμματος αυτού του είδους τεκμηριώνεται από την άμεση ανάγκη ενός επενδυτικού σοκ για τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα επί σειρά ετών -με αποκορύφωμα την πρόσφατη υγειονομική κρίση λόγω πανδημίας -καθιστώντας τις  οικονομίες των νησιών ιδιαίτερα εύθραυστες.

 

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 07/07/2020 - 15:22

Μπορεί η μαστίχα να βοηθήσει στην προστασία και από τον κορωνοϊό; Η απάντηση δίνεται επιστημονικά και ανακοινώθηκε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης στο διεθνές συνέδριο νανοτεχνολογίας που έγινε στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα  το θέμα αναπτύσσει  σε σημερινό δημοσίευμά της η  εφημερίδα "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ".

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, "οι επιστήμονες παρουσίασαν ένα πολύ ενισχυμένο αντισηπτικό που σταματάει τον κορωνοϊό στα χέρια μας, το οποίο μάλιστα περιέχει διάφορες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως τη μαστίχα Χίου. Η δράση του «υπερ- αντισηπτικού» εκτός από προστατευτική είναι και καλλυντική, εφόσον θα κυκλοφορήσει σε διάφορα χρώματα και αρώματα.

Μάλιστα όπως σημείωσε η νανοϊατρός, επικεφαλής της Ομάδας νανοϊατρικής του ΑΠΘ, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη στον «Τύπο Θεσσαλονίκης», αν εγκριθεί το σκεύασμα, όπως είναι αναμενόμενο από τον ΕΟΦ, σε τρεις μήνες θα κυκλοφορήσει στα φαρμακεία.

Το αντισηπτικό σπρέι χεριών κατασκευάστηκε από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ σε συνεργασία με την εταιρία νανοϊατρικής BL Nanobiomed και εκτός από τις ουσίες που περιέχουν τα συνήθη αντισηπτικά περιέχει και αντιμικροβιακά νανοσωματίδια τα οποία δεσμεύουν και αδρανοποιούν τον κορωνοϊό".

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν νέες εφαρμογές της νανοτεχνολογιάς οι οποίες  αφορούν την ενέργεια, την ιατρική, αλλά και καινούργια φάρμακα και εφαρμογές υψίστης σημασίας, ανάμεσά τους και το αντισηπτικό με μαστίχα το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σε 3 μήνες.